krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovna uspešnost-vsem enako

3746  08.12.2023 - 09:49h / Dohodnina / Avtor: Maja / 663 / 3

Poslovna uspešnost ni obdavčena, če je vezana na uspešnost celega podjetja in ne dela podjetja ali posameznika, če je določena v kolektivni ali aktih delodaj. in če ne preseže povprečne plače v RS. Dohodnine se ne plača, prispevke pa se obračuna. Nikjer pa ne piše ali lahko dobi vask zaposlen drug znesek ali morajo dobiti vsi zaposleni enako.
Ima kdo izkušnje s tem?

Marjeta S. - 08.12.2023 - 10:06

Ja, lahko je različna. 
Lahko je vezana na  dolžino obdobja,   od kdaj je delavec na našem podjetju , naprimer.
Mi imamo interni akt, ki določa, koliko dobi vsak delavec, naprimer   en znesek je za delavce, ki so z nami od začetka delovanja, drug znesek za delavce, ki so z nami najmanj 5   let, spet drugi za delavce, ki so z nami   več kot 10   let, itd.  
Ne more pa biti diskrimanatoren v vezi bolniških staležev    , in podobno. 

Živa - 08.12.2023 - 14:40

Znesek je lahko določen tudi v odstotku od osnovne plače zaposlenega - tako zaposleni dobijo izplačane različne zneske.

B - 09.12.2023 - 11:36

V internem aktu morajo biti opredeljena merila za izplačilo poslovne uspešnosti ( 13. plača). Ker se poslovna uspešnost praviloma izplačuje za poslovno leto, se mi zdi nesmiselno vezati merilo na doljše obdobje zaposlitve pri delodajalcu. Določi se višino poslovne uspešnosti za polno prisotnost delavca v tehnološkem procesu in zmanjšuje odstotno glede na odsotnosti, razen letnega dopusta. To je ena od možnih  variant.  Podjetje pa lahko določi različna merila.