krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nejasnost pri razlagi obdavčitve štipendij

3747  08.12.2023 - 10:32h / Ostalo / Avtor: Vasja / 324 / 0

Na uradni spletni strani FURS-a mi nekaj ni jasno pri spodnjem odgovoru:

-----
Vprašanje 5: Kako je z obdavčitvijo štipendije štipendista, ki je rezident druge države in v tej državi tudi študira?
Podjetje s sedežem v Sloveniji želi štipendirati štipendistko, ki je rezidentka druge države in v tej državi tudi študira. Slovensko podjetje bi jo štipendiralo, ker posluje s podjetji v tuji državi in bi po končanem izobraževanju študentko (tujo državljanko) tudi zaposlilo. Ali je prejemek te študentke iz naslova štipendije obdavčen z dohodnino po slovenski zakonodaji?

Odgovor
V 5. členu Zakona o dohodnini – ZDoh-2 je določeno, da je nerezident Slovenije zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji. Iz določbe 10. člena ZDoh-2 pa izhaja, da ima dohodek vir v Sloveniji, če ga je izplačal rezident ali poslovna enota nerezidenta v Sloveniji. Poleg teh splošnih določil je treba v navedenem primeru upoštevati tudi določbo 105. člena ZDoh-2 glede opredelitve dohodka in določbo 106. člena ZDoh-2, ki določa, da se v davčno osnovo od drugih dohodkov ne všteva štipendija, izplačana za mesečno obdobje, osebi, ki je vpisana kot učenec, dijak ali študent za polni učni ali študijski čas, za študij v tujini do višine minimalne plače, povečane za 60 %. Če je izplačilo višje, se znesek štipendije, ki presega omenjeni znesek, všteva v davčno osnovo prejemnika štipendije, četudi je ta rezident druge države, in se obdavči kot drugi dohodek.

Od vseh izplačil tujim fizičnim osebam se plačuje akontacija dohodnina že med letom. Akontacija dohodnine se zavezancu, nerezidentu, v skladu s četrtim odstavkom 124. člena ZDoh-2 šteje kot dokončen davek. Če nerezidentu dohodek, v konkretnem primeru štipendijo, izplačuje slovenska pravna oseba, je ta kot plačnik davka dolžna za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine.

-----

Moje vprašanje:
Če to pravilno razumem, mora podjetje plačati akontacijo dohodnine zgolj za znesek štipendije, ki presega višino minimalne plače, povečane za 60% (ker štipendistka prebiva izven Slovenije)?
Ti dve trditvi, ki sem ju podčrtal se mi namreč zdita kontradiktorni, zato mi ni povsem jasno ali se potem plačuje akontacijo dohodnine od celotne štipendije, ali samo od tistega dela, ki presega višino minimalne plače, povečane za 60%?

Hvala,
Vasja
 
Bodite prvi, ki bo komentiral.