krpan in druščina postani član

Naslov teme: poročanje 31.1.2024 za plačane premije zdr. zavarovanj za tujino

3719  06.12.2023 - 14:20h / Ostalo / Avtor: jojo / 359 / 2

Za zaposlene, ki jih napotujemo na službena potovanja ali napotitve v tujino, plačujemo zavarovalnici letne premije Multitrip. Če prav razumem, bo treba ta vplačila poročati po novem z VIRDOH.DAT do 31.1.2024.
Odkar je bil sprejet ta člen v Zdoh smo 5 let vplačevali Multitrip poslovni S, sedaj pa vidim, da so spremenili kritje zavarovanja, brez moje vednosti (opazila pa zaradi nekaj € razlike tega sama nisem), že  AVG 2022 zavarovanje v Multitrip poslovni M. Kaj pa naj sedaj, ko zavarovanje ni sklenjeno za najnižji obseg tveganja/pravic oziroma najnižjo višino kritja?

1) Ali menite, da bi lahko sedaj to rešila tako, da bi zaposleni razliko € med Multitrip S in Multitrip M vrnili v blagajno? Davčne blagajne nimamo, ali bi bilo bolje da nakažejo vračilo na TRR ?
2) Če ne, ali bo treba boniteto za vsako vplačilo Multitrip M obračunati in popravke več plač delati (se mi zmeša za teh par € to delat) ali se to popravi v tekoči plači oz. kako drugače?

Najlepša hvala za pomoč.

 

Lili - 07.12.2023 - 08:22

Kot vidim je potrebno tu poročati še enkrat ''Stroški prevoza, nočitve in dnevnice izplačani fizični osebi pod pogoji iz četrtega odstavka 108. člena ZDoh-2'' kar je bilo poročano že preko REK obrazca, ali se motim?

jojo - 07.12.2023 - 08:48

UL 60/2022. Ne, jaz ne sprašujem za ta 4. odstavek 108. člena.
Govorim o VD 8206 - Povračilo stroškov delojemalcu za plačane premije za individualno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. 4.a točka prvega odstavka 44. čl. ZDoh-2.
Če se direktno plača zavarovanje multitrip zavarovalnici in ne zaposlenemu, se verjetno tudi poroča?
Kaj se vnese v polje Dohodek, ki se ne všteva ... v davčno osnovo? To ni isti znesek za vsa podjetja - je to pošteno?? Najnižji znesek pri naši zavarovalnici? Verjetno imajo druge zavarovalnice druga najnižja kritja, ali to samo ena zavarovalnica ponuja?
Sploh pa ne razumem zakaj je pogoj za oprostitev najnižje kritje, ker zavarovanje velja samo, če je zaposleni na službeni poti, če gre privat na pot ni zavarovan.