krpan in druščina postani član

Naslov teme: dodatno pokojninsko zavarovanje

1580  24.04.2024 - 12:04h / Ostalo / Avtor: Sanja / 254 / 1

mene pa zanima, kako se pravilno oblikuje premija za dodatno pokojninsko zavarovanje. Delodajalec nam financira 2,5 % od osnovne bruto plače, delno pa si potem še delavci sami. Je dopustno, da je se premija, ki so delodajalec financira, oblikuje iz osnovne bruto plače ali mora biti iz skupne bruto plače? Delavci pa si moramo znesek določiti v fiksnem znesku, ne moremo imeti tudi npr. 1 % od osnovne plače? In pa še nekaj, prvo premija mora biti izplačana v obdobju zaposlitve 1 leta. Konkretno, če nastopi 1. leto 10.4. ga vklopimo že z mesecem april ali maj? Hvala.

Simbi - 24.04.2024 - 18:16

Kdo plača koliko premije, je stvar dogovora. Lahko je za delodajalca v fiksnem znesku, lahko je v % od bruto, lahko je v % od osnovne plače, kakor se pač odloči. Važno je, da ne preseže zgornje meje.
Za del, ki ga plačujete zaposleni pa niste napisali, ali ga plačujete iz bruto, ali iz neto. Če gre za plačilo iz neto, mi je s stališča delodajalca razumljivo, da je lažje odtegljaj narediti v fiksnem znesku, kot pa pri vsakem posebej preračunavati %.