krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poraba odstopljenih sredstev - invalidi

1147  18.03.2024 - 08:54h / Ostalo / Avtor: SIM / 404 / 10

Pozdravljeni! Imam eno dilemo, pa vas prosim za pomoč. Imam stranko, ki je s.p., in invalid. Kot taka je oproščena prispevkov PIZ, pa tudi vsak mesec dobi nagrado od SVZI. Vse lepo in prav, če stranka posluje in dejansko porabi nagrado, ker si plača prispevke, obenem pa jih tudi plača toliko manj. Problem pa je sedaj nastal, ker je stranka trenutno v dolgotrajni bolniški in ima zato prispevke refundirane. Vseeno zahteva, da oddajamo zahtevke za izplačilo nagrade na SVZI, kljub temu da se zaveda, da te nagrade trenutno ne more porabiti, ker ne dela. Problem pa imam tudi pri poročanju porabe te nagrade - za moje pojme je ne porabi, ker je nagrada med drugim namenjena pokrivanju prispevkov ali pa če bi prilagodila svoje delovno mesto (računalnik, miza, ...). Stranka pa mi trdi, da lahko to nagrado porabi tudi za računovodske storitve, za plačilo članarine OZS in ostale stroške, ki jih ima z s.p.-jem, v smislu za delovanje s.p.-ja. Nikjer ne najdem nobene razlage, za kaj konkretko lahko porabiš to nagrada, stranka sicer pravi, da so ji na ministrstvu dali info, da lahko porabi nagrado tudi za stroške računovodstva na primer, ampak nima nič pisno. To ji je pač domnevno nekdo po telefonu enkrat rekel. Zdaj pa ne vem. Ima mogoče kdo podoben primer? Ali pa se mogoče malo boljše spozna na porabo odstopljenih sredstev? Hvala za pomoč. :)

Neža - 18.03.2024 - 11:07

Samo razmišljam z vami. Glede na to, da se nagrada lahko pri zaposlenih uporabi tudi za kritje plač, potem bi tudi s.p. nagrado izkoristil poleg prispevkov tudi za svojo neto plačo. Zadeve ne poznam dobro, vendar je bilo rečeno, da s.p. ne rabi poročati za kaj je nagrado porabil. Če bi bila namenjena samo za kritje prispevkov in če zavezanec invalid plačuje minimalne prispevke in je poleg tega še oproščen PIZ prispevkov, potem je itak nagrada višja od skupne višine plačanih prispevkov. Lahko še kdo pomaga ?

SIM - 18.03.2024 - 12:12

Imate prav, s.p. lahko to nagrado porabi za plačilo prispevkov. Tudi je res, da mu ni treba poročati, za kaj je porabil, dokler nima kontrole. Če pride kontrola z Ministrstva, bo pa moral dokazati, da je ta sredstva res namensko porabil - torej za svoje prispevke ali prilagoditev delovnega mesta.
Ampak jaz imam težavo, ker je s.p. v dolgotrajni bolniški in dobi prispevke refundirane v celoti. In ker ne plača nobenega prispevka, tudi nagrade ne more namensko porabiti za to. Zato sem jaz mnenja, da ne bi vlagal zahtevkov za nagrado. Stranka pa trdi, da naj to nagrado zahtevam vseeno, kljub bolniški in refundaciji, ker lahko ta sredstva nameni tudi kritju drugih stroškov. Pa nisem prepričan, ali je to res tako. Ne bi pa želel, da stranka dobi kontrolo z Ministrstva in potem neupravičen znesek nagrade vrača z zamudnimi obrestmi. 

verelin - 18.03.2024 - 12:26

meni si na skladu rekli, da  sp invalid poroča o nagradi in oprostitivah, o porabi sredstev pa ne. In jaz pri sp tega ne poročam

Simbi - 18.03.2024 - 16:38

tako je
poročajo se prejemi, poraba pa ne
in tudi pri nas imamo takega na dolgotrajni bolniški, vlagamo zahtevke za nagrado in o njej poročamo - zaenkrat je vse ok

SIM - 18.03.2024 - 13:17

A res? No, očitno je res tako, da je odvisno, kdo ti dvigne telefon. :) Ker imam včasih občutek, da vsak pove malo drugače.
Torej rubriko o porabi enostavno pustite prazno?

Simbi - 18.03.2024 - 16:40

res je odvisno, kdo dvigne telefon
stranki, ki sama vlaga zahtevke in poročila, so rekli, da mora poročati tudi o porabi in pod plačo invalida vnesti osnovo za prispevke

SIM - 19.03.2024 - 07:32

Ja, ker jaz tudi tako delam.. pod plačo vnesem osnovo za prispevke + 16,10%, da dobim kao drugi bruto, poročam o nagradi  in tudi o porabi. Samo do sedaj poraba ni bila problem, ker je dejansko nagrada bila porabljena za plačevanje prispevkov.
Hvala vsem za info.

,B - 19.03.2024 - 07:43

Na invalidih želijo ustvariti prihranke. Ko bi bili tako pedantno pri drugih subvencijah, ki so v milijonih. Vsa poročanja so nepotrebna in samo povečujejo birokracijo

Zara - 19.03.2024 - 07:51

Sredstev ni potrebno porabiti v mesecu, ko jih prejmete, ampak v TREH LETIH. (Mislim pa, da morate poročilo o ničelni porabi tudi vlagati.) Torej, če veste, da bo dolgotrajna bolniška v bližnji prihodnosti prekinjena in boste lahko porabili ta sredstva pred triletnim rokom od vsakega prejema, je smiselno zahtevke za nagrade še vedno vlagati.

Triletni rok izhaja iz 4. odstavka 61. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji...., ki pravi:
"Če delodajalci prejetih sredstev iz prvega ods. tega člena ne porabijo v treh letih od prejema....jih obrestovana nakažejo RS oziroma Skladu"

SIM - 19.03.2024 - 14:29

Hvala za to pojasnilo. Ste morda kje zasledili dokument ali pravilnik ali navodilo, kjer piše, za kaj točno se ta sredstva lahko porabijo? Ker malo dvomim, da lahko invalidi ta sredstva koristijo tudi za "obratovalne" stroške svojega s.p.-ja.