krpan in druščina postani član

Naslov teme: Me ima pravico kaznovati

4550  05.07.2003 - 07:21h / Ostalo / Avtor: Pepi / 221 / 30

Pri pregledu poslovnih knjig kot s.p. je inšpektor ugotovil kup nepravilnosti ki jih je zagrešila knjigovodkinja.Inšpektor je kaznoval mene, čeprav mu dopovedujem da z papirji nimam nič, saj je zato odgovoren knjigovodski servis z katerim sem imel pogodbo in ga redno plačeval.Napotili so me na civilno tožbo proti knjigovodkinji. Ne vem kaj mi je za storiti. Prosim za hiter odgovor oz. pomoč.

V.T. - 05.07.2003 - 08:00

Tipično - s papirji nimam nič. Kdo pa je ves čas govoril knjigovodkinji, da mora dati račune v knjige ter povečati stroške, da ne bo potrebno plačati preveč davka?

Predlagam, da se ugotovi, kaj je na stvari. Ni pa nemogoče, da je bila računovodkinja nestrokovna, sicer pa vemo, kdo vse se ukvarja z vodenjem poslovnih knjig, vam je pa tudi edino to pomembno, da čimmanj stane.

Takrat že, kaj pa ob prvem obisku inšpektorja. Potem pa glava boli.
Ni vedno tisto najcenejše, kar ima najnižjo ceno!

V.T. - 05.07.2003 - 08:01

Pardon, odgovor na vprašanje je pa izpade. Seveda te ima pravico kaznovati, saj si ti odgovorna oseba.

Dario - 05.07.2003 - 08:34

Lahko našteješ par stvari, ki naj bi bile narobe?

Menim, da davčni inšpektor ne more kar tako kaznovati tebe. V končni fazi je možna pritožba.

Podloznik - 05.07.2003 - 11:05

Ja, v bistvu ima Dario prav.
Mogoce pa bi se dalo servisu dokazati slamparijo in/ali nevestno opravljanje? Jaz bi vam predlagal, da vzpostavite kontakt s katerim od aktivnejsih clanov tega foruma (da ne bo pomote: jaz nisem strokovnjak za to), pa naj vam pregleda Brdavsov zapisnik in kriticne dogodke.
Potem pa se boste lazje odlocili ali se je sploh smiselno pritozevati (in toziti servis), ali pa je bolje placati kazen in seveda takoj zamenjati servis.
(Se malce ne ravno fair namig: dogovorite se s kandidati za nov servis tako, da naj vam pomagajo razcistiti ta vas problem po znizani ceni :-)).

Podloznik - 05.07.2003 - 10:55

Ce prav razumem, ste odgovorna oseba za svoj s.p. in inspektor vas je kaznoval zaradi nepravilnosti. Na zalost je to povsem vas problem, saj ste vi odgovorni za "papirje". Dvomim, da obstaja v SLO kak racunovodski servis, ki bi prevzemal nase kazensko odgovornost.
Zato tudi dvomim, da vam bo uspelo na sodiscu kaj doseci.

Matjaž K - 05.07.2003 - 13:12

Kazensko odgovornost?

Hej, samo če je servis napeljevalec ali sostorilec pri kaznivem dejanju. Pa še to je treba dokazati v kazenskem postopku.

Malce pa je že treba ločevati:

odgovornost za prekrške (ZPre)
odgovornost za škodo (ZPP)
odgovornost za kaznivo dejanje (ZKP).

"Nije ti vsak sud, sud."

Podloznik - 05.07.2003 - 13:29

Seveda, seveda.
Kar sem hotel povedati, je cisto preprosto dejstvo, da gre lahko za napake, ki jih naredi racunovodja (namenoma ali nenamenoma) in da za te napake ne odgovarja racunovodski servis, temvec lastnik/direktor podjetja.
Pri nas je se to toliko bolj zoprno, ker lahko recimo servis povsem korektno dela, vendar je Brdavsova interpretacija zakonov vedno edina zvelicavna (ce zanemarimo moznost pritozbe in pravdanja po sodiscu).
Enako velja za recimo revizijske hise - ce se ti pod "papirje" podpise se tako poznana revizijska hisa, ti to ne daje garancije, da te Brdavsi ne bodo openalili...

Druga stvar pa so napake (recimo cisto racunske), ce ti npr. v servisu narobe izracunajo DDV ali pa davek od dobicka, ipd. To je pa slamparija, ki je po vsej verjetnosti tudi iztozljiva (ampak smo potem spet pri dolgotrajnih sodnih postopkih in s tem povezanimi stroski, itd.itd.).

