krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ponudba - predračun

1126  13.11.2000 - 16:01h / Ostalo / Avtor: Mojca / 2218 / 7

Kakšna je razlika med ponudbo in predračunom iz vidika ZDDV? Nekateri pravijo, da je predračun dokument, ki mora vsebovati vse postavke računa po ZDDV, poleg tega pa je to tudi dokument, po katerem bi moral izdajatelj obračunati DDV. Kako je to? Kaj pa potem račun, ki se izstavi na podlagi takšnega predračuna? Ta reč mi res ni najbolj jasna, poleg tega mi neke sitne osebe glede tega dihajo za vrat, zato vas lepo prosim za pomoč.

sraka - 13.11.2000 - 16:56

Predračun z uvedbo ZDDV ne obstaja. Obstaja ponudba z vsemi elementi računa po 34.členu ZDDV. To ni dokument na podlagi katerega bi katerakoli stran obračunavala DDV. Vkolikor pride do plačila po ponudbi ste v osmih dneh po prejemu plačila dolžni izstaviti avansni račun. Ko je storitev opravljena oz. blago dobavljeno pa izstavite račun.

laik - 13.11.2000 - 17:27

Laiki ponavadi ne kompliciramo. Predračun ali ponudba je stvar dogovora med pogodbenima partnerjema na osnovi ponudbe ali povpraševanje. In oba dokumenta nimata nobene veze z ZDDV.

didi - 14.11.2000 - 07:25

Največkrat lahko ta dokument imenujemo tudi račun za predplačilo ali avansni račun, npr.za gradbena dela ali dela, pri katerih je treba določen odstotek plačati v naprej. Obvezno pa je treba odvesti ta davek avansnega plačila. Ko izdamo pravi račun, se nanj napiše celotni znesek opravljene storitve, s tem da za na koncu odbije akontacija in del davka, ki smo ga že plačali po avansnem računu. V knjigo DDV zavedemo torej še preostanek ddv, ki ga moramo plačati.

sax - 14.11.2000 - 07:26

Za DDV to ni pomembno - ali je to ponudba,predračun,poziv,pogodba,.... .Za sklenjen posel in za nakazilo je pač treba imeti neko osnovo.

Barbi - 14.11.2000 - 11:32

Čisto po domače: prvo pošljete ponudbo (ali predračun ali kak drug naziv dokumenta!).Če se kupec odloči in plača, izstavite v 8 dneh avansni račun oz.dobavite robo ter pravi račun.To gre v DDV evidence in od tega plačate davek. Če robo dobavite kasneje, se isto izstavi avansni račun v roku 8 dni (oz.do konca meseca, če vas zafrknejo in plačajo npr.zadnji dan meseca), račun pa takrat, ko jim robo daste. Na računu dopišete, da je bilo (in kdaj!) plačano po predračunu, DDV pa vnesete v knjige za DDV samo še razliko!

skitnica - 14.11.2000 - 17:56

spoštovani klepetalci,z vašo polemiko o predračunu ste me popolnoma zmedli.
Ponudbo uvrščate med knjigovodske listine, kar pa po mojem ni, le če mi kot upokojencu ni kakšna novost pobegnila.
Moje mnenje je takole: ponudba ni knjigovodska listina,lahko je pa podlaga za nadaljevanje poslov, katere pa seveda evidentiramo s knjigovodskimi listinami, katere pač morajo biti napisane kot nam predpisuje zakonodaja.

vsem lep pozdrav!

grof Dracula - 14.11.2000 - 19:52

Stari Transilvanski modreci predračuna in ponudbe ne uvrščajo med knjigovodske dokumente glavne knjige ali davčnih evidenc. Ponudba je za nas predračun in obratno s komercialnega vidika. Mir vašim razburjenim rdečim telescem.