krpan in druščina postani član

Naslov teme: Spanje in hrana otrok

6411  22.09.2003 - 13:37h / Ostalo / Avtor: žoža / 72 / 6

Živjo, mi prosim poveste, kam naj knjižim prevoz, spanje, prehrano otrok, ki smo jih v okviru naše dejavnosti peljali na tabor. Otroci so na taboru prejeli oskrbo/storitve v okviru naše dejavnosti, te so bile za njih zastonj. Kako pa je z odbitkom DDV tukaj?

Hvala.

Tom - 22.09.2003 - 13:48

Kaj je to kot donacija ?

žoža - 22.09.2003 - 13:57

Smo društvo, opravljamo humanitarno dejavnost, ena od teh je tudi 1x letno popeljati otroke na tak tabor, kjer se jim nudi pomoč, ki jo lažje sprejemajo, ko vidijo, da so tudi drugi otroci v podobnih težavah. Tak tabor traja 3 dni, stroške prevoza, hrane in spanja plača društvo, udeležba otrok je brezplačna. Ali lahko te stroške knjižim pod stroške storitev v okviru opravljanja dejavnosti na 41? DDV pa ne vem?!

ž.

Anna - 22.09.2003 - 14:07

Malo bolj bi morali definirati to vašo humanitarno dejavnost društva, pa bi lažje povedali svoja mnenja.

Ros - 22.09.2003 - 14:27

Razmišljam: knjižite na odhodke pod opravljanje dejavnosti,saj imate za ta tabor najbrž kakšen sklep odbora ali kaj podobnega, kot ste napisali; DDV pa odbijate po splošnih pravilih, jaz ga pri hrani in pijači ne bi. Lp

Matjaž K - 22.09.2003 - 15:08

Zanimivo vprašanje:

1. Namen doseči ali ne doseči dobiček pri obdavčitvi DDV ne igra vloge

2. Dejstvo je (?), da je vaša dejavnost humanitarna/dobrodelna, in da ste vse nabave porabili za namene opravljanja dejavnosti (pa čeprav je ta nepridobitna).

Torej načeloma velja, da ste uporavičeni do odbitka vstopnega davka, pod pogoji, ki jih določa ZDDV v 40. členu.

Po 40. členu ZDDV ni odbitka za prehrano (vključnos pijačo) in nastanitev, ostaja pa možnost odbitka za prevoz.

Opozarjam pa na določbo 7. odst. 21. člena ZDDV ki določa, da če iz neposlovnih razlogov ni plačila, da je davčna osnova tržna vrednost (torej če menite, da je brezplačnost uslug otrokom bila opravljena na neposlovni osnovi, potem obračunate DDV od tržne vrednosti njim nudenih storitev-prevoza).
Po moje pa v vašem primeru ne pride pa v poštev uporaba določil o uporabi blaga/storitev v neposlovne namene, saj jih vi nudite v okviru opravljanja svoje ("dobrodelne") dejavnosti.

Maja - 23.09.2003 - 08:29

Vkolikor ste storitev opravili brez plačila, pomeni da nimate izstopnega DDV, zato tudi ne smete upoštevati vstopnega. Pisalo je v Davčnem biltenu po razlago, ko društvo brezplačno izdaja časopis.
Jaz DDV v vašem primeru vsekakor ne bi upoštevala oz.obračunavala.

Bistveno pa je ali ste sploh davčni zavezanci? Če niste, obračunavanje DDV sploh ne pride v poštev.

lp, Maja