krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najem poslovni prostor - dolžnik

1362  30.03.2024 - 17:38h / DDV / Avtor: ally / 346 / 5

Zdravo

za najemniko, kateri ni plačal vseh stroškov mora podjetje plačati vse njegove stroške.
Račun se glasi na najemnika in so ga samo preposlali na lastnika.

Se to knjiži kot reden račun in se lahko DDV odbije?

Leona - 30.03.2024 - 17:46

Ne, ker to niso stroški ki so nastali vam z vašo obdavčljivo dejavnostjo...osnovno načelo ddv.
Jaz bi knjižila 165/285, ne v ddv seveda in izterjala od najemnika.

ally - 30.03.2024 - 18:39

Hvala. Vsi računi zaprti, tako da ni možnosti izterjave.
Lastnik tujec in povzročeni enormni stroški.

Lepe praznike ;-)

Leona - 30.03.2024 - 18:45

Zaprti računi še ne pomenijo da nimate kaj izterjati.
Vsaj vknjižite pravilno.

Han - 31.03.2024 - 13:40

Kako da ni obdavčljiva dejavnost? Saj je dan prostor v najem, obračunava ddv od najemnine, vključno z vsemi nujnimi elementi za poslovanje, ki sodijo zraven v prostor (stoli, mize, oprema, elektrika, voda,,,)
Lastnik se je obvezal pri spremembi plačnika, ne pri spremembi lastništva, z izjavo da bo stroške novega plačnika (elektrika, komunala...), poravnal namesto najemnika, če ta ne bo plačal. Zamenjal se je samo plačnik in ne lastnik "merilnega mesta". Enako kot da se npr plačnik ne bi zamenjal in bi lastnik prefakturiral stroške vsak mesec najemniku. Vključil bi ddv. Na temu argumentirajte knjiženje in poračun DDV. 

Han - 31.03.2024 - 13:51

Na podlagi danih izjav zahtevajte od dobavitelja, da stornira vse račune najemniku. Ločeno lahko tudi reklamirate vse račune, da se ne glasijo na pravega naslovnika. S tem drugi strani date pravno podlago za spremembe. Naj izdajo najemniku dobropis. Vse dolgove pa naj zaračunajo vam z novimi računi vključno z zamudnimi obrestmi in stroški morebitnih izterjav. Če tega dobavitelj ne stori zavrnite vse preposlane račune, naj gre v izvršbo do vas in sodišče bo verjetno odločilo v vašo korist, da se morajo računi glasiti na vaše ime. No, verjetno se boste pa že vmes pri mediaciji z dobaviteljem dogovorili, da bo za obe strani zadovoljivo. Verjetno pa še pred izvršbo, če je dobavitelj dovolj takten.
Posledično bo FURS terjal od najemnika DDV iz dobropisov. Z izvršbami ipd. Tudi vi se vključite s svojimi izvršbami do najemnika in skupaj s FURSom pridite do poplačila dolgov.