krpan in druščina postani član

Naslov teme: 3.kategorija invalidnosti

1499  12.04.2024 - 18:31h / Ostalo / Avtor: Delavec / 441 / 2

Dobila sem 3.kategorijo invalidnosti. Ali to pomeni, da bo delodajalec prejemal 50% povračila moje dosedanje (polne) bruto plače za 8 ur, ali bo dobil povrnjenih 50% moje bodoče plače, ki bo pol nižja, saj bom delala le 4 ure ( in ga bom torej stala  25%).

Simbi - 12.04.2024 - 21:50

Nič ne bo delodajalec prejemal.
Vam bo izplačeval plačo za 4 ure, vi boste pa od ZPIZa prejemali invalidnino, če je z odločbo o razvrstitvi v kategorijo invalidnosti ugotovljeno, da je vaša preostala delovna zmožnost 4 ure in ste upravičeni do dela v skrajšanem delovnem času.

Mimi - 15.04.2024 - 11:43

Če ste invalid nad kvoto bo lahko prejemal nagrado za zaposlitev invalida nad kvoto in pa oproščeni prispevki za PIZ. Odvisno pa ali ste delovni invalid ali je to posledica bolezni. In odvisno koliko je zaposlenih delavcev pri tem delodajalcu. In za 4 ure boste prejemali plačo, za 4 ure pa invalidsko nadomestilo od ZPIZa. Koliko bo to je odvisno od vaše dosedanje plače, ZPIZ preračuna, je pa to veliko manj kot plača. Zavarovanje mora biti v službi še vedno naprej za 8 ur dnevno, le na M obrazcu mora biti nujno označeno da gre za invalida. Kar se tiče invalidnine pa bo ZPIZ izplačeval, seveda če ste invalid 50% ali več - za kar morate tudi dobiti odločbo ZPIZa na podlagi vloge.  Ni pa nič črno belo, bo dobival delodajalec to in to..... se mora še malo potrudit z raznoraznimi vlogami, če bo sploh upravičen.