krpan in druščina postani član

Naslov teme: ADMINISTRATIVNA PREPOVED

3339  15.05.2003 - 14:23h / Ostalo / Avtor: Suzi / 676 / 20

Prosim pomoč izkušenih. Delavki je uspelo na banki(verjetno na podlagi potnih stroškov itd) dobiti kredit, ki je večji od njene neto plače (imam administrativno prepoved). Kako naj prikažem plačilo listo neto plača je minus, nekaj malega ostane po potnih stroških? Ali sploh smem to narediti? Rada bi ustregla delavki, saj vemo kako težko je danes ploh dobiti kredit in zavarovala sebe. Nikjer nisem zasledila kakšne so sankcije, če je odtegljaj večji od dovoljenega predvsem pa kdo odgovarja - delavka, banka ali jaz kot računovodja.

eta - 15.05.2003 - 14:30

kot vem iz izkušenj, daje podatke o višini plače podjetje - ni mi jasno, kako je prišla do kredita

Suzi - 15.05.2003 - 14:43

Baje na podlagi izpisa prilivov na TRR, čeprav sem tudi jaz mislila, da upoštevajo samo šifro 40!

Jožica - 15.05.2003 - 14:51

Če si je že sama "zrihtala" kredit, pa naj si "zrihta" še plačilo.

Vi ji itak smete odtegniti od plače samo toliko, da ostane za izplačilo znesek zajamčene plače. Razliko pa naj plačuje s položnico, saj na administrativni (ponavadi) lepo piše, da če delodajalec iz KAKRŠNEGAKOLI razloga ni poravnal obveznosti, JE TE OBVEZNOSTI DOLŽAN PORAVNATI KREDITOJEMALEC SAM.

Če ji niste potrdili nepravilnega zneska plače, imate lahko čisto vest in mirno spanje.

lana - 15.05.2003 - 15:06

ostati bi morala minimalna in ne zajamčena plača ampak to velja samo za sodne prepovedi - izvršbe, pri kreditu pa delavec lahko "prostovoljno " razpolaga s plačo in mu ne rabi ostati minimalni OD - tako inšpektorat za delo.

Johana - 15.05.2003 - 14:51

jaz mislim, ti imaš administrativno prepoved, izplačaš pa amen
po moje pade največja odgovornost na delavko (po moje je morala ponarediti podatke o plači ali kaj podobnega), če pa delavka ni nič zakrivila, potem ji je pač banka dela kredit, hvalabogu, verjetno ima v svojih pravilnikih že tako določeno, da lahko dajo... ne vem.

Tole tak čuden krog. Če rata, boste veseli in delavka in banka in delodajalec. Če pa ne rata, kdo potegne takratko? Delavka. A vas bo delavka tožila, ker ste ji odtegnili celo plačo za obrok kredita? Ne vem.

Jaz bi poklicala na banko in prosila informacijo na podlagi česa so ji odobrili tako velik kredit. Če je samo na podlagi plače, potem sigurno nekaj ni vredu. Lahko pa, da ga je zavarovala še nepremičninami, poroki itd... Poskusite se pogovoriti tudi z delavko. Vem, to ni vaše področje, pa vendarle morate poznati ozadje dogodka.
Lejte, vmes ko sem tole pisala, me je tolk zrajcalo, da sem kar sama poklica kreditni oddelek na SKB in mi je povedala, da sankcij ni!! Vsaj ona ne ve za njih. Da pa bi bilo dobro, je še rekla, pogovorit se s kakšnim odvetnikom.

No, pa srečno

Suzi - 15.05.2003 - 15:06

Na odstopni izjavi je podpisala, da se strinja z odtegljajem ne glede na zajamčeni znesek, ki mora ostati dolžniku po Zakonu o izvršbi in zavarovanju.
Jaz zagotovo nisem podpisala višje plače kot jo ima, in res bi rada mirno spala vsaj zaradi takšnih stvari. Priznam, da ne poznam dobro Zakona o izvršbi kaj sledi meni - računovodskemu servisu, kako naj se zaščitim pri tako velikem odtegljaju?
Hvala za sodelovanje, v takšnih primerih je naša klepetalnica zlata vredna, čeprav smo vsi občasno hudobni...

