krpan in druščina postani član

Naslov teme: ID za DDV z omejenim obsegom

601  12.02.2024 - 14:51h / DDV / Avtor: ID za DDV / 260 / 4

POzdrav vsem,
imamo poslovnega partenrja, ki ima ID za DDV z omejenim obsegom. Kaj to pomeni?

Hvala in lp,
N.

fanika - 12.02.2024 - 14:59

omejen obseg identifikacije
Identifikacijska številka za DDV je davčna številka s predpono SI. Predpona SI pred davčno številko sicer pomeni, da je nekdo identificiran za namene DDV, vendar pa je treba preveriti tudi, kašen je obseg te identifikacije.
Davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji in je pridobil identifikacijsko številko za DDV v Sloveniji:
ker na ozemlju druge države članice opravlja storitve, za katere mora v skladu s 196. členom Direktive Sveta 2006/112/ES – Direktiva o DDV plačati DDV izključno prejemnik storitve (obrnjena davčna obveznost – reverse charge) ali/in
ker prejema storitve, za katere mora v skladu s 196. členom Direktive o DDV kot prejemnik plačati DDV(obrnjena davčna obveznost – reverse charge) ali/in
zaradi pridobivanja blaga znotraj Unije
ima na zgoraj navedenem seznamu oznako P (t.i. atipični davčni zavezanec). Za tovrstne davčne zavezance je značilno, da ne obračunavajo DDV od domačih dobav, nimajo pravice do odbitka DDV in tudi niso plačniki DDV po 76.a členu ZDDV-1. Ti davčni zavezanci morajo torej obračunavati DDV le ali od prejetih storitev ali/in od opravljenih pridobitev blaga iz drugih držav članic na ozemlju Slovenije, ne pa tudi od opravljenih dobav blaga in storitev na ozemlju Slovenije (domačih dobav), hkrati pa tudi nimajo pravice do odbitka DDV.
Na seznamih davčnih zavezancev so tudi davčnih zavezanci, ki v Sloveniji nimajo sedeža ali stalne poslovne enote niti stalnega ali običajnega prebivališča in na ozemlju Slovenije opravljajo izključno storitve občasnega mednarodnega cestnega prevoza potnikov. Ti davčni zavezanci, ki uporabljajo posebno ureditev za storitve občasnega mednarodnega cestnega prevoza potnikov, so na seznamih označeni s črko O. Več glede navedene posebne ureditve je pojasnjeno v podrobnejšem opisu Posebna ureditev za opravljanje storitev mednarodnega občasnega cestnega prevoza potnikov.

https://www.fu.gov.si/e_storitve/seznami_davcnih_zavezancev/

nikolina - 13.02.2024 - 10:49

Zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji BREZ identifikacije številke za DDV ker opravlja storitve v tretje države (GB)
bi opravil storitev SI davčnemu zavezancu. V kolikor s tem preseže skupni promet 50.000 €, se ni potrebno registrirati za DDV in na računu tudi ne obračuna DDV. Ali razmišljam pravilno. 
Hvala!

ID za DDV - 12.02.2024 - 15:23

Hvala. Ali obstaja kje javen dostop podatkov o tem, kakšna je registracija podjetja za namen DDVja?

HVala!!!

fanika - 13.02.2024 - 07:51

na tisti povezavi ki sem vam jo dala, imate sezname davčnih zavezancev v excelu. Najlažje pa je tukaj
https://www.davkoplacevalci.com/iskanje/isci-tlacana