krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neplačilo storitev rač. servisa

1485  11.12.2000 - 12:24h / Ostalo / Avtor: Bodeča Neža / 86 / 11

Zanima me, ali po ZOR-u dopustno, da ob koncu lete stranki ne izdaš poslovnih knjig, če ti že celo leto ni plačala računov za vodenje poslovnih knjih, ali pa nima plačanih nekaj zadnjih računov?

večno hvaležni - 11.12.2000 - 13:09

Na osnovi izkušenj iz preteklosti imamo takšno določilo v pogodbi, da jim predamo dokumentacijo šele na osnovi opravljenega dela. Neplačnikom pa pretrgamo pogodbo že po dveh mesecih neplačil.

ina - 11.12.2000 - 13:10

V takšnih primerih je ta trditev odlično pogajalno izhodišče. Denar dobiš v dveh dneh, garant. V bodoče pa jim začni grozit že po dveh mesecih. Oglej si vzorce pogodb na GZS-ju.

Jape - 11.12.2000 - 18:58

Hja, tema da te glava boli. Mi eden dolguje krepko čez milijonček in se pripravljam k rigoroznim korakom.

Bilanco v takem primeru narediti ali ne je - pravo vprašanje.

STARI POŠTAR - 11.12.2000 - 22:19

Če imate veljavno pogodbo, morate narediti tudi bilanco. Lahko pa ob 23:55 uri dne 28.2.2001 odpoveste pogodbo (oz. toliko dni preje, kolikor traja odpovedni rok). Potem je "naročnik storitve", ki ne želi biti tudi "plačnik storitve" v buli. Ali ne?

Jakica - 11.12.2000 - 23:31

Ja so na žalost tudi taki pra...,ki so po možnosti še najbolj pametni in najbolj zahtevni kar se tiče ZR. Usekati kontra NI PLAČILA - NI BILANCE.

Iva - 12.12.2000 - 06:39

Tudi pri nas imamo take probleme. V pogodbah s strankami imamo zapisano, da se dokumentacija preda stranki po izpolnjenih vseh obveznostih iz pogodbe. Delamo pa tako: bilanco še naredimo, potem pa nič več (dokumentacije ne oddamo do plačila oz. do dogovora do kdaj in kako bo stranka obveznosti poravnala). Letos smo se prvič začeli posluževati izvršbe - malo pozno sicer, ampak kupica je enkrat polna.
Ne oddati bilance pa je lahko dvorezen meč. Vsi potem vedo, da stranka nima bilance, vsi vedo kdo stranki vodi knjige, malokdo pa ve razlog zakaj nima bilance. Dober glas seže v deveto vas, slab glas pa še dlje. Zaradi nekaterih klošarjev si ne bomo blatili imena, zato pogodbo prekinemo takoj po oddaji bilanc, dokumentacijo pa zadržimo. Z nekaterimi drugimi servisi na našem področju smo se že dogovarjali za skupen sestanek, kjer bi se zmenili kaj storiti s takimi strankami (objava črne liste), vendar na žalost do izvedbe tega še ni prišlo, vedno je kaj bolj pomembnega.
LP

bacil - 12.12.2000 - 07:13

tudi pri nas so bile s take težave z nekaj strankami - pri nekaterih zaleže, če omeniš, da ne boš naredil bilance, pri enem pa tudi to ni zaleglo. Kaj narediti: odločili smo se narediti davčno napoved, mu jo dali v podpis, jo sami poslali priporočeno na pravi naslov in konec tistega leta razveljavili medsebojno pogodbo. Novi računovodja je sicer lahko začel voditi poslovne evidence za tekoče obdobje, zmanjkalo pa mu je štrene ob naslednji davčni napovedi, takrat je omenjeni s.p. prišel prosit za dokumente in zaključke z gotovino v roki, tudi za obresti. Prej (med tekočim letom) je pisal na davčno, če mu lahko dajo original napovedi za skopirat, ker mu je prejšnji rač.servis ni dal, pa mu je niso dostavili; pisali so mu celo, da to njih nič ne briga in da mu tega ne dajo.
Res traja dolgo, ampak bistveno krajše kot nikoli, kot je bil od tega s.p. namen.
Podpiram idejo o črni listi s.p. (to bi lahko dobivali vsi rač.servisi od GZS Združenje rač.servisov, ki bi tudi zbiral tovrstne podatke).
pa velik zdravja in tudi sreče pri izterjavi vam želim.

pop - 12.12.2000 - 12:53

Tudi meni je dologovala stranka, opomini in grožnje niso zalegli. Napovedi nisem oddala, saj je gospod ni prišel podpisati, pa tudi dokumentacija je čakala pri meni dokler ni prišel sam brdavs k meni po dokumente. Morala sem jih izročiti za plačilo sem se obrisala pod nosom. Tako je če jim ne oddaš dokumentacije. To zaleže samo pri tistih, ki nadaljujejo z dejavnostjo.

MACA - 12.12.2000 - 07:19

Ja taki smo servisi. Imeli bi moralnega mačka, če ne bi kljub vsemu oddali davčne napovedi ali bilance,vendar se bomo morali tudi mi spremeniti. Imam kolega, ki je bil včasih šef davčne uprave in enostavno davčne napovedi ne odda. In ko ga kličejo, kje je davčna napoved-jim enostavno pove, da je pripravljena, vendar je ne bo oddal, dokler ne dobi zasluženega plačila. In zaenkrat še ni bil radi tega kaznovan, nasprotno, dobil je plačilo, ker je pač DURS pritisnil na obrtnika in nato napoved oddal. Kakor vidite, nekateri delajo tudi tako. Pa poglejte Telekom, Elektro, itd.-če ne poravnaš v določenem času, te pač izklopijo, potem pa še lepo plačaš, da te nazaj priklopijo...Kje je pravica.....Tudi sama imam trgovca, ki mi je dolžan preko 1 mil. SIT (kolega normalno-nikoli ne jemlite kolegov), od julija ne posluje več, obrti ne more zapreti, ker ima ogromno dolgov, tudi DURS ne more od njega nič dobiti, zato sem enostavno začela odpisovati terjatve, da vsaj nekaj dobim nazaj, recimo DDV, ker tega denarja nikoli ne bom dobila. Pa naj mi ga da DURS, če ga lahko dobi!!!!!!, v kolikor bi me zaradi tega držali!!!!Ojojjjjjj........Iz izkušenj pa tudi nikoli več ne vzamem strank, ki prihajajo od drugih servisov, ker je vedno vzrok, zakaj so ga odpustili....

MARTIN KRPAN - 12.12.2000 - 09:06

Samo kot opozorilo: če "odpisujete" terjatev, pridobite od vašega kupca potrdilo, da je takrat in takrat tudi ustrezno popravil svoje vstopne davke. Brez tega "obvestila" ne smete znižati vstopnih davkov.

Rolf - 12.12.2000 - 17:37

Meni je stranka sama dejala, saj si si sam kriv, kaj pa nisi bil bolj tečen? Šel je k drugemu računovodji in ker ta pri bilanci ni imel stare napovedi, ki je bila še pri meni in je nisem hotel izročiti, me je kolegica računovdkinja klicala in nadrla, da me bo dala prijaviti davčni inšpekciji!!!! Tako sem bil "paf" od kolegialnosti in pogoltnosti kolegice, da nisem vedel, kaj naj bi rekel.
Ja tudi take se najdejo. Epilog: stranka je dokončno bankrotirala pri njej in me zanima, če je ona dobila vse storitve poplačane.