krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odbitek DDV

665  15.02.2024 - 10:06h / DDV / Avtor: Računovodja / 317 / 3

Spoštovani.

Naše podjetje, davčni zavezanec, je v nakupu objekta, ki bo namenjen oddajanju poslovnih prostorov. 22% ddv ob nakupu si bomo odbili. Kakšne davčne posledice lahko pričakujemo, če bomo del objekta oddali v najem fizični osebi, pri čemer najemnine ne moremo računati z ddv. 

RWV - 15.02.2024 - 14:26

Niste povedali ali je stavba kot celota in oddajate rečmo eno sobo/pisarno. V takih primerih nimate pravice do odbitka ddv. Če pa bi imele pisarne svojo klasifikacijo (mislim na evidenčno številko), potem bi pa lahko odbijali od preostalih, od te brez ddv pa ne

računovodja - 15.02.2024 - 14:39

Hvala za odgovor. Stavba se bo oddajala po poslovnih prostorih, morda katera tudi fizični osebi kot stanovanje. Ali si lahko ob nakupu odbijemo ddv v celoti, sedaj, ko še ne vemo, komu bomo oddajali? Bomo morali delno vračati ddv, če bomo nato oddali fizični osebi eden izmed prostorov.

anči - 15.02.2024 - 14:47

Ja, DDV poračunati z obrestmi vred, ampak od datuma oddajanja v oproščen najem naprej, ne sedaj takoj ob nakupu. Pa od vseh nabav, ki se bodo nanašale na celotno stavbo in bodo z DDV, si v % oproščene dejavnosti ne smete odbijati vstopnega DDV. V knjigovodstvu si boste pomagali s stroškovnimi mesti. Na celotno stavbo se bo nanašala npr. elektrika, voda, komunala, čiščenje okolice in skupnih psrostorov, pa kakšna vzdrževalna dela in material za skupne prostore, moroče varovanje in .... ni tako zanemarljivo malo tega.