krpan in druščina postani član

Naslov teme: montaža blaga ali opravljene storitve

410  29.01.2024 - 12:14h / DDV / Avtor: Majdica / 316 / 4

Za fizične osebe v Avstriji opravljamo storitve na nepremičninah in ddv od teh storitev obračunamo plačamo v Avstriji. Pri nas v Sloveniji kupimo material -  les, strešnike, ostali manjši material, ki je potreben. Ta material potem uporabimo pri delu recimo kot je obnova ostrešja, popravilo in obnova strehe, postavitev nadstrešnic..... .
Ali gre v tem primeru za instaliranje blaga in tako obveznost, da le to vpišemo v obrazcu DDV O v kolono 14?
Ali gre tukaj za opravljene storitve na nepremičnini in vpis v kolono 14 ni ptreben.

Hvala za kakršnokoli pomoč in namig

Uredništvo - 29.01.2024 - 13:16

To, kar sprašujete, še sam FURS ne zna odgovorit skladno z določili ZDDV-1.
FURS pravi, da v kolikor se npr. stavbno pohištvo iz ene države članice dobavi/odpošlje v drugo državo članico, kjer se montira (tudi če gre za vgradnjo v nepremičnino in postane del le-te), gre za dobavo blaga z montažo.
VENDAR, v kolikor pa se takšna (po vsebini enaka) transakcija opravi na ozemlju Slovenije, pa gre za storitev na nepremičnini - gradbeno storitev.
:))

No, skladno s takšnim (čudnim) mnenjem posledično veste kdaj se po njihovem mnenju vpisuje v kolono 14.

"Popolna davčna rešitev" - SuperDavki.com
za nove člane v mesecu januarju 2024 tudi praktično darilo - webinar ali vinjeta
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Majdica - 29.01.2024 - 17:30

Tudi sami si ne znamo pravilno odgovoriti na to vprašanje. Dilema se nam poraja že pri tem ali je recimo les in če so strešniki stavbno pohištvo??? Npr. okna in vrata so in v tem primeru bi v kolono 14 tudi poročali. Ne znamo pa si odgovoriti ali je nadstrešek, ki ga "sestavimo" iz rezanega lesa in pokrijemo z nabavljeno kritino tudi stavbno pohištvo in naj potem to poročamo v koloni 14. Do sedaj tega nismo delali, ker smo to smatrali kot gradbeno storitev na nepremičnini .Posledično torej skladno z vašim (čudnim) mnenjem predvidevam, da bi vi te storitve vpisovali v obrazec ??
 

Pika - 30.01.2024 - 07:28

Razmišljam....
Če davek plačate v Avstriji, s "katere" države naredite račun ? Če imate firmo registrirano v AVT, potem si iz AVT naredite račun za fizično osebo in si ga "prefakturirate" v SLO. Iz SLO si naredite račun na AVT firmo.... seveda pa mora biti zadaj ZKO3 obrazec....

 

Majdica - 01.02.2024 - 10:45

Ne, iz slovenske firme naredimo račun. V Avstriji smo samo pridobili njihovo davčno številko za opravljane storitev na nepremičninah fizičnim osebam  pod katero oddajamo obračune ddv, od katerih smo le tega dolžni plačati v Avstriji. 
Dilema se nam vedno pojavlja samo v opredelitvi pojma... Ali je to gradbena storitev na nepremilnini ali je to prodaja blaga z montažo. Vendar pa se bolj nagibamo k temu, da nabavljen les - torej deske, strešniki, kleparski potrošni material ni blago ki bi ga montirali, ampak je to material ki ga porabimo za obnovo ostrešja in podobnih storitev....Torej gradbena storitev na nepremičnini