krpan in druščina postani član

Naslov teme: prefakturiranje goriva za vozilo v najemu - DE DZ

888  29.02.2024 - 11:44h / DDV / Avtor: Lan / 167 / 2

DE DZ ima v dolgoročnem najemu vozilo od SLO DZ, najemnino obračunamo na osnovi 25. člena ZDDV-1. 
Račun za gorivo za vozilo v najemu dobi prav tako naše podjetje v Slo od DKV.  Gorivo je lahko točeno v Sloveniji in je obračuna slo ddv, ali pa v tujini , odvisno kje se vozilo, ki je v najemu, nahaja. 
To gorivo mi zaračunamo dalje DE DZ. 
Ali je pravilen postopek, da se na izdanem računu sklicujemo na 1.točko 46 člena ZDDV-1 in DDV ne obračunavamo (dobava blaga v EU)?
Kako pa je s priznanjem odbitka vstopnega ddv za gorivo, ki je točeno v Sloveniji, si ta ddv lahko odbijamo ali ne ?
DDV od goriva, ki je točen v tujini, knjižimo na konto 167, saj ga zahtevamo preko dkv obračunov nazaj. 
hvala.

Uredništvo - 29.02.2024 - 14:53

Osnovno pravilo glede kraja dobave blaga (19. člen ZDDV-1) je kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga. Če je tankano v Nemčiji, vam bo zaračunan seveda nemški DDV. Ko vi naprej zaračunate to gorivo, seveda nimate nobenega dokazila, da je blago (gorivo) zapustilo ozemlje Nemčije. Posledično je dobava blaga (zaračunano gorivo) predmet obdavčitve v Nemčiji. Kdo je plačnik DDV na ozemlju Nemčije v tem primeru, ne vemo (lahko da imajo obrnjeno davčno obveznost, v kolikor vi niste identificirani za namene DDV v Nemčiji) - primerjalno je to naš tretji odstavek 76. člena ZDDV-1.

Davčni zavezanec, ki opravlja dejavnost najema vozil, ima pravico do odbitka DDV pri nabavi teh vozil kot tudi pri nabavi goriva.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com - že 20 let
https://www.superdavki.com/article/23721/ref_cat/358

Uredništvo - 13.03.2024 - 07:44

Hm... se pa "bojimo", da je davčna obravnava takih poslov povsem drugačna ... berite sodbo SEU C-235/18 (finančna transakcija)