krpan in druščina postani član

Naslov teme: cenitev nepremičnine in prodaja

831  27.02.2024 - 11:58h / Drugi davki in takse / Avtor: yuka / 306 / 3

Družba je na os. sredstvih ima nepremičnino , naložbeno , hotel . , vodila jo je vsa leta nazah po nabavni  vredneosti in vpoštevala dav. prz. amortizacijo . V letu 2023 je nepremičnino prodala ,seveda iz tega nalsova je sedaj prišlo do ogoromne razlike prihotkov . Družab  imela tudi uradno cenitev ki je nepremičnino ocenjenja po pošteni vrednsoti , kaj nem je sedaj narediti , prvo prevrednotovanja ...  napremičnine na poštenu vredsnot , kako to knjižim preko kapitala , in po tem prodajo s katero ugotovimo razlliko .... 
kaj pa amortizacija ? je lahko pustimo obračunan od nabavne vrednosti   , ali je obračunanmo od nove poštene vrednsoti ? 
 

SIM - 28.02.2024 - 07:44

Če boste osnovna sredstva prevrednotili na pošteno vrednost ste avtomatsko zavezani k preiskavi računovodskih izkazov = beri revizija. Tako da dobro premislite, ali to želite. 
Glede amortizacije bi po logiki rekel, da potem amortizirate pošteno vrednost, ne nabavne. 

Nada - 28.02.2024 - 08:35

Razlika med knjigovodsko vrednostjo in prodajno vrednostjo je tako prihodek od prodaje nepremičnin. Konec leta je ugotovljen dobiček....od katerega plačate 19% davka...vse ostale knjižbe bi pustila

Simbi - 28.02.2024 - 17:24

Prevredotite lahko sredstva, ki jih imate v lasti, ne pa že prodana sredstva.
Tudi če malo goljufate in delate prevrednotenje/revalorizacijo za nazaj, se ta revalorizacija v davčnem obračunu obravnava na način, kot da je ne bi bilo (povečate davčno osnovo). Glede na postavljeno vprašanje dvomim, da ste tega vešči, zato vam svetujem, da se tega ne lotite (upoštevajte nasvet Nade).