krpan in druščina postani član

Naslov teme: knjižba os

447  30.01.2024 - 15:07h / Ostalo / Avtor: galea / 534 / 5

Prosim za pomoč pri naslednjem dogodku. Zgradba, ki je bila zgrajena leta 1960 se je v letu 2023 porušila. Po podatkih Gursa jew bila vredna 120.000 EUR in po moje v tem času že tudi amortizirana. Torej kako to zadevo poknjižim.
Hvala.
Lp

Hmm - 30.01.2024 - 15:37

Težko. Kaj pa bi vi radi poknjižili ? Kdo je lastnik ? ...

Kaja - 30.01.2024 - 20:31

Zgradba, ki se je porušila je brez vrednosti.Poglejte kakšna je neodpisana vrednost v OS. Ostaja seveda vrednost zemlj., ki ga tako morate imeti posebej vrednotenega. Če imate za zgradbo še kaj preost.vrednosti jo je seveda treba izločiti in odpisati, saj je uničena in brez vrednosti. . Zakaj se je porušila niste napisali.Niti  kaj je bila to za ena zgradba. Inventurni zapisnik ??? 
 

galea - 31.01.2024 - 07:11

Zgradbo smo porušili zaradi tega, ker se je na tem zemljišču zgradila nova stavba. glede na to, da jebila zgradba zgrajena leta 1960 je do zdaj že z amorzitirana in brez vrednosti. Jaz bi jo samo rada izvzela iz osnovnih sredstev gradbenih objektov. razmišljam prav, da zmanjšam za vrednost 120.000 EUR, koliko je bila vredna po Gursu gradbene objekte?  

Simbi - 31.01.2024 - 17:17

Galea, stadarde v roke! Obvezno!!

Glede vašega razmišljanja pa: razmišljajte še naprej in si pomagajte z matematiko. 
Naj vam namignem z vprašanjem. Če imam v žepu nič evrov, pa se mi žep raztrga in izgubim ves denar, ki je bil notri, koliko denarja lahko iz strganega prestavim v tisti žep, ki je še cel? 120.000 EUR?

Matjaž K - 31.01.2024 - 21:25

"...stadarde v roke! Obvezno!!"

Se strinjam.
Začeti je treba pri osnovah = računovodski standardi.
Predvidevam, da vodite poslovne knjige po SRS.
Ker gre še za dogodek iz leta 2023 je osnova SRS 1 (2016) Opredmetena osnovna sredstva.

Po SRS 1.51. se v primeru, če se na novo pridobljena in pripoznana zgradba, ki je del opredmetenih osnovnih sredstev, zaradi graditve nove zgradbe, ki bo del opredmetenih osnovnih sredstev, odstrani, je knjigovodska vrednost obstoječe zgradbe strošek priprave gradbišča, ki se všteje v nabavno vrednost nove zgradbe.
 
Navedeno pomeni, da je knjigovodska vrednost zgradbe, ki se odstrani zaradi graditve nove zgradbe-opredmetenega osnovnega sredstva,  strošek priprave gradbišča, če (kadar) je bila odstranjena zgradba:
1. pridobljena na novo, in (kumulativni pogoj)
2. pripoznana kot del opredmetenih osnovnih sredstev, tj. pripoznana ločeno od zemljišča kot zgradba-opredmeteno osnovno sredstvo.
 
Če pa se zaradi graditve nove zgradbe-opredmetenega osnovnega sredstva, odstrani zgradba, ki se je predhodno uporabljala kot opredmeteno osnovno sredstvo, se knjigovodska vrednost odstranjene zgradbe ne šteje kot strošek priprave gradbišča in ne všteje v knjigovodsko vrednost nove zgradbe. V takem primeru se pripoznanje odstranjene zgradbe odpravi, njena knjigovodska vrednost pa se prenese med (bremeni) prevrednotovalne poslovne odhodke.

V danem primeru je knjigovodska vrednost porušene zgradbe enaka 0,00 eur, zato ni prevredotovalnega odhodka. Vrednostzemljiščapa bi "itak" morala biti v poslovnih knjigah izkazana ločeno na kontu "Zemljišča" (ta del vrednosti ostane v knjigah).