krpan in druščina postani član

Naslov teme: odjava 1.3.24....kaj pa OZP nerezident

1428  08.04.2024 - 10:21h / Ostalo / Avtor: alja / 349 / 3

Imamo odjavo s 1.3.2024. Zaposleni je nerezident. Ali mu moramo obračunati celoten znesek obveznega zdravstvenega prispevka v višini 35,00eur? 
Prosim za  vaše mnjenje. Hvala lepa.

Roža - 08.04.2024 - 11:19

Da je nerezident nima zveze...vedeti morate ali ostaja v slo dalje zaposlen oz.kakšen je njegov status v slo z 2.3

Ani - 08.04.2024 - 12:47

Vse je odvisno od tega ali ste bili 1.3.2024 njegov glavni delodajalec ali ne.
Kdaj glavni delodajalec delavcu ne obračuna OZP
Glavni delodajalec obračuna OZP vedno, razen v primeru:
- ko je delavec vojni upravičenec in ima zagotovljeno kritje OZP iz proračuna;
- ko je bruto I prenizek za odtegljaj OZP - to je pri obračunih za 01/2024 – 02/2025 v primeru, ko je bruto I nižji od 45 € (za 03/2025 bo določen višji OZP in posledično višji znesek minimalnega bruto I za odtegljaj OZP)
- ko je delavec v času vključitve v delovno razmerje cel mesec koristi neplačano odsotnost (bruto I je 0,00 €)
- ko bo za delavca določen delodajalec edini delodajalec oz. izplačevalec za določen mesec, delovno razmerje pa je na začetku ali na koncu meseca in ne bo izplačila plač in nadomestil (bruto I je 0,00 €), ker so edini dnevi delovnega razmerja nedelovni.
Poročanje o prenizkem prejemku za odtegljaj OZP na FURS in bremenitev delavcev s strani ZZZS
Če mesečni dohodek delavca, od katerega se odteguje OZP, ne zadostuje za njegovo odtegnitev, kar je v primeru zadnjih treh alinej prejšnjega poglavja, obvezni zdravstveni prispevek za ta mesec od delavca (zavarovanca) pobere ZZZS na podlagi podatka o nezmožnosti odtegnitve za posamezni mesec.
Delodajalec v roku za obračun in plačilo OZP o nezmožnosti njegove odtegnitve iz razloga iz prejšnjega stavka obvesti delavca in FURS na obrazcu, ki ga na svoji spletni strani objavi FURS. Delodajalec obvesti FURS prek portala eDavki. FURS posreduje na ZZZS podatek o zavarovancu, za katerega obvezni zdravstveni prispevek za posamezni mesec ni bil odtegnjen (osebno ime, stalno oziroma začasno prebivališče, EMŠO in davčna številka) najpozneje do konca meseca za pretekli mesec, po tem datumu naknadno prejeti podatek za posamezni mesec za posameznega zavarovanca pa sproti.
Nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti zavezanca za odtegnitev in plačilo obveznega zdravstvenega prispevka glede obveščanja FURS in zavarovanca o nezmožnosti odtegnitve obveznega zdravstvenega prispevka za posameznega zavarovanca, za posamezni mesec opravlja FURS.
Če delodajalec ne obvesti FURS in delavca oziroma obveščanja ne izvede na predpisan način v predpisanih rokih, tvega kaznovanje z globo iz 38. člena ZIUZDS (za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika in odgovorno osebo).
Delodajalci bodo poročali na FURS prvič v maju 2024, in sicer za januar, februar, marec in april 2024, nato pa redno, vsak mesec za pretekli mesec.
Na podlagi podatkov, ki jih bo od delodajalcev zbral FURS, bo ZZZS izvedel obremenitev za delavca za konkretni mesec oziroma mesece - ZZZS bo delavcu posredoval UPN.

Alja - 09.04.2024 - 07:19

Gospa Ani super ste, hvala vam lepa.