krpan in druščina postani član

Naslov teme: Priznavanje delovnih ur med službeno potjo

1083  13.03.2024 - 20:59h / Ostalo / Avtor: Mojca / 951 / 15

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede priznavanja opravljenih ur na službeni poti pri delodajalcu v zasebnem sektorju. 

Na službeno pot v Beograd smo krenili ob 5. zjutraj, povratek nazaj v Slovenijo je bil naslednji dan ob 1. zjutraj. Delodajalec trdi, da mi pripada plačilo za 8 ur efektivnega dela in dnevnica, torej se sama pot v trajanju 12 ur ne upošteva v delovni čas. Naj omenim, da vozila nisem jaz. V internem pravilniku o delovnem času priznavanje ur na službenih poteh ni omenjeno, prav tako ne v Kolektivni pogodbi za trgovino.

Lepo bi prosila, če mi lahko podate odgovor, kakšne so moje pravice in s katerim uradnim dokumentom jih lahko zagovarjam, ker je v ZDR po mojem mnenju precej nejasno napisano, kaj točno naj bi pomenil efektivni delovni čas oz. gre za področje, ki si ga lahko vsak razlaga po svoje. Ali je z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa morda prišlo do kakšne spremembe na tem področju (sicer nisem zasledila)? V javnem sektorju so namreč z novo uredbo priznane vse ure dela, kot tudi ure za pot v kraj potovanja.

Lp

tina - 14.03.2024 - 06:40

Po vašem prepričanju bi  v primeru, da greste na službeno pot za 4 dni ( skupaj) dvakrat v mesecu , moral delodajalec priznati 
delovni čas 8 x 24 ur  = 192 ur in vam v tem primeru plačati še 18 nadur, če ima mesec 21 delovnih dni
Res bi bilo lepo delati le 8 dni v mesecu, se vam ne zdi?

skok - 14.03.2024 - 08:29

Tina njeno prepričanje je pravo. Ure vožnje se priznajo v efektivni delovni čas. Če toži, bo 100% dobila tožbo.
Bi bilo pa fajn, da zakonodajalec uradno zapiše (če misli, da bo šlo to čez, da nismo vsi državljani v istem položaju), da bo enkrat to jasno: Za tiste v javnem sektorju je čas vožnje efektivni delovni čas, za tiste v gospodarstvu pa ni. Pa ne bo več teh dilem a ne.

Ta "dilema z vidika delodajalca" je prisotna že 50 let v našem prostoru in se je nihče ne upa dotaknit. Me je začudilo že to, da so si to upal zapisat za javni sektor.

Barca - 14.03.2024 - 13:39

Odvisno od delodajalca, normalni delodajalci v efektivni čas štejejo tudi čas poti.

In če se prav spomnim, so par IKS-ov nazaj imeli razlage točno za take zadeve, tudi kakose npr.šteje službena pot, če jo zaposleni na lastno željo podaljša v dopust v napotnem kraju.

Mojca - 14.03.2024 - 19:26

Se strinjam, poudarek na normalni delodajalci.

Mojca - 14.03.2024 - 19:25

Tina, bodite brez skrbi, da časa, ko na službenem potovanju spim, počivam ali pohajkujem po mestu, ne štekem kot delovni čas. 
Bi pa se po mojem mnenju, kot tudi mnenju večine tukaj, sama vožnja morala šteti v delovni čas. Na poti sem bila 6 ur v vsako smer + 8 ur samega dela na sejmu. Skupno torej 20 ur v enem dnevu. Teh 12 ur vožnje moram po vašem mnenju torej požreti v dobro delodajalca?Delodajalec bi v tem primeru po mojem mnenju bil dolžan organizirati prenočišče in pot nazaj domov naslednji dan, česar pa seveda zaradi dodatnih stroškov ni želel storiti. 

Geja - 15.03.2024 - 08:50

Tina to pa NE drži.
Ure na poti se štejejo v delovni čas !

PikaPoka - 14.03.2024 - 07:20

Pripada:

8ur efektive in dnevnica za tujino
142. člen ZDR-1:"Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi."
Dvomim, da ste bili efektivni več kot 8ur... Pri nas je efektive v povprečju 2-3ure, če se gre na obisk k PP, plača se 8ur. Predvidevam, da je tako tudi pri vas

Mojca - 14.03.2024 - 19:28

Ni bilo ravno tako. Na poti sem bila 6 ur v vsako smer, v Beogradu pa delala 8 ur z namenov postavitve sejma, z odmorom za kosilo pol ure. Sem pa bila na razpolago delodajalcu tudi med vožnjo, ko smo debatirali o službenih zadevah. 

Eder Peter - 14.03.2024 - 08:26

Če niste zadovoljni s službo dajte odpoved. Bo delal nekdo, ki bo cenil. Javni sektor vas bo z veseljem sprejel.

računovodkinja iz JS - 14.03.2024 - 09:40

Pri nas bi kot efektivni čas priznali čas, porabljen na poti tja in nazaj in čas, ko je trajal sestanek/obisk sejma/karkoli je že bil namen te poti.
 

biba - 18.03.2024 - 07:12

Da ne boste mislili, da se v javnem sektorju cedi med in mleko. Odvisno, kje delaš. Če delaš v J skupini, nisi nič vreden. Tam so plače usmerjene navzdol, minimalci.

skok - 14.03.2024 - 08:35

Kako lepo se v tem stavku vidi premoč delodajalca in izsiljevanje. Zato pa ta tema že 50 let stoji.

Khmm - 14.03.2024 - 09:08

Čas na poti je definitivno efektivni delovni čas.

Žal ne ZDR in tudi nobena KP časa na poti ne točno definira. Je pa prav, da ima to delodajalec definirano v internih aktih. 

Mojca, jaz bi izhajala kar iz ZDR 2. točka 141. člena:
(2)Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

Torej čas v sklopu službene poti se loči na tri "vrste":
A) čas na poti (trajanje potovanja iz lokcije A na lokacijo B in nazaj) - delavec je v tem času na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti! - ne more se odločit in biti v tem času nekje drugje, ker na lokacijo B, kjer bo opravljal svoje delo mora priti.
B) čas, ko je delavec na lokaciji B in opravlja delo oz. izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi
C) in čas, ko je delavec na lokaciji B in ne potuje in ne opravlja dela oz. izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

Ure za točko A in B se štejejo kot efektivni delovni čas. Čas pod točko A) pa niso nadure (v kolikor je na ta dan presežena delovna obveznost) ampak je višek ur. Delodajalec v internih aktih določi, ali se se te ure izplačajo ali koristijo. 

Ure pod točko C) niso efektivni delovni čas, delavec ne opravlja dela in ni na razpolago delodajalcu in za to delavec ne prejme plačila. V tem času delavec dela lahko kar želi...

Mojca - 14.03.2024 - 19:31

Zelo lepo in jasno napisano, hvala lepa. Sicer dvomim, da bom kaj dosegla pri delodajalcu, ker si on ta efektivni čas po svoje razlaga. Bom pa vsekakor tole imela za podlago za naslednje službene poti. 

,B - 16.03.2024 - 07:33

Odvisen je tudi zapis o delovnem mestu. V kolikor je zapis  širši se čas vožnje ne šteje v delovni čas. Pomembna je pa tudi normativna ureditev vfirmi, sicer o tem odloča direktor.