krpan in druščina postani član

Naslov teme: Igranje videoiger-s.p.

1553  22.04.2024 - 12:14h / Ostalo / Avtor: Mia / 439 / 3

Znanec me sprašuje, pa priznam, da ne vem točno, kaj naj odgovorim.. Ne vem, če deluj splošna logika za takšen primer.
Na spletu ima streem, kje igra v živo video igre, spremljajo ga določeni ljudje in od teh ljudi tudi dobiva nakazila. Torej, če postanem njegov sledilec, enkrat na mesec plačam določen znesek, ki ga on prejme. Več je sledilcev, več je denarja in potem tudi od tega spletnega portala prejme neke nagrade. 
Ker se zadeva širi in se bo še širila, da bo vse legalno, bo odprl s.p..
Zanima ga, ali lahko lahko v takšni dejavnosti uveljavlja kakšne stroške ? Npr. za igro, ki se igra v živo, so potrebne nadgradnje in to kupuje. 
Na sploh mi ni jasno, kako naj bi ta stvar delovala.. 
Če se kdo ukvarja morda r računovodstvom za te youtuberje in influencerje, jaz mislim, da je to zelo podobna zadeva. Ne izdaja nobenih računov, samo prejema denar. 
Mi lahko kdo prosim pomaga, razumeti to stvar...
Hvala za prijaznost.

Beti - 22.04.2024 - 16:08

Osnovna logika....za vsak obdavčljiv prihodek je priznan vsak strošek ki je potreben za ta obdavčljiv prihodek ...kakšni so stroški v tej dejavnosti nimam izkušenj

Simbi - 22.04.2024 - 18:30

Malo sem se pozanimala pri mlajši generaciji, so me podučili, kako zadeva poteka...
Zdaj verjetno prejema na paypal nagrado od reklam (glede na število klikov), ostalo pa donacije - tako imenujejo ta nakazila od "določenih ljudi", kot jih imenujete - sledilcev.
V prihodnje pa bo verjetno šlo za pogodbo s spletnim portalom (cwitch), to so največkrat firme iz ZDA. Ker so moji viri informacij majhne ribice (mimogrede: čestitke vašemu znancu z njihove strani, baje je v SLO možno na prste ene roke prešteti ljudi, ki to počnejo v takem obsegu, da razmišljajo o registraciji), načina poslovanja s cwitchem ne poznajo. Sigurno pa imajo na portalu zapisane kake splošne pogoje, naj si jih prebere.
Jaz bi se zadeve lotila enako, kot pri ostalih, ki opravljajo računalniške storitve za tretje države.
 

Mia - 23.04.2024 - 05:54

Simbi, hvala za odgovor. .. Ja, po enem letu je nekako steklo, še vedno niso neki ogromni zneski, ampak se povečuje. Veliko denarja je bilo vloženo v opremo, ampak sprotni stroški pa niso veliki zaenkrat.   Gre za portal Twitch, nakazila pa prihajajo iz Nizozemske.