Poanta mojega pisanja je cisto preprosta: odgovornost za "papirje" ima direktor podjetja in "Pepi" ima pac smolo, da mora placati kazen.
(Predpostavljam seveda, da "Pepi" od servisa ni zahteval, da mu v stroske dajejo racune za "specerijo" in podobno... da je papirje nosil vestno na servis, kjer so mu pac napedenali narobe...)

Matjaž K - 05.07.2003 - 16:33

Se strinjam

Velja načelo: za računovodske izkaze je odgovorno poslovodstvo.

Matjaž K - 05.07.2003 - 12:58

Prav imajo.

Davčni zavezanec in odgovorna oseba napram državi ste še vedno vi.
Za povzročeno škodo pa lahko v pravdnem postopku tožite osebo, ki je izvajala knjigovodske storitve.

Izjema:
če je oseba, ki je izvajala KV storitve prevzela del odgovornosti za evidence, potem se lahko kazen odgovorni osebi izreče tudi njej.
Naknadno obračunan davek in zamudne obresti pa so definitivno"vaši".

Matjaž K - 05.07.2003 - 13:18

Ker sem najprej pisal odgovor, nato pa šel brati komentarje me zanima še naslednje:

vrste ugotovljenih napak.

Napaka KV servisa je lhako, če vam je knjižil na kontu obračunanega DDV miljon, v DDV-O pa je zapisal 0,5 mio.
Če pa knjiži kot vstopni DDV po prejetem računu, ki mu manjka npr. davčna številka, potem ste napako zagrešili vi, ker neustreznega računa niste zavrnili.

Ni vse namreč:
jaz dam izdane in prejete račune, enkrat na mesec plačam prispevke in plače, pa enkrat na letopodpišem bilance, druga pa me ne briga.

Tisti ki "producira" papirej mora skrbeti, da so le-ti formalno in vseninsko verodostojni, enako velja za npr. podatke za obračun plač, pa za stroškovno računovodstvo, pa določanje dobe korstnosti OOS, pa usmeritev glede odpisa terjatev, pa glede prenos OOS v uporabo/izven uporabe, pa glede razmejevanj DI kot OS in DI kot zaloga ...

Skratka, brez navedbe ugotovljenih nepravilnosti je nemogoče podati natančen odgovor.

LP

Podloznik - 05.07.2003 - 13:36

Se strinjam.
Poglejmo si hipoteticno-konkretni primer iz tegale foruma.
(Par tem nizje: naslov Kooperanti in DDV.)
Ce bi se gradbeno podjetje ravnalo po nasvetu servisa A, bi obracunavalo DDV po 8,5%; ce pa bi za njih skrbel servis B, pa 20%.
(Pustimo zdaj detajle o tem, da ne vemo, kaksne so obveznosti servisa; recimo, da imajo taksno pogodbo, da jim delajo VSE in prav tako svetujejo.)

Kdo bi bil potem odgovoren, ko bi Brdavsi ugotovili, da delajo narobe?
Jaz trdim, da direktor gradbenega podjetja.
In potem bi mu preostalo le to, da najprej seveda zamenja servis, nato pa se gre se dolgotrajne pravde za povrnitev stroskov, ipd.

sobota - 05.07.2003 - 15:17

In zakaj naj bi bil računovodski servis kriv, kakšen DDV obračunavajo kooperanti. Saj računovodski servis ne izdaja računov. Vsak, ki se gre biznis, pa naj se pozanima, bodisi v zakonu, bodisi pri davčnih svetovalcih ali pa na DURS-u, kako je prav. Računovodski servis je zadolžen za knjigovodenje in ne za pravilnost dokumentov, ki jih naročnik prinese. Lahko ga le opozori, če meni, da nekaj ni prav.

nedelja - 05.07.2003 - 16:43

Anekdotični primeri:

1. račun za poslovno darilo:
veste gospod/gospa stranka, tu pa DDV smemo upoštevati, samo ker je vrednost nad 2000 ga moramo ob podaritvi ponovno obračunati, pa davčno številko prejemnika darila prosim.
Odgovor stranke: ???? Ne bom, pa mi naj ven vržejo.

2. analiza poslovanja
ali veste gospod/gospa, da imate negativni denanri tok? Od česa pa živite, če je dejavnost vaš edini vir dohodka?
Sem pač bogato poročen/poročena.

3. vzdrževanje:
Kako lep račun za pleskanje poslovnih prostorov. Vsaj en podjetnik, ki zna izdati ustrezen račun.
Čez 1 mesec pa se poslovni prostor gre kompletno obnavljati. Zakaj (kje?)se je potem pleskalo?

4. novoletni prazniki/konec šolskega leta
mobilniki, PC-ji, ŠS
Pa nič ne moreš, ker je prejet račun 100% OK, servis pa ne more biti zadolžen za lastnino drugih.


