krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpravnina-smrt delavca

1430  08.04.2024 - 12:11h / Ostalo / Avtor: Andreja / 671 / 6

Delavec je podaljšal (torej imel je pogoje za upokojitev) , delal je naprej.V tem času zbolel in umrl. Ali mu pripada odpravnina ob upokojitvi?

123 - 08.04.2024 - 15:00

Bi rekla da ne, ker ni bil upokojen, ampak je bil še vedno v delovnem razmerju. Popravite me, če se motim.

Anka - 09.04.2024 - 06:51

V tem primeru pripada njegovi družini solidarnostna pomoč.

Seny - 09.04.2024 - 08:36

zaposlenemu ob smrti ne pripada nikakršna odpravnina, pripada pa solidarnostna pomoč njegovim družinskim članom in mislim, da se lahko izplača na delavčev račun z njegovo zadnjo plačo

Joc - 09.04.2024 - 12:20

Solidarnostno pomoč nakažite na zakončev račun, ker v nasprotnem primeru gre v zapuščnino, od tega pa davki.

Jaz - 09.04.2024 - 14:43

Solidarnostna pomoč se po mnenju Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nakaže na TRR delavca:

Plačilo za delo je v ZDR-1 urejeno v podpoglavju 3, v okviru urejanja pravic, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja. V skladu s prvim odstavkom 126. člena ZDR-1 je plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi sestavljeno iz plače in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. ZDR-1 ne opredeljuje, katere so druge vrste plačil, ampak v tem podpoglavju določa nadomestila plače, povračila stroškov v zvezi z delom, regres za letni dopust, odpravnino ob upokojitvi, pravico do nastanitve in udeležbo pri dobičku.
Upoštevaje navedeno in predvsem upoštevaje pogodbeni koncept delovnega razmerja menimo, da bi bila zakonska določitev pravice tretjih oseb do denarnega prejemka iz delovnega razmerja delavca neustrezna, zato ni mogoče slediti predlogu določitve izplačila takšnega prejemka sorodnikom umrlega v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi smrti delavca.
Še enkrat velja poudariti, da je delovno razmerje razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca, zato tudi zakonsko določene pravice delavca iz delovnega razmerja, ki sicer pomenijo odmik pogodbe o zaposlitvi od civilnopravne ureditve vzajemnih pogodb, pripadajo zgolj delavcu kot pogodbeni stranki v delovnem razmerju in ne tudi tretjim osebam. Ob tem naj dodamo, da spada pravno urejanje finančne pomoči svojcem umrlega prvenstveno na področje socialnega varstva.

https://predlagam.vladi.si/predlog/15147


 

Darja - 16.04.2024 - 08:38

"Jaz", kaj pa v primeru, če zaposleni umre npr. marca, decembra pa se mu izplača sorazmerni delež poslovne uspešnosti. Njegov TRR je decembra že ukinjen. Kam pa takrat nakažemo?