krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAJTI DOBRO RAČUNOVODJO...

4456  02.07.2003 - 08:47h / Ostalo / Avtor: tinka / 125 / 28

Ok, spet eno vprašanje malce mimo (brez zamere, prosim).
Ker v našem podjetjecu ne štima prav vse kar se vodenja knjig tiče in se v kar nekaj primerov ne moremo zediniti z našo računovodkinjo (premalo spremlja nove zakone - predvsem o ddv-ju) bomo naše papirje prenesli drugam. Problem je samo ta, da ne vemo komu naj zaupamo, čeprav bomo zaradi odgovornosti zagotovo dali enemu od računovodskih podjetji. Zdaj pa vprašanje: Kako naj "stestiram" računovodjo, da bom vsaj približno vedela, da je zanesljiva in da se ji sanja o svojem poslu?? Aja, pa nisem iz LJ, kjer je zaradi velike konkurence bolj malo možnosti, da dobiš kaj slabega...

LP!

mali princ - 02.07.2003 - 09:15

težko bo najti dobrega računovodjo. tudi "testiranje" se mi zdi malce mimo. Ali ga/jo mislite spraševati kot na šolskem testu? Mislim, da bi bilo bolje, da malce pregledate reference računovodskega servisa. Pogovor s strankami, ki jih že vodi, kako so zadovoljni z delom, informacijami, strokovnostjo.... to bo zagotovo najbolj razpršilo vse dileme in vam dalo občutek, ali je računovod-ja/-kinja dober/a ali pa jim gre le za kvantiteto in zaslužek, stranke pa običajno informacije dobivajo drugod in jih dodatno plačujejo.

ik - 02.07.2003 - 09:24

drugače se popolnoma strinjam, sam s tistim ne da je težko dobiti dobrega računovodjo...

tinka - 02.07.2003 - 10:06

OK, to mi je jasno, da ne moraš človeka kar izprašat kot na kakšnem izpitu. Zagotovo pa se da tudi iz pogovora vsaj malce razbrati ali se nekdo spozna na svoj posel ali ne. Problem je samo ta, da se sama premalo spoznam na računovodske zadeve in ne vem, na kaj naj bom najbolj pozorna. Za reference bom pa sigurno vsakega vprašala. Da bi šla pa potem klicat njihove stranke in spraševat kako so zadovoljni z njihovim delom... Ne vem no...

mali princ - 02.07.2003 - 10:11

iz mojih izkušenj ti lahko povem, da stranke kar rade povedo, kako so zadovoljne oziroma niso.
Težko je reči, na kaj naj bi bila pozorna ob "testiranju". mogoče za izhodišče, velikost servisa (če gre za "one man band" bodo zagotovo problemi zaradi odsotnosti), strokovnost zaposlenih..... ampak zagotovo bti bodo največ povedale reference, ki jih je servis pridobil. saj poznaš tisti pregovor: dober glas seže v deveto vas....

praf - 02.07.2003 - 10:52

Največ krat je odvisno od uspeha poslovanja. Če dobro posluješ, je servis tudi lahko dober,če pa si v poslovanju negativen, ti računovodja tudi ne more čudeže delat. Predsem pa je važno da te pravočasno obvešča o dogajanjih, ( pozitivno ali negativno v poslovni dokumentaciji ) Reference tudi niso vedno 100%. Končno dober računovodja je dober takrat ko dela pošteno po predpisih, in v tvojo korist. (ne da piše včasih bedarije po tem forumu, in se ne zaveda da mu daješ vsakdanji kruh )
LP

Matjaž K - 02.07.2003 - 13:26

Tukaj bi še dodal naslednje:

računovodja mora tudi znati kdaj pa kdaj odkrito kaj grdega povedati, ko ga "serjete", hkrati pa mu ne smete zameriti ampak ga poslušati.

Še tako dober računovodja ne more skuhati dobrih bilanc, če so sestavine zanič. To če imate računovodjo še ne pomeni, da je računovodski del ad-acta in da lahko uživate. Začetek in konec RV proces aje vedno pri temeljnih funkcijah (izdajanje računov, likvidiranje listin, sklepi ipd).

