krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gostinstvo knjiženje materiala

5081  29.07.2003 - 10:11h / Ostalo / Avtor: nina / 570 / 11

1.Zanima me ali je treba knjižiti v gostinstvu nabavo, porabo in zalogo materiala za gostinstvo po ločenih kontih za hrano in pijačo ali imam lahko v glavni knjigi en konto?
2.Evidenca: materialne kartice se vodijo v lokalu, torej komplet nabava, prodaja in zaloga, vendar hrana kar skupaj na eni kartici (kot en artikel)? Ali je to v redu?
Hvala za odgovore.

kača - 29.07.2003 - 10:13

jaz jih vodim na enem kontu

nina - 29.07.2003 - 10:17

Mi tudi knjižimo kar na enem kontu, pa malo dvomim, saj veste gostinstvo, "čudoviti programi po želji", menda tako inšpekcija lažje kontrolira če je realen % zaslužka, samo ne vem če kje to piše oz je to določeno bolj natančno?

Dreychee - 29.07.2003 - 10:30

O tem je že tekla debata bolj na začetku leta, ko so bili objavljeni SRS za podjetnike pa tudi v Svetovalcu je bilo maja nekaj napisano. V bistvu nastaja problem, kako pravilno vrednotiti zaloge, posebej če gostinec v lokalu nima pravih materialnih kartic za hrano, temveč samo vrednostno. Na lastne oči sem se prepričal, da je potem popis prava muka, saj se morajo iskati cene posameznih surovin in to vse skupaj zmnožiti in sešteti. Druga težava pa je, kaj predstavlja obračunsko obdoje in zaenkrat naj bi po vseh tolmačenjih bil to mesec. Vam priporočam, da vodite hrano na posebnem kontu, boste vsaj vedeli, kaj štima, kaj pa ne - pijača in cigareti bi v načelu morali, ono drugo je pa potem odvisno od previlnosti popisa.

nina - 29.07.2003 - 11:00

Se strinjam. Kaj oni na materialnem v lokalu čarajo pri popisu mi ni jasno, če je ena kartica, različne cene,... seveda vse dajo na porabo (s pomočjo računalničarja seveda)in potem je zaslužek podoben maloprodajni živilski marži in ne gostinskemu zaslužku , dobiček, toliko da je in davek minimalen. Po moje vse lepo do prve resne davčne kontrole v bifeju. ali ima kdo izkušnje s tako kontrolo-mislim s kontrolo/primerjavo % zaslužka?

Matjaž K - 29.07.2003 - 12:11

Kartice tako nič ne pomagaj, ker:

1. ali jih ni
2. noben ni tako nor, da bo na blagajni prikrival nabavo, ki jo je vnesel nakartico (na karticah ni črnih zalog, ki se nahajajo v prtljažnikih mercedesov in audijev).

Če pa že gredo v oceno, potem pa se na kartice oprejo samo toliko, da v njih vnešene zneske privzamejo kot nabavo, potem pa izračunajo povprečen procent pribitka na pojačo in hrano, nabava + procen = prodaja, če je ta višja kot izkazani prihodki razliko prištejejo (cenitev na podlagi notranjih podatkov).

LP

Dreychee - 29.07.2003 - 15:41

Ta način je posledica blesavega pravilnika, ki to omogoča. Tudi ročno se lahko vodi takšna kartica, saj imajo v nekaterih gostilnah še prav predpotopne blagajne in potem ponoči "modelirajo" evidence. Nekateri imamo v programih možnost popolnega vnosa po artiklih in porabe, če pa pride Brdavs, pa priporočamo naj sprintajo tisto vrednostno kartico po Pravilniku, pa naj se inšpektor ukvarja s solato. Če pa želi dobi - pri tistih ki so vnesli normative - tudi popoln izpis stanja zalog na katerikoli dan v letu, ta leni imajo pa vgrajeno možnost mesečnih popisov, vendar se nekaterim ne ljubi tudi tega, potem pa so problemi.

Matjaž K - 29.07.2003 - 17:17

Pol pa "naviješ" normative na 2 za 1, eno prodajo tipkaš, ene pa ne.

V tem pa se skriva nevarnost normativov.
Se pa strinjam, da je solato, pa piščančje prsi, pa moko, olje itd. itd. zelo "lepo" razknjiževati po dejanski porabi po metodah iz SRS.

Dreychee - 30.07.2003 - 07:14

Res je, to je nevarno, posebej za nekatere "požrešne", ki ne preverjajo zalog. Še huje pa je, ko brez vsega, malo tipkajo, malo pa ne, zaloga pa kar odpišejo.

