krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izplačilo in evidentiranje nadur za potovanje v tujino

3735  07.12.2023 - 12:38h / Ostalo / Avtor: Sonja / 402 / 5

Kako v praksi , pri izplačilu oziroma koriščenju, postopate, ko gre  delavec komerciale  , v petek, soboto in nedeljo  na sejem v neko tujo državo?
Naš bi seveda denar za ves čas odsotnosti z vsemi priibitki  in ne bi koristil ur po spodnjem načinu, čeprav bi jih lahko.

"Opravljene nadure se lahko načeloma poplačajo na dva načina. Prvi je denarno plačilo, drugi pa koriščenje (oz. t.i. kompenzacija) nadur. Dodamo še izplačilo dnevnice.

Možna je tudi kompenzacija za opravljene nadure
Sodba Vrhovnega sodišča VIII Ips 80/2015 pa kaže, da je kompenzacija za opravljene nadure s prostimi urami (koriščenje nadur) možna, če ob tem delodajalec plača še dodatek, ki je predviden za siceršnje plačilo nadurnega dela. A če se delavec in delodajalec dogovorita, da se plačilo opravljene nadure nadomesti s prostimi urami, je treba biti pozoren pri določitvi števila prostih ur. Zakaj? Prepričanje, da je ena ura nadurnega dela enakovredna eni uri rednega dela oz. eni koriščeni uri, ni pravilno. ZDR-1 določa, da delavcu za delo poleg zneska, ki bi ga prejel v polnem delovnem času, pripada še dodatek za nadurno delo. Koriščenje za opravljene nadure je tako možno na dva načina:
·         delodajalec lahko delavcu odredi toliko prostih ur kot je imel priznanih nadur – v tem primeru delavcu dolguje še znesek dodatka za nadurno delo;
·         delodajalec lahko namesto izplačila dodatka za nadure poleg dejanskega števila za opravljene nadure delavcu prizna še dodatno število prostih ur, ki so preračunane iz zneska dodatka za nadure." vir Informiran.si

 

Sonja - 07.12.2023 - 12:48

"143.čl.ZDR-
Delodajalec mora delavcu nadurno delo po prejšnjem odstavku odrediti v  PISNI OBLIKI praviloma pred začetkom dela.
Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu."
Ali ima kdo prakso, da je delovna inšpekcija zahtevala  izkazano pisno odredbo nadurnega dela pred začetkom dela ali je npr. dovolj, da  mesečni obračun  ur s prikazanimi nadurami podpiše nadrejeni in gre v obračun plač?
Zgodi se , da zaposleni želijo delati nadure zaradi dodatkov pri plači. 
 

evi - 07.12.2023 - 15:30

Čisto pravilno bi bilo, da se zaposlenemu v efektivni delovni čas všteva čas vožnje in čas dela na sejmu. Predvidevam, da imate v letu enakomerno razporejen delovni čas (letni fond ur npr. 2080 ur).
1 opcija: Zaposlenemu odredite nadurno delo (pisno prej ali ustno prej pisno pa do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu - konec meseca ni ok). Te nadure ( nadure so ure nad 2080 ur letno) ste dolžni izplačati, razen če imate v podjetju sprejet sklep o možnem koriščenju nadur in omogočite kasneje njihovo koriščenje, seveda na omenjena dovoljena dva načina zgoraj.
2 opcija: Uporabite začasno neenakomerno razporeditev delovnega časa po volji delodajalca. Pisno vsaj en dan pred uvedbo začasno prerazporejenega delovnega časa izdate sklep o začasni prerazporeditvi: delo v soboto xx ur, delo v nedeljo yy ur in jaz bi še hkrati potem v nadaljevanju zapisala, katere koledarske dni bo zaposleni koristil te + ure. Na koriščene dni torej spreminjaš enakomerno razporejen delovni čas na krajši delovnik. Z začasno neenakomerno razporeditvijo delovnega časa po volji delodajalca razporejate ure znotraj letnega fonda 2080 ur in zato je tu koriščenje 1:1, ker na gre za nadure.

Sonja - 13.12.2023 - 13:08

Hvala.

B - 08.12.2023 - 09:53

V pravilniku o delovnem času bi morali imeti te situacije povsem urejene in nebi bilo teh vprašanj. Delovni čas je tudi prevoz v tujo državo. Kaj bo delovni čas in kaj dnevnice kot nadomestilo za prehrano je tako razvidno samo iz ustrezno obdelanih pravil v aktu. Nujno je pristopiti k tej ureditvi, ki sicer ni nikjer definirana.

Sonja - 13.12.2023 - 13:09

Hvala.