krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun plače avtoprevoznik

566  08.02.2024 - 22:05h / Dohodnina / Avtor: LLL / 815 / 16

Pozdravljeni,

prvič se srečujem z obračunom plače za avtoprevoznika.
V dilemi sem že glede določitve ali gre za napotenega delavca ali ne in za sam obračun plače oz. urne postavke za države EU. Tako da mi bo vsakršna vaša pomoč, namig,...prav prišla.
Torej, glede napotenih delavcev - na kratko, saj primerov imam še več - (delodajalec je SLO podjetje):
- v primeru, ko  šofer naloži tovor v SLO in ga odpelje v Avstrijo in potem prazen ali poln pripelje nazaj v SLO - ali se gre za napotenega delavca ali ne?
- v primeru, ko šofer naloži tovor v ITA in ga odpelje v Avstrijo in potem prazen ali poln pripelje nazaj v SLO - ali se gre za napotenega delavca ali ne?

Glede obračuna plače oz. minimalne urne postavke po državah EU:
- če je min.urna postavka za ITA 10,779 eur (ali je ta postavka sploh pravilna?) koliko znaša urna postavka za nočno delo in ali je potrebno še kakšen dodatek za nočno delo obračunati in koliko?
- enako vprašanje za urno postavko oz. dodatke za Nemčijo
- kako pa obračunate urne postavke za npr. Hrvaško, Poljsko.. kjer so nižje urne postavke kot v SLO?

V bistvu na kakšen način vi obračunate plače avtoprevoznikom, na kaj je potrebno biti pozoren,...
Hvala vam za vaše cenjene odgovore.
lp
 

špela - 09.02.2024 - 08:41

tudi jaz bi prosila, če lahko kdo napiše ali je ok, če vozniku obračunamo slo plačo in dnevnice...
hvala

yuka - 09.02.2024 - 09:32

pozdrav 
res temetika ki zahteva veliko sodelovanja in prevoznika , potne naloge , in servisa ki obračunava plače ... vsi imam problem s tem je pa tako 
- kar se tiče napotitve in a1 mislim d avsak voznik ki vozi tujino to mora imeti , če ne samo za radi obračuna plač po tem za radi dokazila če ga ustavi kontrola v drugi državei da ime prispevke plačane v Slo 
- kar se tiče obračuna napotenih je pravilo takšno 
- v primeru, ko  šofer naloži tovor v SLO in ga odpelje v Avstrijo in potem prazen ali poln pripelje nazaj v SLO - ali se gre za napotenega delavca ali ne?- ne gre za napotitev ... - urna postavka slovenije , ter dnevnice ,,, 
- v primeru, ko  šofer naloži tovor v SLO in ga odpelje v Avstrijo in potem prazen ali poln pripelje nazaj v SLO - ali se gre za napotenega delavca ali ne?-  napotitev - urna  postavka države v kateri vozi , dnevnica do 90 dni , nad 90 dni povečana prehrana .. 
- une postavke za nočno delo v državi eu ... če so določene jih upoštevate , če jih ni uzamemo urno postavk države kot je 

- kako pa obračunate urne postavke za npr. Hrvaško, Poljsko.. kjer so nižje urne postavke kot v SLO?- -jih pač upoštevate takšne kot so 
 

LLL - 09.02.2024 - 10:26

Hvala Yuka.

verjetno je napaka pod drugo alinejo je mišljeno verjetno za spodnji primer -
- v primeru, ko šofer naloži tovor v ITA in ga odpelje v Avstrijo in potem prazen ali poln pripelje nazaj v SLO - ali se gre za napotenega delavca ali ne?  - torej gre za napotene delavce?

Torej v primeru, ko so napoteni se obračuna tuja urna postavka, ko pa niso napoteni pa samo Slovenska? Ne glede na to, da vozijo npr. v Avstriji? Do sedaj imam informacijo, da v vsakem primeru jim je treba obračunati urno postavko države v kateri vozijo. Kako je pravilno?

