krpan in druščina postani član

Naslov teme: Račun iz EU z DDV brez ID št.

442  30.01.2024 - 11:07h / DDV / Avtor: Katja / 335 / 1

Pozdravljeni.
Prejeli smo račun za popravilo našega tovornega vozila v Nemčiji. Račun je izdan z 19% DDV, na računu je naša ID za DDV, njihova pa samo Steuernummer. S predpono DE je na VIESu ne najdem oz. je neveljavna. Ob kontaktu, nam povedo, da nam niso dolžni dati drugih podatkov, vse je na računu in DDV je pravilno zaračunan. Kaj pa zdaj?
Kako obravnavati tak račun? Če niso zavezanci za DDV, težko naredim samoobdavčitev (in če od bruto ali neto?). DDV na računu od Nemčije verjetno tudi ne bomo dobili nazaj?
V naprej hvala za pomoč.

Uredništvo - 31.01.2024 - 08:17

Kraj opravljanja storitev se opredeli na podlagi 1. odst. 25. člena ZDDV-1 - kraj opravljene storitve je v Sloveniji, kjer ima davčni zavezanec (prejemnik) sedež dejavnosti. Torej, DE bi moral pridobiti veljavno ID številko za DDV v Nemčiji, na računu zapisati obrnjena davčna obveznost in poročati transakcijo v RP-O. Vi ste plačnik za DDV v Sloveniji.
Tudi če niso pridobili ID številke za DDV, morate narediti samoobdavčitev v Sloveniji - od neto vrednosti. Nepravilno obračunan nemški DDV dobite nazaj samo od izvajalca, ne pa od nemškega FURS-a.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com
https://www.superdavki.com/home