krpan in druščina postani član

Naslov teme: 76 a člen

3812  13.12.2023 - 10:44h / DDV / Avtor: matejka9 / 345 / 3

Pozdravljeni.
Dobavitelj nam je 5.12. poslal račun po 76 a členu  - storitev opravljena oktobra.
Je prav, čeprav nismo nič krivi, moram obračunati obresti , ker nismo dali ddv oktobra?

 

Živa - 13.12.2023 - 12:00

Ja, treba bo obračunati obresti.
Sicer pišete, da niste nič krivi, pa vendar - storitev je bila naročena in opravljena. Torej ste vedeli, da vam manjka še en oktobrski račun po 76.a členu in bi jih lahko kontaktirali.

če že - 14.12.2023 - 09:59

Ta 76. člen je (od nekdaj) problematičen zato, ker gre za investicije, začasne ali končne situacije z velikimi vrednostmi. Za katere izvajalec rabi več časa, da zbere vso dokumentacijo in kupec je toliko bolj pozoren, preden jo pregleda in likvidira. Rok za oddajo DDV-O pa je 20. v mesecu za pretekli mesec, če izpolnjuješ RP. Eno samo dirkanje. V bistvu mora v takih primerih kupec terminsko poročati prej o izvedeni storitvi, kot to stori prodajalec.

Sem že izpostavila na seminarju, a naletela na gluha ušesa: če je potrebno RP poročilo posredovati naprej v EU (in rabijo zato kontrolorji še svoj čas), ga oddajmo 20.
A obračun DDV-O (kjer bi bila vrstica, skladna z že oddanim RP, fiksna) pa tako, kot vsi ostali: zadnjega v mesecu za pretekli mesec.

O obračunanih obrestih v takih primerih pa ne bom izgubljala besed. Pa oddaj nekaj pravočasno, če nimaš dokumentov...

če že - 14.12.2023 - 10:08

Še odgovor za matejka9: dobavitelj bi se moral zavedati, da je njegov rok za oddajo sicer res 30.11.
A da mora biti hkrati ta podatek tudi v vašem DDV obračunu.
Za ta primer je dokazljivo, da izvor napake ni na vaši strani (ker bi dokument narobe usmerili, založili).

Sama bi kontaktirala računovodstvo (če kdo, bodo to razumeli oni) in jih opozorila na to, da smo imeli zaradi njihove neažurnosti težave.
Ker: včasih se z njimi lažje dogovoriš za pravilno delovanje vnaprej, kot s posamezniki v lastni hiši (ki bi morali vedeti, da je v takih primerih potrebno račun dobiti pravočasno - a se ne sekirajo, saj še vedno razmišljajo le, da kasneje dobljen dobaviteljev račun pomeni tudi kasnejšo valuto plačila).