Jožica - 15.05.2003 - 15:24

Kolikor vem, zakon izrecno določa minimalni znesek izplačila. in kolikor vem, so tudi vsa pogodbena določila, ki govorijo drugače, nična. Tudi če so prostovoljno podpisana.

Celotnega obroka itak ne morete prikazati po plačilni listi; minusa po mojem ne bi prenesel noben program. In če je tako, je čisto vseeno, ali naredite odtegljaj v višini cele plače, ali pa izplačate tisti minimalni znesek - razliko bo v vsakem primeru morala pokrivati sama.

Poglejte v ZIZ, kateri znesek mora ostati in... jaz bi se tega držala. Zakaj bi mene bolela glava zaradi "iznajdljivosti" drugih?

SARA - 16.05.2003 - 09:44

PA KAJ SE TOLIKO SEKIRATE, SAJ DELAVEC LAHKO ISTOČASNO
DA V PODPIS VEČ ADMINISTRATIVNIH PREPOVEDI IN TI REČE,
DA ŠE NE VE PRI KATERI BANKI BO ZAPROSIL KREDIT. POTEM
PA ISTOČASNO VZAME KREDIT PRI VEČIH BANKAH. IN KO PRIDEJO
ADIMINISTRATIVNE PREPOVEDI IN JE OSTANEK OD PLAČE TAK,
DA SE TI V DNO DUŠE ZASMILI, KER VEŠ DA BO TEŽKO PRIŠEL-LA
SKOZI MESEC. JAZ KOT SENTIMENTALNA DUŠA SEM SE DRŽALA NAČELA,
DA SEM PRI PLAČI ODTEGNILA SAMO DEL KREDITA ZA VSAKO BANKO,
PA SEDAJ DOBIVAM OD BANK NEKE GROZILNE DOPISE, DA SMO DOLŽNI
ODTEGNITI POLN ZNESEK, ČEPRAV JIM DELAMO BREZPLAČNO USLUGO,
DA VODIMO VSE EVIDENCE IN JIM NAKAZUJEMO SREDSTVA KREDITA.
Moj sklep je, da se mora delavec zavedati vseh posledic,
ki sledijo temu, da je vzel kredit in mu bom v nadaljevanju
odtegnila toliko kredita, kot pride po administrativni prepovedi.

Suzi - 16.05.2003 - 09:49

In še upam zadnjič, potme vas bom nehala moriti: kredit je večji od neto plače! Tu program za obračun plač "zašteka". Ne omogoča odtegovanja od potnih stroškov.
LP

Parkelj - 16.05.2003 - 08:01

Od delavke zahtevajte pisno soglasje, da se ji lahko odteguje več (se pravi cel znesek obroka - administrativne prepovedi), pa je zadeva rešena v zadovoljstvo vseh (kreditodajalcam kreditojemalca, zakonodajalca, inšpekcije in tudi Vas). Pravno formalno je takšna možnost zakonsko izrecno dovoljena. Pa brez panike okoli tega...

Magda - 15.05.2003 - 17:03

Naj sama plačuje s položnico. Zdi se mi nesmiselno, da se toliko matrate okoli tega. Odtegnite ji tretjino plače, ostalo naj plačuje sama. Pa še nekaj. Spomnim se, da sem pred leti hotela zaposlenemu odtegniti kredit od regresa. Na APP to ni šlo skozi. So mi rekli, da je odtegljaj lahko samo od plače.

tk - 16.05.2003 - 07:21

ja včasih se mi kar malo stoži po app. Smo se jezili nanje, sedaj pa ugotavljamo, da je bilo takrat več reda pa še cenejši so bili.
Sicer pa je to že neka druga zgodba.