AMpak, če vozijo npr. cel mesec samo na Hrvaško in jim obračunamo hrvaško urno postavko potem jim plača ne doseže SLO  minimalne plače. 
 

Vijolica - 09.02.2024 - 22:46

LLL, tako je...  Ko niso napoteni se obračuna SI urna postavka, ko pa so napoteni, se pa obračuna urna postavka države v katero je napoten. 
Vedno je potrebno gledati posamezno vožnjo oz. Pot, ko gre iz SI in ko se vrne.  
Nihče ne more voziti npr. Cel mesec po Hrvaški ali Avstriji,  ker krši pravila kabotažnih prevozov.  Namreč po 3. Kabotazi mora vozilo opraviti mednarodni ali bilateralni prevoz. 
V kolikor ste v vprašanju spraševali,  če je voznik napoten, če vozi Si-HR -SI - je odgovor--Ni napotitev, ker gre za bilateralni prevoz. 
????
 

Meri - 09.02.2024 - 10:47

Mi za vse ure voženj po npr. Avstriji (me glede na to ali so napotene ali ne) prikažemo to na plačilni listi. Ne vem točno koliko je minimalna urna postavka, mi jih računamo po 13,10 eur.
Do sedaj smo ločeno prikazovali in obračunali ure samo za vožnje po Avstriji in Nemčiji. A je potrebno tudi za vse ostale države? Hrvaška, Poljska, Italija....? 

vijolica - 09.02.2024 - 11:00

Pozdravljeni,
Glede napotitve voznika obstaja 14 različnih primerov kdaj je voznik napoten in kdaj ni in ni tako enostavno.
Za napotitev ne gre v primeru bilateralnega transporta, tranzita in prazne vožnje. Pri mednarodnem transportu pa gre za napotitev in obstaja cel kup pravil in izjem. 
torej odgovor na vaše vprašanje -- voznik naloži v SI in pelje v AT ter se potem vrne prazen nazaj -- NI NAPOTITVE
Odgovor na drugo vprašanje - naklad v IT in dostava v AT -- (potrebno je vedeti, kaj je počel pred nakladom v IT. Ali je šel prazen v IT? Je peljal robo iz SI?)
- v primeru, da je peljal robo iz SI(Celje) in razložil v IT (Torino) -- za pot iz SI do razklada v IT (Torino) - NI NAPOTITVE, NAPOTITEV se začne v trenutku, ko je razložil v Torinu in potem do AT meje (ITALIJANSKA URNA POSTAVKA), potem pa od AT meje pa do razklada v AT (Graz) - AVSTRIJSKA URNA POSTAVKA,  in potem v obeh primerih, če gre prazen ali če naloži v AT za SI, od Graza dalje - SI urna postavka.
- v primer, da je šel prazen v IT na naklad - pa do IT meje - SI urna postavka, od IT meje pa IT urna postavka vse do AT meje in potem od AT meje pa do razklada v AT - AT urna postavka, potem pa isto kot v prejšnjem primeru

Glede urnih postavk pa potrebno preveriti za vsako državo, saj ima vsak država različno. Jaz za Italijo žal ne vem, vem pa urne postavke za AT, DE, FR. Vse te države imajo seveda različno. Npr. AT ima različne urne postavke glede na delovno dobo voznika, vrsto transporta itd. Potem še pa AT zahteva, da se mesečno plačuje regres in 13.plača -- tu imam jaz težave, ker sistemi niso usklajeni. Namreč, v SI je 13.plača ali božičnica -- izplačana kot nagrada za poslovno uspešnost in pod zahtevanimi pogoji npr. izplačilo 1x letno ipd., AT pa zahteva izplačilo vsak mesec. Niti ne znam izračunat kakšen je ta delež, pa sem že videla ogromno AT plačilnih list.. Sem že veliko poizvedovala, kako naj to rešim in še nisem našla odgovora. Kazni so pa ogromne. :(
Urna postavka v DE je 12,41€.

