krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravek REK-O

257  19.01.2024 - 17:51h / Dohodnina / Avtor: Neža / 492 / 3

Pri decembrski plači je bilo delavcu obračunana plača kot da je cel mesec delal. Spregledano je bilo, da je bil en dan na krvodajalski. Ko je bilo to ugotovljeno, je bil narejen popravek REK obrazca in k popravku pripeto potrdilo o krvodajalstvu. Dobili smo klic iz FURS-a, da želijo bančni izpisek kjer bo razvidno, da je delavec razliko v neto plači vrnil delodajalcu. Tega seveda nimamo, ker bomo pri plači za mesec januar ustrezno prilagodili (zmanjšali neto nakazilo in povračilo za malico). Ker ne moremo dokazati, da je delavec denar vrnil, nam je bilo naročeno, da REK vrnemo v prvotno stanje in ga popravljamo šele takrat, ko bomo imeli dokazila. Jaz sem mnenja, da smo s tem, ko smo dodali potrdilo o krvodajalstvu izpolnili zahtevo, da predložimo dokazila o popravku. Logično je, da so se zneski dohodnine, prispevkov, neta in povračil nekoliko zmanjšali, saj se za refundacijo krvodajalske vzame povprečje preteklega leta. Res ne razumem, da ne morem narediti popravka sedaj, ko je napaka ugotovljena, finančno pa poračunati ( tako preveč plačane prispevke in dohodnino, kot tudi neto in povračilo stroškov) ob naslednjem izplačilu. Že ko sem vnašala popravek, je potrebno praktično vse postavke ročno popravljat, zdaj naj jih vračam v prvotno stanje, naslednji mesec pa še enkrat popravljam? Taka birokracija res presega vse meje. Ali ima referentka res prav, ko pravi, da ne more potrditi REK-a?

Ula - 20.01.2024 - 09:20

Vstrajajte ori svojem, napišite dogovor za zaposlenim, da mu boste odtegnili preveč izplačano neto plačo pri plači 1/24 in to priložite k popravljenem reku.Saj dejansko paše pravilen obračun v leto 2023.

Liza - 20.01.2024 - 11:21

Nimate kaj popravljati obrazca, če ste izplačali napačen znesek in niste dobili vračila. Popravek vključite v naslednji obračun plače. 

123 - 22.01.2024 - 07:12

Se zgodi, da kaj spregledate, vendar za nazaj ne morete popraviti reka, pač pa pri naslednji plači poračunate in oddate spet dejanski rek