Poanta:
pa če se na glavo postaviš, te ne j!"#$o.
Pisno jih opoziriti, glede na dane razmere maksimalno možno korektno opravljati svoje delo in se lepo hahljati, ko pridejo brdavsi - kaj pa stranka ni prej verjela/ubogala.

Matjaž K - 05.07.2003 - 16:48

Ni tako enostavno.

Ne moreš kar knjižiti, pred tem rabiš cel kup podatkov npr. za plače ni dovolj da ti reče, imam delvca obračunaj plačo,pa tako da bo ugodno stroškovno pa da ne bo preveč davka.
Treba je vedeti KP, tarifni razred, opravljene ure, dodatke in še kaj.
Pa stroškovno računovodstvo: metoda vrednostenja zalog
Pa rezervacije, pa odlaganje pripoznavanja prihodkov, itd.

Stvari se hitro zapletejo, tako da ni vse samo 16, R4 /220 in 120/260, 76.

LP

Sara - 07.07.2003 - 09:23

Vsak računovodja mora imeti "kanček" morale v sebi in seveda delati v skladu z zakonodajo (kakršnakoli že je), medtem ko vso odgovornost nosi lastnik podjetja in g.Pepi,v tem primeru ste to Vi.....Menim, da je tako tudi prav, ker velikokrat besede računovodij naletijo na gluha ušesa....

Maja - 05.07.2003 - 20:22

Lepo bi bilo, da napišeš ime tiste knjigovodkinje. Ima ona morda kakšno firmo?

Bomo videli, če vam bo povrnila storjeno škodo. Če ne, je dobro, da je njeno ime tule objavljeno. Bomo videli, koliko strank bo še imela ta kvaziračunovodkinja.

Anna - 05.07.2003 - 20:51

Se vam ne zdi, da bi morali, predno obsojate, poznati malo več dejstev?? Pepi sploh ni navedel nobenih dejstev, da lahko presojamo, kako bi sami ravnali v taki situaciji, vi pa že kar ime na net in podobne..........

Tiče - 05.07.2003 - 21:32

Pepi naj pove za kako kazen gre.Inšpetor lahko izreče samo mandatno kazen. Seveda pa lahko zavezanca prijavi sodniku za prekrške ali tožilcu.To pa še ni kazen.Menim, da naj bi bil odnos med podjetnikom in servisom tak, kot je v večjem podjetju med direktorjem in računovodjem. Odgovornost se prenese tudi na računovodjo, ki je odgovorna oseba.Knjigovodja naj opozori podjetnika, če gre za neverodostojno listino.Če pa ta kljub opozorilu in navedbam možnih sankcij vstraja, da se nekaj mora knjižiti, naj se to na listino napiše in podpiše. Knjigovodski servis se za regresni zahtevek lahko zavaruje pri zavarovalnici.

Podloznik - 05.07.2003 - 22:01

Hej, hej... ustavite konje.
Saj "Pepi" sploh ni nobenih konkretnih navedb napisal, vi pa kar na linc pozivate. Mislim, da to ne sodi v ta forum; se posebej zato ne, ker smo tukaj vsi anonimni.
Sploh ni nujno, da je racunovodkinja res kaj kriva, itd.
Po mojem je "Pepi" dobil nekaj koristnih napotkov, kako naj ravna. S tem je namen (tega foruma) tudi dosezen, ne?

meri - 06.07.2003 - 20:44

Drago društvo- a se vam zdi, da smo tu na forumu poklicani za rablje?
Dajte se umirit. Saj bosta tudi s.p. in računovodkinja uredila stvari. Linčanje prepustimo njima, nasvetov imata pa dovolj

mini - 07.07.2003 - 08:11

Težko prenašam godrnanje direktorjev in s.p., ki talajo krivde na
računovodske servise. Pred dnevi je prišel k meni direktor neke družbe. Imeli so davčno in le ta jih je nagradila za 8 milijonov. Jezil se je na računovodski servis. V zapisniku naj bi bili potni stroški, hiša,ki naj bi jo sezidal samo kot poslovne prostore... Ko sem ga vprašala, če si bo še pisal potne stroške v isti meri, je trdo odgovoril, da še več. V njegovih poslovnih prostorih sem izvedela je pravi luxus. (ni mi on povedal, vendar sem kasneje izvedela, da tam tudi živi-meni je trdil da ne). Hvala bogu, da mu vsega nisem verjela in ga tudi nisem sprejela med moje stranke. JUTRI BI BILA JAZ TISTA, KI JE ZA VSE KRIVA.
DRAGI FORUMCI, PREDEN POKAŽETE S PRSTOM PROTI VAŠIM KOLEGOM, SE DOBRO ZAMISLITE, KAKŠNE STRANKE IMATE TUDI VI. Ali vam delajo vse po zakonu???
Ali bodo jutri priznali, da delajo kar hočejo?