LP

Jožica - 02.07.2003 - 13:41

Matjaž K :
-------------------------------
Še tako dober računovodja ne more skuhati dobrih bilanc, če so sestavine zanič.
------------------------------------

Ta izjava je pa za v okvir, pa za na steno!!! Kako zelo res...

mojca - 03.07.2003 - 07:25

Žal mi je Prof, ampak s tabo se pa ne morem strinjati. Tudi če je stanje negativno, ti lahko računovodja skorajda naredi čudež. Podjetje v katerem sem zaposlena zadnja tri leta, je pred mojim prihodom delalo z izgubo. V prvem letu mojega službovanja smo prišli na nulo, v letu 2003 pa smo se će ubadali s problemom davka od dobička (in to dokaj visokega). V podjetju se ni spremenilo nič, razen računovodje. Res pa je, da mi je direktor pustil oz. zaupal kar nekaj odgovornosti (npr. odločanje o tem, kakšen material bomo kupili, kdaj kakšno opremo, itd.). Torej računovodja lahko veliko naredi za to, da podjetje začne poslovati pozitivno.

Podloznik - 03.07.2003 - 13:53

Z vsem spostovanjem, vendar - ce racunovodja odloca o tem "... kaksen material se kupi" in podobno, potem je treba zamenjati direktorja (oz. tehnicnega direktorja ali podobno).
Ce je racunovodja taksen genij, potem itak nima kaj poceti na delovnem mestu racunovodje, ne?

Se pa strinjam, da lahko dober racunovodja/financnik ogromno prispeva k boljsim rezultatom; tako na papirju (=bilanci), kot tudi sicer.

Johana - 05.07.2003 - 17:51

Se popolnoma strinjam.


Ti, podložnik, kam si pa ti u šolo hodu ???!!!

Podloznik - 07.07.2003 - 15:29

V glavnem v enajsto solo ;-).
Pa ne pod mostom.

Halo - 02.07.2003 - 13:48

Iz katerega konca pa si, če smem vprašat?

tinka - 02.07.2003 - 17:22

Blizu Kočevja...
Jaz bi osebno še najbolj cenila nekoga, ki bi me ob morebitnih napakah čimprej obvestil, da se zadeve popravijo. Najslabše je, da se molči in se napake ponavlja, ker imaš na koncu en grd šmorn, ki ga moraš hočeš-nočeš požret...

Halo - 02.07.2003 - 18:16

Škoda da nisi bliže gorenjski, pa bi se mogoče kaj domenili.

PIKA - 02.07.2003 - 18:52

S KAKŠNO DEJAVNOSTJO SE UKVARJAT IN KAKO VELIK JE OBSEG POSLOVANJA
PRIBLIŽNO: ŠT. ZAPOSLENIH.,ŠT.PREJETIH IN IZDANIH RAČUNOV.,...

živa - 03.07.2003 - 08:53

Po izkušnjah ki jih imam bi rekla, da se boste pri računovodskem servisu najprej pogovarjali z vodjo računovodskega servisa, ki pa je lahko samo nekdo, ki je direktor in si je zaposlil usposobljene računovodje ali pa je z dušo in telesom predan računovodstvu. Torej, pozorna bi bila na sledeče:

- kdo mi bo knjižil, izdeloval bilanco..., kdo hodi na izobraževanje oziroma kakšen je prenos podatkov (predvsem novosti) med zaposlenimi in vodjo (Ali imajo sestanke o novostih!). Če vodja niti ne knjiži (bom rekla vsaj pomaga) in se niti ne izobražuje potem prelaga odgovornost na druge.
- zanimalo bi me nekaj splošnih stvari; kako recimo pri vas rešujete tisto za kar ste vi ugotovili, da se vam ne zdi prav. Iz teh podatkov boste marsikaj izluščili.
- če je knjigovodja in računovodja ena oseba (delala vam bo od a do ž) potem boste pač morali imeti srečo na kakšno boste naleteli. Če bo odgovorna in se bo sikirala za pike in vejice potem boste zadeli bingo drugače bo pač moral vodja računovodstva reševati zavoženo.
- preverila bi kakšna je povprečna stopnja izobraženosti, fluktuacija ljudi (to boste verjetno bolj težko izvedeli ampak kaže na problem),..
- zanimalo bi me koliko velikih podjetij imajo in s katerimi področji se ukvarjajo (proizvodnja, trgovina, storitve...) Velika podjetja imajo običajno tudi ogromno različnih in podobnih primerov iz katerih se lahko črpajo informacije o knjiženju...
- poznam tudi primere, kjer kontira vodja RS knjižijo pa delavke. Sicer OK ampak ne vem kako lahko kapacitetno prenese npr. kontiranje za 40 podjetij
- zanimalo bi me koliko je zaposlenih v podjetju ter koliko je bilancistk. V času izdelave bilanc, kjer je dela občutno več se pojavijo bolezni in če zbolita dve bilancistki od treh potem so težave tu. No ja ostane še vodja.

