krpan in druščina postani član

Naslov teme: Mail od Ajpesa

1036  10.03.2024 - 22:48h / Ostalo / Avtor: Natalija / 881 / 9

Pozdravljeni,

a se je že vsem počasi zmešalo...skoz je nekaj...najprej Furs, pol Spot ne dela zdj pa še Ajpes pošilja mail o rekih in kpjih...sploh ne vem kaj hočejo od nas...kdaj so to sprejel, ker jaz sem očitno to spregledala in sem kar temo dobila na oči.

Držte se do konc mesca :)

Roža - 11.03.2024 - 08:55

Gre za neskladno poročanje plač v zap in rek...ko ni kp se poroča v rek 999 in v  zap se plače vpišejo v rubriko "po individualni pogodbi"

miki - 11.03.2024 - 15:03

tole pa ne vem če bo drzalo, a če ni kolektivne pogodbe se zneski vpišejo pod individualne pogodbe?
ampak to niso induvidualne pogodbe..?
 

Roža - 12.03.2024 - 13:41

Kaj pa so če niso individualne? Sklenili ste jih po internaih aktih na podlagi zdr ker ni zavezujoče panožne kp...razen če ste se prostovoljno odločili za katero

LAN - 11.03.2024 - 14:09

kaj pa ko so navedene kolektivne pogodbe npr. za gostinstvo?

Roža - 12.03.2024 - 13:44

Tega vprašanja ne razumem. Če je za vas zavezujoča ni diskusije...obračunavate in poročate v skladu z njo. V rek st KP gostinstvo, v ZAP place pod kp

Delo - 12.03.2024 - 07:07

Ali lahko ta Ajpesov mail kdo deli z nami prosim. Individualna pogodba je namreč po mojem vedenju nekaj drugega.

Khmm - 12.03.2024 - 08:33

Tudi meni so pred leti razložili, da kolektivna pogodba v primeru ZAP/M ni kolektivna pogodba za dejavnosti, ampak naj bi pomenilo, da ne gre za individualno pogodbo.

V dokumentu "Navodila o vsebini in načinu sporočanja podatkov za potrebe statističnega raziskovanja Mesečno poročilo o izplačanih plačah pri pravnih osebah (Obrazec 1-ZAP/M)" je v točki 4 pod 2.3 Definicije zapisano:
4. Plače na podlagi individualne pogodbe so plače, ki jih prejemajo zaposlene osebe, za katere se pri izplačilu plače ne uporabljajo določila kolektivnih pogodb.
In individualna pogodba po ZDR je lahko le pogodba sklenjena s poslovodno osebo ali prokuristom v skladu s 73. členom. 

Torej, kot razumem, podjetja, ki ne spadajo pod nobeno od KP bi morala še vedno imeti vse plače v prej ZAP/M zdaj v REK-O vpisane pod plače po kolektivni pogodbi in v plače po individulani pogodbi vpiše le pogodbo s poslovodno osebo ali prokuristom, če je le ta sklenjena kot individualna.

Prav razumem?

So pa obvestilo z Ajpesa poslali tako, kot da smo mi do sedaj narobe poročali. 

Khmm - 12.03.2024 - 09:24

Evo nove info iz SURS-a.

Kar so mi pred leti povedali na Ajpesu sploh ne drži! Ha....

Po info SURS-a: Za podjetje, ki ne spada pod nobeno kolektivno pogodbo se v obrazcu ZAP/M vse plače poroča pod AOP003 - plače po individualni pogodbi. To polje ne pomeni individualna pogodba za poslovodno osebo ali prokurista, ampak pomeni, da se sem vpisuje plače vseh zaposlenih za podjetje, ki ne spada pod nobeno KP.

Tukaj se potem pa jaz vprašam po smiselnosti obrazca kot takega (kar sicer zdaj ni niti več pomembno, ker se ukinja). Zakaj zaboga ima podjetje, ki ali spada pod KP ali ne spada pod KP, v vsakem primeru možnost vpisa plač po kolektivni in vpisa plač po individualni. A ne bi bilo lažje, da bi samo zahtevali vpis kolektivne pogodbe pod katero spada (kot je zdaj v REK-o obrazcu)?

In zakaj zdaj cela kolobocija, da se ZAP/M ne ujema z REKom v tem delu, če pa se ZAP/M ukinja in REK-O sploh nima možnosti vpisa ali po kolektivni ali po individualni in zahteva le vpis kolektivne pogodbe. 
Mah....in svet se vrti dalje....

verelin - 12.03.2024 - 08:33

Spoštovani,
skladno s prizadevanji AJPES in Statističnega urada RS za zmanjšanje administrativnih bremen in načrtovano ukinitev zbiranja podatkov statističnega raziskovanja »Plače zaposlenih pri pravnih osebah (ZAP/M)« vam posredujemo naslednja pojasnila.
Od januarja 2023 je vzpostavljeno prehodno obdobje, v katerem poteka vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako Finančni upravi RS na REK-O obrazcih kot AJPES na obrazcih ZAP/M. Za namen prehoda na nov podatkovni vir, t. j. uporabo podatkov zgolj iz REK-O obrazcev v statističnem raziskovanju »Plače«, ki je v Letnem programu statističnih raziskovanj za 2024 (Uradni list RS, št. 118/23 z dne 24. 11. 2023) navedeno kot redno raziskovanje pod zap. št. 05.04, in zagotovitve ustrezne kakovosti podatkov, vas prosimo, da pri poročanju podatkov Finančni upravi RS na REK-O obrazcih dosledno upoštevate pojasnila glede poročanja dodatnih podatkov o plači – polja S.
V okviru analize poročanih podatkov iz obrazcev REK-O, opravljene s strani Statističnega urada RS, so bile namreč v prehodnem obdobju identificirane posamezne pomanjkljivosti. Pri tem vas opozarjamo predvsem na to, da pri poročanju podatkov na REK-O obrazcih preverite pravilnost poročanja podatka o šifri kolektivne pogodbe (polje S02 »Šifra kolektivne pogodbe, ki velja za zaposlitev prejemnika dohodka«). V nekaterih primerih so zaznali, da so podatki na vsebinskem delu obrazca ZAP/M poročani ločeno za zaposlene po kolektivni in zaposlene po individualni pogodbi, na obrazcu REK-O pa je poročano, da za vse zaposlene velja kolektivna pogodba, ali da za nikogar od zaposlenih ne velja nobena kolektivna pogodba.