krpan in druščina postani član

Naslov teme: invalid nad kvoto in refundirana boleznina

1463  10.04.2024 - 17:35h / Ostalo / Avtor: Mija / 385 / 4

Imamo zaposlenega invalida nad kvoto (odločba svzi za oprostitev plačila prispevka PIZ) ; sedaj je na bolniški več kot 30 delovnih dni; do sedaj smo vedno prispevke za PIZ samo obračunali in nič plačali; sedaj pa berem, da bi morali , ker bo refundirana boleznina, prispevke PIZ obračunati in tudi plačati kot podjetje; potem pa naj bi nam ZZZS v celoti vrnil boleznino vključno s PIZ prispevkom;
torej, če pravilno razumem, v primeru , da je invalid nad kvoto, mora v primeru refundirane boleznine plačati prispevke PIZ in jih tudi dobi vrnjene od ZZZS in v bistvu nima prihodka iz naslova oprostitve plačila prispevka PIZ in posledično tudi ne poroča na SVZI.

pravilno razumem?

Simbi - 10.04.2024 - 17:54

Kje ste to prebrali?

Meni so lani razložili, da se prispevki pri refundiranih bolezninah obravnavajo enako, kot za plačo (samo obračunani, nič za plačilo), čeprav jih ZZZS refundira.

Sem letos kaj spregledala?

Mija - 10.04.2024 - 18:01

Prebrala na davkoplačevalcih, lani so nekateri takole komentirali, da je treba delati;

ok, ni panike, saj likvidnostno si na nuli, samo nimaš pa potem prihodka iz naslova oprostitve PIZ in tudi ne poročaš o neplačilu prispevka PIZ na SVZI .... 

Simbi - 10.04.2024 - 19:10

Januarja 2023 (ob uvedbi REK-O) sem "na noge spravila" ZZZS in FURS z vprašanjem o tem in dobila odgovor:
- od ZZZS: refundirajo "polni" II. bruto, čeprav zajema oproščene prispevke za invalida nad kvoto
- od FURS: oba prispevka za PIZ imata pri invalidu nad kvoto v polju "za plačilo" vrednost 0

Mislim, da sta tako ZZZS v eni od okrožnic, kot FURS v enem od sprememb dokumenta "prispevki za socialno varnost za zaposlene" to potem tudi zapisala.

Ob vašem zapisu sem se ustrašila, da je letos kakšna sprememba, ki sem jo spregledala...

Mija - 11.04.2024 - 00:53

Simbi hvala ..... sem tudi jaz še do danes mislila, da narobe delam in razumem vso zadevo ...

.... ker nekateri pravijo, da obračunajo in plačajo v primeru invalida nad kvoto tudi prispevke PIZ, v REKO niti ne označijo, da je invalid nad kvoto (ker bi jim v tem primeru javilo napako) in tudi, ko delajo refundacijo dobijo refundirano vse, vključno s prispevkov PIZ.  Skratka obračunajo in plačajo PIZ prispevke in tudi refundirano dobijo PIZ prispevke; Torej isto kot, če ta oseba sploh ne bi bila invalid nad kvoto.

Vse skupaj me je čisto zmedlo, ko sem brala komentarje na to isto vprašanje.... kajti jaz sem do sedaj vedno oddajala REKO tako, da sem označila, da je invalid nad kvoto, prispevke PIZ sem obračunala, plačala pa nič; pri refundaciji zzzs pa sem označila, da je invalid nad kvoto, vendar mi je ZZZS vrnil kompletni II.bruto vključno s prispevki PIZ čeprav jih nisem plačala ampak samo obračunala, kar je bilo tudi razvidno iz reko obrazca , ki sem ga priložila k refundaciji ZZZS.