krpan in druščina postani član

Naslov teme:  kapitalska neustreznost

813  26.02.2024 - 12:01h / DDPO / Avtor: neveden / 400 / 3

D.o.o. ima letos tako veliko izgubo da je ne more pokriti s prenesenim dobičkom in rezervami. Problem je v tem, da je preostala nepokrita izguba za 6x večja od osnovnega kapitala. Po 10.čl. ZFPIPP nastopi kapitalska neustreznost kapitalske družbe, če je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala družbe. Kaj je treba storiti ? Družba ima sicer nima dologov razen do lastanikov,ima dosti denarja na TRR, lotila se je posl.dejavnosti s katero bo v prihodnjih letih ustvarjala dovolj dobička, da bo lahko pokrila izgubo. Ampak... Ali zadostuje ,da uprava (10.čl.ZFIPP) izdela načrt možnih ukrepov za zagotovitev kapitalske ustreznosti in da začne z izvajanjem teh ukrepov? Po 14.čl. ZFIPP kapitalska neustreznost v bistu pomeni, da je dolžnik (če se ne dokaže drugače) dolgoročno plačilno nesposoben. Zaradi slednjega nastane položaj insolvetnosti. Če je družba insolventna pa je treba vložiti predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti. Ampak zakaj bi to počeli, če bo družba bo  doboro poslovala in ustvarjala dobičke. Kaj storiti?

Brina - 26.02.2024 - 12:17

Po mojem mnenju zadostuje načrt v katerem dokažete da boste insolventnost preprečili z moratorijem plačila dolgov do lastnikov in sanirali kapitalsko neustrezunost z načrtom pozitivnega poslovvanja v prihodnjih letih.

neveden - 26.02.2024 - 13:32

Hvala za vaše mnenje.

P.S. gre za MIKRO d.o.o.

Hmm - 26.02.2024 - 13:37

Kaj je kapitalska ustreznost oziroma kapitalska neustreznost? Kapitalska ustreznost dejansko pomeni, da ima družba dovolj dolgoročnih virov s katermi lahko poravnava svoje obveznosti pravočasno... Gre za razmerje med dejanskim in ustreznim oz. optimalnim obratnim kapitalom. Obratni kapital pa je dolgoročna nebilančna kategorija na katero ni mogoče vplivati s kratkoročnimi kategorijami. Torej imeti morate dovolj dolgoročnih virov s kateerimi financirate svoje poslovanje.... Lastniki bodo morali dokapitalizirati, lahko s konverzijo obstoječih posojil danih družbi,.... Za opredelitev drugih možnih ukrepov pa bi bilo potrebno analizirati kapitalsko ustreznost družbe....