p.s. Špela -- ni ok, če mu obračunate slovensko plačo in dnevnice

lp,

 

LLL - 09.02.2024 - 14:56

Najlepša hvala za izčrpne odgovore. 
Ne vem če sem prav razumela ali se gre v tem primeru za napotenega ali ne napotenega delavca:
 v primer, da je šel prazen v IT na naklad - pa do IT meje - SI urna postavka, od IT meje pa IT urna postavka vse do AT meje in potem od AT meje pa do razklada v AT - AT urna postavka, potem pa isto kot v prejšnjem primeru

Kar se tiče urnih postavk za posamezne države vem koliko znašajo bruto urne postavke, ne vem pa ali se npr. nočno delo obračuna za vse enako, se pravi +50%. 
Glede regresa in 13. plače za ATU pa tudi to prvič slišim. Joj.. :(

Hvala in lp,

Vijolica - 09.02.2024 - 22:27

Se opravičujem,  če nisem bila dovolj jasna pri odgovoru.. ja, gre za napotitev in sicer za pot kot sem napisala - napoten je od IT meje dalje in sicer po IT urni postavki, potem pa od IT meje pa do razklada po AT zakonodaji. 
kar zadeva dodatkov po posameznih državah, imajo vsaka svoja pravila - skladno s kolektivnimi pogodbami. 
 
Tole so res komplicirane zadeve. ..

zvonček - 12.03.2024 - 10:45

Vijolica, bi bili tako prijazni in napisali na kakšen način ste se lotili študiranja te teme. V (zelo) posplošenem so mi stvari "jasne", bi si pa želel zadevo naštudirati tako, da bom prepričan v svoje znanje. Najraje bi se seveda lotil kar od osnov naprej.

TATJANA - 09.02.2024 - 11:04

Če je stranka član OZS lahko od tam dobi točne informacije kako mora postopati v določenem primeru.
Pa še pisno boste imeli.
Mi imamo za stranko, ki vozi v Avstijo in isti dan nazaj obračuno redno delo, brez postavke avstrija, ker v tem primeru ni napotitve in v tem primeru delo avstrija - ure niso posebej izkazane + obračunamo pripadajoče dnevnico po davčni uredbi.
Tako imamo tudi pisno pojasnilo OZS

špela - 09.02.2024 - 14:40

NAJLEPŠA hvala... vijolica in ostali...
sedaj mi je pa res težko, ker to ni prav , kaj je prav pa ne vem? ojoj...

Vijolica - 09.02.2024 - 22:31

Imam eno vprašanje glede te teme.. Kako pridobite podatke o opravljenih urah voznika v posamezni državi?
Hvala za odgovore. 
lp

S-orhidejca - 10.02.2024 - 07:46

Podatke o takih urah naj bi javila stranka-avtoprevoznik, ki ima zaposlene šoferje. Če jih ne, se obračuna po SLO urni postavki

Vijolica - 10.02.2024 - 08:04

Ok, ja to mi je jasno. Mislila sem, da bo kdo odgovoril, ki te ure pripravlja. 
Namreč jaz to delo opravljam sama in mi vzame ogromno časa, zato me zanima, če ima kdo boljsi sistem... 

S-orhidejca - 10.02.2024 - 12:53

aha ja, to pa verjamem, da ni tko enostavno. če hočeš spremljat točno, gre kar nekaj časa
edino, če šoferji sproti javljajo ure in se vpisuje v kako tabelco. ne vem, predlog.

vijolica - 10.02.2024 - 16:48

Ne, ne pride v upoštev, da bi šoferji javljali.. Saj oni ne vedo kdaj so napoteni. Pa še podatki bi bili zagotovo netočni, ker on ne more računat ur itd.  
Jaz imam sedaj sistem, da si izvozim podatke o poteh iz sledilne in tako dobim točne podatke o posameznih dogokih, potem pa uvažam v sistem za tahografe in imam potem poročilo o opravljenih urah po državah. 
Podatki so zelo natančni, vendar vzamejo ogromno časa.