V računovodskem servisu mora pač vedeti, da bolj ko boste tečnarli prej boste na vrsti, bolj boste tiho zadnji boste. V RS delaš sproti tisto kar je glede na roke nujno, ostalo "solato" pa takrat ko imaš čas. Dejanski problem je namreč čas, ker če je nekdo zaposlen z 6-10 firmami potem še malicaš in knjižiš.

Zakaj pa hočete prenesti vse v RS? Če računovodja ni OK so pa druge rešitve!

Špela - 03.07.2003 - 11:16

živa, odlično!!!

tinka - 03.07.2003 - 12:32

Hvala Živa! Zelo si mi pomagala!
Naj povem še to, da naše podjetje ni veliko, vendar vseeno potrebujem pomoč računovodje oz. knjigovodje. Sama delam le račune, dobavnice, prevzeme, urejam blagajno, plačujem... Osnovne zadeve pač.
Živa, kaj si pa mislila, ko si napisala, da se da stvar drugače rešiti? Razmišljala sem tudi o varjanti, da nam bi nekdo prišel kar na naše podjetje poštimat tistih par stvari...

MMMM - 03.07.2003 - 13:05

Dolgoročno se ti zagotovo bolj obnese, če imaš dobrega in odgovornega
računovodjo v hiši, kot da si odvisen od rač. servisov različnih kvalitet.
Seveda je pomembno, kako si velik, kako "stoječ", koliko ti je važna
poslovna tajnost....

ŠPELA - 03.07.2003 - 13:17

Z računovodji so včasih tudi lahko veliki problemi. Nikjer ne piše, če bo imel računovodja narejeno Ekonomsko fakulteto, da bo tudi dober računovodja. To sploh ne drži. Ponavadi je sploh tako, da npr. nekdo z Ekonomsko srednjo šolo in nekaj let prakse veliko bolj obvlada računovodstvo, kot nekdo, ki je naredil gimnazijo in potem Ekonomsko fakulteto. Imamo žal v podjetju tak primer in nima pojma o računovodstvu, niti o osnovnem kontiranju, kaj šele o bilancah, tudi o blagajniškem poslovanju in izdanih ter prejetih računih se mu kaj dosti ne sanja. Kot jaz vidim iz prakse, je najbolje, če ima zaključeno Ekonomsko srednjo šolo in potem še Ekonomsko faktulteto, pa seveda, da ga to delo zanima in, da vseskozi spremlja spremembe zakonodaje ter je predan delu. Tak računovodja bo najbolj učinkovit.

Pa veliko sreče, škoda, da tudi jaz nisem iz vaše okolice.
Lep pozdrav!

živa - 03.07.2003 - 13:51

Se popolnoma strinjam

j. - 03.07.2003 - 13:59

še dobro da imam gimnazijo, lahko vsaj zračunam hitrost geostacionarnega satelita, če vesta kaj je to.
Še k sreči da vsi iščejo dobrega računovodjo in ne računovodkinje.

ŠPELA :
-------------------------------
Z računovodji so včasih tudi lahko veliki problemi. Nikjer ne piše, če bo imel računovodja narejeno Ekonomsko fakulteto, da bo tudi dober računovodja. To sploh ne drži. Ponavadi je sploh tako, da npr. nekdo z Ekonomsko srednjo šolo in nekaj let prakse veliko bolj obvlada računovodstvo, kot nekdo, ki je naredil gimnazijo in potem Ekonomsko fakulteto. Imamo žal v podjetju tak primer in nima pojma o računovodstvu, niti o osnovnem kontiranju, kaj šele o bilancah, tudi o blagajniškem poslovanju in izdanih ter prejetih računih se mu kaj dosti ne sanja. Kot jaz vidim iz prakse, je najbolje, če ima zaključeno Ekonomsko srednjo šolo in potem še Ekonomsko faktulteto, pa seveda, da ga to delo zanima in, da vseskozi spremlja spremembe zakonodaje ter je predan delu. Tak računovodja bo najbolj učinkovit.

Pa veliko sreče, škoda, da tudi jaz nisem iz vaše okolice.
Lep pozdrav!

