krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obresti DDV

1216  22.03.2024 - 10:19h / DDV / Avtor: Lili / 254 / 2

Pozdravljeni,

Zanima me če obstaja kakšna opcija za znižanje obresti ali celo izbris obresti nastalih pri obračunu DDV-ja. Imam zadevo kjer je bil našačno izdan račun. Račun je bil izdan po obrnejeni davčni obveznosti (SI-SI). Na koncu se je izkazalo da se mora račun izstaviti po 10.členu ZDDV-1. Ker se je obrazec DDV-o že oddal in se je ddv obračunal po obrnjeni davčni obveznosti, se bo sedaj naredil popravek, kar pa posledično prinese za sabo obresti za vstopni DDV. Glede na to, da  smo za ta mesec ''kreditirali'' FURS, je kakšna možnost, da tudi mi zahtevamo kakšne obresti od njega za obračunan DDV? Je malo nenavadno vprašanje. Ampak po laični logiki gre tu za ddv, ki je hkrati vstopni in izstopni in je učinek pri nas 0€, pri njih pa drugače gledajo.

Uredništvo - 22.03.2024 - 10:40

Ne, če ste napačno opredelili, da te vi plačnik DDV na podlagi obrnjenega davčneg bremena, ne morete zahtevati obresti od napačno plačanega DDV (od previsoko obračunanega DDV).
Je pa vprašljiva pravica do odbitka DDV. Če pravite, da gre za "prenos podjetja", ki je neobdavčljiva transakcija - torej ni DDV-ja. Posledično ste si preveč odbijali, za kar boste morali plačati obresti - 88.b člen ZDDV-1:
"(2) Davčni zavezanec v primeru popravka napak iz preteklih obdobij v tekočem obračunu DDV, zaradi prenizko obračunanega DDV ali previsokega odbitka DDV, od zneska DDV, ki je predmet popravka, obračuna in plača obresti v višini 3 % letno."

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com - že več kot 20 let
https://www.superdavki.com/article/23721/ref_cat/358
 

Lili - 25.03.2024 - 07:33

Uredništvo, sedaj bomo popravili napako in plačali obresti. Sem upala, da bi lahko kako znižali obresti z obračunanim DDV-jem. Mi je jasno, da moramo od preveč odbitega plačati obresti. Furs pa žal ne gleda na preveč plačanega =). Hvala