krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja dejavnosti (prenos podjetja)- knjiženje

3731  07.12.2023 - 10:16h / Ostalo / Avtor: tatra / 347 / 2

D.o.o. bo drugemu d.o.o prodalo svojo dejavnost (nepremičnine,naprave in drugo opremo, okolj.varst.dovoljenje za napravo).
Davčni svetvolaci so potrdili, da gre za 'prenosa podjetja oz. njegovih delov' po 10.členu ZDDV-1, po katerem taka transakcija ni predmet DDV.
Na računu/pogodbi o prodaji bo naveden samo skupni dogovorjeni znesek, brez cen posameznih prenesenih os.sredstev - priložen bo le seznam le-teh.  

Kako bo d.o.o. knjižilo to prodajo oz 'prenos'?
Najprej poknjiži amortizacijo obračunano od 1.1. do dneva prodaje osn.sredstev.
Pogodbeno vrednost knjiži na konto terjatev (086?165?), sedanjo vrednost osnovnih sredstev na konte razreda 0 (00,02-03,04-05). Razliko med tema  dvema vrednostima  pa na prevredn.posl.odhodke oz.prihodke (72,76)?

Je treba prodaja dejavnosti na kakšen način prikazati v obračunu DDPO? Za že uveljavljeno investicijsko olajšavo opreme, od nakupa katere je minilo manj kot 3leta, je verjetno treba povečati davčno osnovo. Ali pa morda ni treba, ker se je oprema samo 'prenesla' na novi d.o.o., ki zanjo ne bo mogel uveljavljati olajšave. ??

Prosim za pomoč. Lep pozdrav
 

Hmm - 07.12.2023 - 11:43

Če gre za prenos sredstev oz OOS potem morajo biti ta sredstva posamično prikazana in ovrednotena... V ansprotnem primeru boste imeli težave  v primeru DIN. Glede prenosa se posvetujte z davčnim svetovalcem, ki to pozna... Zadeve niso nujno tako enostavne....

Sabina V - 26.03.2024 - 08:20

Sem bom kar a vas navezala. Ne vem ali ste dobili več odgovoro pa mi lahko pomagate. Torej ok 10. člen ZDDV mi je jasno, ni DDV-ja kaj pa potem DDPO? Kolikor gledam, se mora dati priglasitev na FURS pred podpisom pogodbe in potem sama prodaja ni predmet obdavčitve, se izvzame iz DDPO obračuna. Ali je kakšna druga razlaga še?