krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odbitek DDV za osebno hibridno vozilo

581  11.02.2024 - 10:57h / DDV / Avtor: Monika / 368 / 1

V drugi temi na davkoplacevalci.com sem zasledila, da je nekdo omenil, da naj bi bila električni in hibridni osebni avtomobil z vidika odbitka DDV pred kratkim izenačena.
Povezava do tega vprašanja in odgovora: https://www.davkoplacevalci.com/davcni-klepet/prikaz/572411/hibrid---elektricni-osebni-avto

Kolikor vem, temu ni tako, saj se za osebno hibridno vozilo še ne sme odbijati DDV-ja. Prav tako sem pregledala zakon o DDV in nikjer ne piše, da je bila glede tega narejena kakršnakoli sprememba.

Zanima me, ali sem morda kaj spregledala in se dejansko sedaj lahko odbija DDV od osebnih hibridnih vozil ali pa je to bil zgolj napačen odgovor v prej omenjeni diskusiji?

Hvala,
Monika
 

Uredništvo - 11.02.2024 - 17:04

Za hibridna vozila velja enako kot za vsa druga osebna vozila, ki niso električna. Za hibrid ni pravice do odbitka DDV, v kolikor ne opravljate dejavnosti avtošol, dajanje v najem, itd... oziroma, če imate hibridno vozilo in ne opravljate zgoraj omenjene dejavnosti, vendar pa izpolnjujete pogoje skladno z določilom 106. člena ZDDV-1 - takrat lahko uveljavite pravico do odbitka DDV.