Ir1 - 29.07.2003 - 18:03

Ko sem še imel računovodski servis je ena izmed strank imela, ta pravo kontrolo obračuna nabave in porabe v gostinski dejavnosti, še za časa PD, poznate bruto in neto sistem.
Vestno in "pošteno" je vodila predpisane evidence za gostinsko dejavnost, pa se brdavsi niso mogli strinjati da obratuje " samo " z 50% pribitkom.
Šli so na cenitev in s tem na dvig prometa, pa toliko manj vplačanega PD, ker je vplačevala po neto sistemu ( na razliko v ceni 6,5% ), smatrali so da niso ta prave evidence za PD, izračunali razliko od neto pa v bruto sistem, pa na cenitev in dvig prometa toliko PD. Hočem povedati ena sama groza. Nato je dobila odločbo in še predlog k sodniku za prekrške.
S stranko sva lepo vse skupaj prespala, napisala pritožbo na UJP in prav tako tudi sodniku za prekrške.
Sklep zaradi nepravilnega tolmačenja zakona o PD, se postopek vrne na I. stopnjo v ponovno obravnavo, sodnik pa je zaradi pomanjkanja materialnih
dokazov predlog izpostave UJP zavrgel, kot neutemeljen.
V ponovnem postopku pa je davčni organ, izdal novo odločbo, ki je bila enaka kot po davčni napovedi zavezanca, pred kontrolo.
Nato so jo kar nekajkrat zjutraj že pred odpiralnim časom, čakali pred vrati, da jim je pokazala materialne evidence za prejšni dan in opravili inventuro. Še bi lahko pisal vendar Vas ne bom več moril s tem.
Skratka, če opravljate gostinsko dejavnost, vodite analitične evidence za blago čim bolj razčlenjene in ne mečite vse blago v en koš ( kartico ), pa koristite tudi v skladu s Pravilnikom o gostinski dejavnosti dovoljen kalo oz. izplen pri pripravi hrane, normative pa nekje prilagodite realni porabi in bo vse lepo in prav.
Računovoski servis, pa vam naj pri tem bo v pomoč, ne pa samo knjiženje, plače, amortizacija, bilance itd..., cena pa xy SIT. Sam nisem imel nikakršnih problemov glede cen in plačevanja storitev, ker sem vsaki stranki z izračuni, dokazal da ji toliko in toliko z nasveti in pravilnimi usmeritvami prihranim oz. zmanjšam obdavčljivi dobiček. Še danes, ko sem v pokoju so mi hvaležne in se še vrnejo po kakšen nasvet.

LP-Ir1

Dobbin - 29.07.2003 - 19:00

O ja so nam že prebrskali - vse in to v enem mesecu 3 x !!!!!! Katastrofa. Pol si zamislijo vzeti povprečeje teh treh dni in iz tega ven potegnejo koliko skrivaš. Pa pride račun iz davčne, ki ni majhen !

Če pa mene kdo kaj vpraša pa ni podjetja v SLO kjer ne bi ničesar našli - nekaj že najdejo.

Matjaž K - 29.07.2003 - 12:07

Po Pravilniku o poslovnih knjigah in davčnih evidencah morajo zasebniki-gostinci in slaščičarji, voditi evidenco nabave in porabe pijač in hrane.

Pijače je treba voditi ločeno po vrstah, hrana se vodi zbirno.

Kako pa v GK spremljate, pa je vaša odločitev. Po moje je že smiselno, da imate ločeno hrano/pijačo/cigareti/drugo (spet čisto odvisno, koliko "pridigate" strankam, kaj/koliko "ponikne" v "štacuni").

Je pa res, da pravila vodenja kartic po Pravilniku ter zalog po SRS 39 odstopata.
Npr. po SRS 39 lahko knjižite direktno v strošek, če je nabava bila takoj dana v uporabo, na kartice pa morate knjižiti kot nabavo. Prometa po materialnih kartic se v tem primeru torej ne da primerjati s prometi na kontih zalog v R3.
Zato je smiselno, če vse nabave knjižte na R3, razbremenjujete pa npr. mesečno na podlagi mesečnega zbirnika porabe po materialnih karticah.

Hudič pa je, ker se (če smo že čisto natančni) poraba zdaj po karticah razbremenjuje po dejanski porabi (FIFO, LIFO, povprečne cene). Torej porabe hrane (niti pijač) npr. ne bi smeli izračunavati kot:
v zalogi 30.6. x zadnja cena = vrednost 30.6., potem pa: 1.6. + nabava - 30.6. =poraba. Zdaj pa se daj zajebavati s porabo npr. sira, ki si ga po kupil različnih cenah, imaš pa vse na eni kartici.

In pazite: pri pijačah ni treba delati popsia, pri hrani pa. In če ugotovite primankljaj, ga morate "vtakniti" v tekoče davčno obdobje (ne morete čakati do 31.12). Zaradi Pravilnika so gostinici ednin, ki jih lahko DURS pri hrani utemeljeno zgrabi zaradi (morebitnih) primankljajev.
Če pa nimate mesečnih popisov hrane pa greste lahko k sodniku za prekrške.

Drugače pa se strinjam z Drejčijem (glede na to kar je napisal v preteklosti sem dobil vtis, da ima "smisel" za gostinstvo).

LP