krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prilagajanje davčne osnove med povezanima osebama

3610  25.11.2023 - 16:46h / DDPO / Avtor: s.p. in d.o.o. / 445 / 0

S.P in D.O.O. sta povezani osebi, imata skoraj enako dejavnost in obe poslujeta z dobičkom. Poslujeta po tržnih cenah. Letos bosta oba subjekta končala leto z visokimi dobički, zato bi S.P. zniževal svojo davčno osnovo z izgubami preteklih let (ki so nastajale več let pred ustanovitvijo D.O.O.-ja). Ali obstaja kakšnen zadržek? Ali mora D.O.O. v davčnem obračunu označiti DA v zvezi s prilagajanjem davčne osnove? Menim, da ne..? 

Ne razumem najbolje tega določila zakona:
Šesti odstavek 17. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 56/08, 76/08 in 5/09) glasi:
»Ne glede na določbe četrtega in petega odstavka tega člena se pri ugotavljanju prihodkov in odhodkov rezidenta iz poslov med dvema rezidentoma, ki sta povezani osebi po tem členu, davčna osnova ne poveča oziroma zmanjša, razen če eden od rezidentov:
1. v davčnem obdobju, za katerega se ugotavljajo prihodki in odhodki, izkazuje nepokrito davčno izgubo iz preteklih obdobij; ali
2. plačuje davek po tem zakonu po stopnji 0% oziroma po posebej določeni stopnji, nižji od splošne stopnje po 60. členu tega zakona; ali
3. je oproščen plačevanja davka po tem zakonu.«
Bodite prvi, ki bo komentiral.