AJDA - 03.07.2003 - 14:25

Kako pa naj računovodja zaupa v vas, če pa vi v naprej njej ne zaupate. Sama sem take vrste računovodja, da zaupam direktorju-lastniku in on meni- kaj se tiče strokovnosti in poslovne tajnosti, če ste dober direktor boste to že znali oceniti kdo je vreden vašega zaupanja. Pa brez zamere. ČAU!

aleksandra - 03.07.2003 - 15:30

Vaše vprašanje sploh ni tako mimo ampak zelo aktualna tema. Po odgovorih vidim da vas je dosti računovodij. Tinka, pred leti sem bila v podobni situaciji. Tako je šlo:
1. ponudbe na trgu je veliko
2. iskala sem manjši računovodski servis ( 3-6 ljudi ) ker smo tudi mi ( bili ) manjši. Se mi je zdelo bolj osebno.
3. MOJ PRVI CILJ: vodja računovodstva in zaposleni so se mi morali zdeti ZAUPANJA vredni ( sicer ne moreš vedeti, ampak če je važen-a, te ne pusti do besede, gleda samo tvoj promet in kolikšen bo zaslužek - bejži stran ) + IZKUŠNJE
4. Kot je že Ziva povedala, sem povprašala koliko seminarjev se udeležujejo, kdo, kakšen program imajo, kolikokrat so že imeli DAVČNO, ali delajo za podjetja, ki zapadajo pod revizije in kakšni so bili rezultati, ipd.
5. Na začetku smo bili skoraj non-stop na liniji, ko pa se je uteklo pa manj ( tudi če me kličejo za malenkosti mi ni odveč - imam dober občutek )
6. Tudi če uporabljate zunanji RS ga morate jemati kot del podjetja: se z njimi redno sestajati, jih vabiti na službene zabave ( vsaj ob koncu leta ), jim redno plačevati ( kot sebi plače ), jim redno in dosledno nositi potrebno dokumentacijo.
7. Kar pa se niče imeti lastnega računovodjo: plača + računovodski programi in računalniška oprema + vsi potrebni seminarji + ostali stroški ( telefon, prevozi - mora na davčno, na Ajpes, pa tja in tja ) = kar drago če niste veliki. Iz izkušenj vem, da če je računovodja še tajnica in poštar in kuha kavice in pripravlja reklamne akcije ipd - NI KAJ PRIDA, ker nima časa.
Pa kot sem rekla - ponudbe ni malo, se boste že znašli!

Pepelka - 03.07.2003 - 19:22

Tinka, očitno smo računovodje malce čudni tipi, vendar nisem zasledil nikjer odgovora noa tvoje vprašanje.
Osebno sem že bila na "testu" za računovodstvo za mednarodno korporacijo in tudi sama sem že pripravila podoben test. Če dobiš računovodjo, ki se zna le "rokovati in smejati", te bo do smeha kmalu minilo. Rabiš človeka, ki pozna osnove kalkulacije, ki ve kaj in kdaj "v levo in desno" (beri: da ve, kdaj knjižiti poslovne dogodke v debet in kredit), da pozna do obisti bilanciranje, da precej obvladuje (to pomeni, da tudi spremlja) davčno, delovno, korporacijsko zakonodajo, ki "se zna pogovarjati in pogajati ter zagovarjati" pred inšpektorji, revizorji, upravo, lastniki, bankami ki zna uveljaviti svoj prav pred vsemi prej navedenimi skupinami, ki v grobem pozna tudi MRS.... predvsem pa, da ima čimveč prakse iz vseh navedenih (pa verjetno še kakšnih) področij.
Če te še zanima ta test: 031/244-222.

Johana - 03.07.2003 - 22:25

Ja seveda... kdo te bo pa plačal??? he he hehe

mali princ - 04.07.2003 - 13:44

na žalost je to res. vsi bi radi imeli najboljše, ko pa pride trenutek streznitve - beri plačila, se pa smatra , da teh nekaj papirčkov, ki jih premeče sem ter tja pa ja ne more biti tako drago.
Žal so to moje izkušnje na tem področju.

Podloznik - 05.07.2003 - 11:00

Saj v koncni fazi to velja za vsa podrocja, kjer je treba prodati svoje mozgane. Svoje znamo vsi ceniti (in smatramo, da jih drugi ne cenijo=placajo dovolj), obratnosorazmerno pa se potem obnasamo, kadar smo potem mi v vlogi kupca.