krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV PO 27. ČLENU

3754  08.12.2023 - 12:46h / DDV / Avtor: Julija / 382 / 3

Pozdravljeni,

slovenski zavezanec za ddv nam je izdal račun po 27. členu ZDDV za nepremičnino, ki se nahaja v Franciji. Kako izstavimo račun mi, oz. ali se moramo registrirati za namene DDV v Franciji. Naročnik je zavezanec za ddv v Franciji.

Kako pa je v primeru če bil naročnik fizična oseba?
Za odgovore se vam zahvaljujem.
 

Julija - 09.12.2023 - 09:52

Kaj mi nihče ne more pomagati?
 

ST - 09.12.2023 - 12:18

Če imate v mislih gradbene storitve na nepremičnini, potem se pri francoskem naročniku, zavezancu za ddv, pozanimajte, ali imajo možnost samoobdavčitve. Potem lahko izdate račun v skladu s 27.členom ZDDV. Sicer se morate registrirati za DDV v Franciji. Če je naročnik gradbenih del na nepremičnini fizična oseba, se morate obvezno registrirati za DDV v Franciji. 

Uredništvo - 11.12.2023 - 08:51

Storitve so predmet DDV v Franciji, vendar treba je tudi določiti plačnika DDV!

Če nimate francoske ID številke za namene DDV, potem bi se moral tudi vaš podizvajalec, ki vam je opravil storitve na nepremičnini, identificirati za namene DDV v Franciji in od svoje storitve obračunati francoski DDV. V kolikor vi to storitev zaračunate francoskemu davčnemu zavezancu, ki je identificiran za namene DDV v Franciji, potem je (v kolikor imajo enako določbo kot mi v Sloveniji) on plačnik za DDV v Franciji (obrnjena davčna obveznost). Če opravljate te storitve fizičnim osebam, morate obvezno pridobiti francosko ID številko za DDV (ali pa se prijaviti v posebno ureditev Unija - kjer vse obveznosti v Franciji opravite preko e-davkov).
Če imate francosko ID številko (zaradi opravljanja npr. teh storitev fizičnim osebam), boste plačali DDV od prejete fakture svojega podizvajalca) - obrnjena davčna obveznost. Ko zaračunate naprej fizični osebi, zaračunate francoski DDV. V kolikor imate nasproti davčnega zavezanca za namene DDV, potem morate preveriti, kdo je plačnik DDV v Franciji (lahko da imajo enako določilo kot v Sloveniji - 76.a člen).

Tako na kratko :)

Lepo vabljeni na praktičen seminar/webinar:
DAVČNI OBRAČUN DDPO ZA LETO 2023
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/160/seminarwebinar-izdelava-obracuna-ddpo-za-gospodarske-druzbe-skladno-z-dolocili-zddpo-2-za-leto-2023--specializirano-davcno-izobrazevanje