Podloznik - 07.07.2003 - 09:04

Saj sem tocno to tudi jaz hotel povedati - da se ne sme obsojati (in lincati) kar povprek. Nihce tukaj ne ve, kaj je bil razlog za "nagrado", ki jo je pridelal "Pepi", zato ne moremo obsojati ne njega, ne racunovdskega servisa.
V kolikor "Pepi" smatra, da je nagrada posledica (slabega) dela racunovodskega servisa, potem naj pac dobi "2nd opinion", tj. drugo mnenje.

- 07.07.2003 - 09:08

Čudno, da Pepč kar molči in ne pove za kaj je bil kaznovan.

meri - 07.07.2003 - 09:21

Mislim, da je imel "dober" računovodski servis, ki mu je naredil vse, kar je zahteval. Ko pa pride sodnik, pa naj odgovornost prevzame servis, lepo!

R. - 07.07.2003 - 12:31

Tudi meni se zdi čudno, da Pepi še kar molči...Pa še to: malo je strank, ki upoštevajo nasvete računovodij in odpravijo napake, ko jih opozoriš nanje. Nekateri mislijo, da lahko počnejo vse, računovodja pa bo že nekako to pospravil, kajti, če je dober mora to tako znati...In najdejo se tudi ljudje, ki se gredo računovodstvo, pa nimajo pojma...Res ne moremo sodit.
Prijeten delovni teden vsem!

Podloznik - 07.07.2003 - 13:57

Po mojem se je "Pepi" zamislil nad odgovori in bo raje placal...

Lep teden tudi v mojem imenu.

s.p. - 08.07.2003 - 16:15

mi v servisu imamo urejeno zavarovanje profesionalne odgovornosti, in če je krivda na naši strani pač to škodo krije zavarovalnica-odbitna franšiza 100.000,00 Sit.

Podloznik - 09.07.2003 - 07:49

In koliko stane taksno zavarovanje?

L. - 08.07.2003 - 11:07

Bravo!

Stojan - 09.07.2003 - 01:49

Sicer je res malo pozna ura, vendar te teme ne morem preskočiti.
Res je za poslovanje podjetja je odgovoren direktor ali s.p., ker pa ta ni računovodski strokovnjak to delo zaupa in prepusti KS.
KS bi delo opravil, izstavil račun in tu se konča, pa ni tako. KS lahko odpre in opravlja za to usposobljena strokovna oseba (če to opravlja oseba ali firma ki nima za to usposobljene osebe je to delo na črno, za kar so pristojne inšpekcije.) Ne glede na to oseba ki prevzame knjigovodske storitve, prevzame tudi vso strokovno odgovornost za opravljeno delo in to naročniku tudi zaračuna in prejme plačilo. Direktor firme nima nobenih kompetenc, da sodi o računovodji in mu enostavno zaupa. Računovodja je dolžen opozoriti na nepravilnosti direktorja, kot je pa eden omenil, če direktor vztraja da se določeno knjiženje opravi ga mora tudi naročiti in podpisati se pod njega.
Če računovodja ne opravi strokovno svojega dela ali opusti delo, storitev pa zaračuna, dejanko ogoljufa naročnika-plačnika. Verjetno je tudi nekaj takih v vaših vrstah, kot nekateri navajajo, da vsakdo opravlja KS.

Predlagam, da se pritoži na sklepe in navede razloge in utemeljitve, prav pa bi bilo če s tako spisano pritožbo poišče pravno pomoč pri odvetniku, davčnemu svetovalcu ali pri eventualnem bodočem knjigovodskem servisu.

Da ne bo kdo užaljen zaradi nepravih izrazov.
Pa še to pri gradnji hiše so odgovorni vsi naročnik, zidar,projektant, vodovodar,električar tesar,..... vsak na svojem področju.

Mimogrede ko sem bil s.p. sem sam vodil enostavno knjigovodstvo, ko sem ustanovil podjetje, sem moral takoj po 1 mesecu zamenjati prvega računovodjo zaradi nestrokovnosti. Z računovodjem sem pred 10 leti preživel preplačilo davka državi v znatni višini vse to zaradi malomarnosti delavke pri računovodji, pa smo tudi to rešili brez enega samega očitka. Pač smo problem prediskutirali in po posvetu računovodje zadevo po zakoniti poti uredili. Še danes mi vodi knjige.

LEP POZDRAV .