krpan in druščina postani član

Naslov teme: obvezni zdravstveni prispevek in boniteta

891  29.02.2024 - 13:26h / Ostalo / Avtor: Anita / 449 / 2

Zdravo.

Ima kdo izkušnjo z obračunom bonitete za obvezni zdravstveni prispevek?
Na kakšen način se to obračuna?

izsek iz navodil FURSa...
Prevzem plačevanja OZP v breme delodajalca - boniteta
 
Če se delodajalec odloči, da bo delavcem povrnil strošek OZP (ga plačeval v svoje breme) to za delavca pomeni boniteto. V takem primeru se boniteta ne upošteva kot boniteta iz 6. točke 2. odstavka 39. člena ZDoh-2, saj je OZP obvezni prispevek in ne predstavlja zavarovalne premije. Glede na navedeno plačnik davka na REK obrazcu, na katerem od bonitete obračuna davčne obveznosti ugodnost prikaže v polju B017 Bonitete – drugo.
Vir: Navodila FURS: v povezavi: Prispevki za socialno varnost | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si) pod Podrobnejši opisi ... Plačevanje prispevkov za socialno varnost iz delovnega razmerja (točka 5.5.)

Zvezdy - 01.03.2024 - 08:33

Teli prispevki, ki so 'plačani od delavca' so itak tak bullshit da kar ni res. Dejansko v praksi vsa plačila izvede delodajalec in to v enem skupnem znesku na TRR države. Nisem še slišala delodajalca, ki bi rekel 'jaz plačam toliko in toliko, delavec pa toliko. Vse je strošek delodajalca, v imenu koga plača je pa pravzaprav nepomembno. Delavcu je pa važno le koliko dobi neto izplačila. Pa 'na' bruto in 'iz' bruta... tako zakompliciran obračun, da ga včasih še jaz, ki že nekaj let obračunavam plače, težko razumem.
Ampak to ni bilo vaše vprašanje Anita, sem pač mogla malo stresti tole :) :)

Skratka, po mojem mnenju vam je najenostavneje, če delavcu enostavno daste 35€ višjo plačo in je problem rešen. 

Če bi pa radi prikazali kot boniteto, pa menim se mora prispevek iz samega obračuna izločiti iz polja A072a (ker to ni več prispevek delojemalca), hkrati pa se v postavke obračuna doda boniteta. Ta znesek se potem uredi plačilo ločeno in je kot strošek delodajalca. V REK-u se to poroča ločeno od postavke plačila za delo v poljih A051 / vrsta dohodka 1102 in A052 / znesek 35,00€ ter v B017 / znesek 35,00e€. Kako pa to v naših programih urediti in imeti evidenco da ne bo kdo izločen... no to je pa že drugo vprašanje :/

anelija - 01.03.2024 - 14:28

Pri nas smo teh 35 € uredili z višjim variabilnim delom plače, tako da zaposleni dobijo neto toliko kot prej.