krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravek CMR - ja (mednarodni tovorni list)

1581  24.04.2024 - 12:16h / Ostalo / Avtor: PAJDO / 234 / 3

Nabavili smo novo vozilo v Nemčiji. Nemškemu dobavitelju smo morali kot kavcijo plačati tudi nemški DDV. Zataknilo se je pri CMR-ju, na katerega je prevoznik napisal napačen naslov prevzemnika v rubriki 2 in napačen naslov predvidenega razkladišča v rubriki 3. Zdaj nam nemški dobavitelj komplicira z vračilom DDV, ker ti dve rubriki nista prav izpolnjeni in da naj ta CMR popravimo. A mi lahko kdo tukaj svetuje, na kakšen način naj to popravimo, da se stvari ne bodo še bolj zakomplicirale?

MwSt - 24.04.2024 - 13:56

Tukaj nejbrž ne bo vse ok.
Nemškega DDV vam ne vrne dobavitelj, podati je potrebno zahtevek preko eDavkov. Na osnovi prejetega računa.
Ali od dobavitelja pričakujete dobropis. Tega vam lahko izda on.
CMR je na papirju, z žigi in podpisi se popravi naslovnike. Na originalu, ne na zadnji kopiji. Vendar, s CMR-jem se MwST ne dobi nazaj.

Simbi - 24.04.2024 - 18:06

MwSt, ne gre za DDV, ki se ga zahteva nazaj.
DE dobavitelji vozil v primeru, ko opravijo promet po splošni ureditvi (reverse charge), zahtevajo kavcijo, ki jo potem, ko je vozilo registrirano v drugi državi članici, vrnejo. Kavcija je v višini DDVja, ki bi ga, če ne bi imeli vseh dokazil o oproščeni dobavi, morali plačati. Po prejemu dokazil kavcijo vrnejo.

PAJDO, za popravek CMR se obrnite na prevoznika.
 

PAJDO - 25.04.2024 - 07:03

Tako je, kot je napisala Simbi. Sami CMR-ja nismo izpolnili, najverjetneje ga je izpolnil voznik tovornega vozila, kateri je prevzel in nam dostavil vozilo. Kot smo ugotovili, je na CMR navedel ime posrednika in njegov naslov, ki nam je pomagal pri nabavi dotičnega vozila. Zdaj pa komplicirajo z vračilom kavcije oziroma MwSt. Prosila sem jih, naj nam natančno opišejo, na kakšen način naj sedaj popravimo CMR. Za enkrat je njihov odgovor, da naj jim podamo obrazložitev, zakaj je na CMR-ju naveden drugo ime in naslov. Bomo videli, kako se bodo odzvali na našo obrazložitev in kako se bo zadeva rešila.