poldka - 16.05.2003 - 08:02

PRI ADMINISTRATIVNIH PREPOVEDIH JE TREBA ZELO PAZITI, KDO JE DOLŽAN IZPLAČEVATI - VČASIH PIŠE , DA JE ODGOVOREN IZPLAČEVALEC!!!!!!
ZA PRAVOČASNO IZPLAČILO, ČE GRE DELAVEC K DRUGEMU DELODAJALCU, MORAŠ UPNIKA O TEM OBVESTITI ITD.. SKRATKA, DOBRO PREBRATI, KAJ PIŠE!
LP

Suzi - 16.05.2003 - 09:09

Najlepša hvala še enkrat vsem za trud. Kot piše Poldka, je podpisal delodajalec "NE BO IZBRISAL PREPOVEDI..". Mene pa še vedno kljub vsemu program ne spusti skoz, ker je neto plača brez potnih stroškov manjša od obroka.

Anna - 16.05.2003 - 09:52

Pa poštimajte peš.

Suzi - 16.05.2003 - 10:09

Anna - in potem naj poštimam peš vse obrazce in ostale plače pri tem delodajalcu, ki temu sledijo v programu avtomatsko zaradi kredita ene delavke? Mislim, da to presega moje sočutje, tudi če bi dosegala plačilo obračuna plač po računovodskih tarifah.
Sicer pa še enkrat vsem najlepša hvala, tako velikega odziva res nisem pričakovala.

Anna - 16.05.2003 - 11:00

No, odtegljaji ne vplivajo na obrazce, ampak samo na plačilne naloge kam se pač usmerja šifra 40. Kakorkoli.......ni potrebe za prevelikim sočutjem, odtegnite kolikor morete, ob plačilni listi pa dodatjte dopis delavki, v katerem jo obveščate koliko ji niste mogli odtegniti in naj poravna sama.

Suzi - 16.05.2003 - 12:14

Anna hvala, najbrž bom res tako naredila, 40šifro bom v celoti nakazala banki, razliko pa naj nakaže sama. Na obrazce vpliva, ker je 40. v minusu in tu program noče iti dalje, torej ročno za vse delavce, čeprav samo enega ne sprejme.

saša - 16.05.2003 - 12:21

Hopla, Hopla !!!!

Kakor sem jaz slišala, da se pri novih kreditih upošteva , da mora delavec dobiti cca 71.000,00 sit minimalno in ne le zajamčeno plačo
cca 50.559,00 sit (za katero pa vem, da delavcu ne smeš trgati izpod zajamčene plače). Ne bi bilo slabo, da pokličete pravnika na sindikatu.

Včasih se lahko pripeti, da če delavcu trgaš premalo je "lahko" odgovoren
delodajalec, če pa preveč "iznad zajamčene" pa te lahko delavec toži.

Jožica - 16.05.2003 - 14:15

Točno tako.

Teh 71.000 je sicer bančna "iznajdba" (trenutno velja že 72.500) in bančniki ne odobravajo kreditov, od katerih ne bi ostalo vsaj toliko nakazila.

Za znesek zajamčene plače (to bo menda teh 50.000) pa piše v zakonu, da mora ostati in da se mu prejemnik tudi prostovoljno ne more odpovedati, npr. s podpisom kakršnekoli izjave.

Zato že ves čas pravim, da bi sama ta znesek pustila nedotaknjen za nakazilo. Delavka bo itak morala vsak mesec pisati neko položnico in je čisto vseeno, če dvigne gotovino na banki in jo sama nakaže, skupaj z razliko, ki jo bo v vsakem primeru nakazovala; to ni več problem delodajalca.

Res, da je malo verjetno, da bi šla v tožbo; sploh, če je do kredita prišla malo po ovinkih... kar je pa iz celotne zadeve razvidno. Ampak za vsak slučaj...