krpan in druščina postani član

Naslov teme: Evidentiranje delovnega časa in "dopust po urah"

3603  24.11.2023 - 10:12h / Ostalo / Avtor: Kaja / 1181 / 18

Pozdravljeni,
prosila bi vas za pomoč. Kako pri vas zaposleni koristijo "dopust po urah"? Zakonsko vem, da to ni dovoljeno. Kako boste to reševale pri evidentiranju delovnega časa? Če je delavnik od 7 - 15, delavec pa gre domov ob 12. Do sedaj smo te izostale ure vodili posebej in ko je delavec izostal 8 ur, smo mu obračunali LD. Kako pa naj to rešujem sedaj? Delavec se bo šemljal oz. evidentiral prihod in odhod. Kam naj dam manjko 3 ure? Vem, da najbrž nismo edini in bo odgovor prišel prav še komu drugemu.

Hvala za pomoč:)

Metka - 24.11.2023 - 10:29

Neenakomerno razporejen delovni čas, vodim plus in minus ure in ko jih je 8 mu pišem letni dopust. Prehrano in prevoz uredim na soboto. Ja več dela zato, da je prikazano ok, ampak delavcem ne bomo vzeli ''bonusov'', ker ima to za podjetje negativne posledice. Tam kjer imajo delavci omogočeno več kot to omogoča zakon in so posledično za to bolj zadovoljni na delu bomo prirejali evidence.
Poudarjam pa, da je bonus zaposlenega in ne izkoriščanje. Večina jih gre danes domov prej in jutri delajo dlje. Tako si s plus in minus urami uskladijo fond ur. Kadar prosijo za tako rešitev jim pa ustrežemo kot zgoraj napisano. 

 

Kaja - 24.11.2023 - 10:48

Ampak, takrat ko mu boste vi pisali dopust (iz ur) se bo on zjutraj ravno tako evidentiral da je prišel na delo.... Kako boste pa s tem?

pika2 - 24.11.2023 - 11:08

Vsi delamo podobno. Pluse in minuse uskladimo konec meseca, in ko se nabere 8 ur minusa pišemo dopust.  Če jih je manj, prenesemo v drugi mesec.  V novo  evidenco pa ravno tako vpišejo uro, ko gredo  domov.    Če je bil več kot štiri ure na delu pripada malica. Prevoz pa pripada  v vsakem primeru. Na delo je prišel, ne glede na to, ob kateri uri. V pravilniku imamo, v praksi  se izvaja več desetletij.. 
Potrebno je vzeti v zakup, da se nenačrtovani odhodi in tudi prihodi na delo ob neobičajnih urah dogajajo.  In takrat rešujemo po zdravi kmečki pameti. Vsaj za ročne evidence je lažje.  Menim, da tudi za elektronske ne bi smelo biti težav z nastavitvami opcij prihodov/odhodov.
Skratka, dobrih rešitev za zaposlene ne bomo spreminjali. Na dolgi rok je za podjetje to samo plus. 
Ja, in tega vidika, da pa mogoče delodajalci skrbimo tudi za delavce, zakon ne predvideva....

Kaja - 24.11.2023 - 11:47

Tudi mi smo prej delali tako. Samo sedaj sem v dilemi, ker, ko si bo delavec nabral 8 ur minusa, in bom mu jaz dotični dan pisala dopust, si bo pa za ta isti dan napisal da je bil na delu od 7 - 15 ure, ker tudi bo.... 
Mislim da me razumete kaj mislim.....

petra75 - 24.11.2023 - 11:33

..se strinjam, delamo enako to pika2

amok - 24.11.2023 - 11:37

"Tam kjer imajo delavci omogočeno več kot to omogoča zakon in so posledično za to bolj zadovoljni na delu bomo prirejali evidence." Če ne omogočate zaposlenemu, da celodnevno koristi dopust, mu omogočate manj kot zahteva zakon.

Pri nas se letni dopust lahko koristi le v dnevih, te ure plusa, minusa se pa rešujejo z gibljivim delovnim časom ali pa z začasno prerazporeditvijo delovnega časa.

pik - 24.11.2023 - 11:42

Ideja "omogočanja več delavcu": delavcu se prizna služben izhod za 3 ure?

Barca - 24.11.2023 - 11:57

Pri nas podobno.
Do sedaj so v opombe vpisovali + ali - ure, ker se je kdaj zgodilo, da je kdo pač potegnil, ko je bilo veliko dela ali pa je priel za par ur v službo v soboto ali pa nazaj popoldan.
Te + ali - ure so se prenašale, 2x letno je moralo biti 0.
Ko je koristil cel dan teh ur, dejansko zaposleni ni prišel v službo, pisal si je 8 ur koriščenja ur. Smo mu pa vseeno obračunali prevoz in prehrano, ker mu prej pri dodatnih urah tega nismo upoštevali, enako ne v soboto in tudi nismo dodatno izplačali prevoza.  

Evidence vodimo ročno, tudi prej smo jih, le da prej nismo vpisovali minut in nismo imeli tedenskih seštevkov, tako da bomo delali precej enako kot prej.

pik - 24.11.2023 - 11:57

Razmišljanje: Če bi delodajalec zagotovil letni dopust v skladu z ZDR (ta se mora koristiti po dnevih), potem bi pa določil v svojih pravilnikih npr. da zaposlenemu omogoča dodatno še npr. 15 ur "osebnega dopusta" na leto, ki ga lahko koristi po urah. Ali bi to mislite bilo OK za take primere?

Kaja - 24.11.2023 - 12:48

Tudi mi smo prej delali tako. Samo sedaj sem v dilemi, ker, ko si bo delavec nabral 8 ur minusa, in jaz mu bom na dotični dan pisala dopust, delavec pa si bo za ta isti dan napisal da je bil na delu od 7 - 15 ure, ker v službi tudi dejansko bo.... ????
Mislim da me razumete kaj mislim.....

Barca - 24.11.2023 - 12:55

Če vodite ročno ali na računalnik, boste naredili po ZKP in se bo naslednji dan vpis popravil.

pik - 24.11.2023 - 13:07

Kaja
Drži. Tako ni OK, kršite ZDR. Po ZDR letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne. Zaposlenim pripada, da so minimalno toliko celih dni na leto "odklopljeni" od dela. Delodajalec pa tudi tvega s tem kazen, ker krši ZDR, ko dela to "uslugo" zaposlenemu (delovnopravne kazni lahko segajo dlje: na subvencije, razpise, prepovedi napotitev,...). Način, ki ga omenjate, ni po moje ravno pameten način uslug.
Malce se podučite, spremenite pravilnik, doprogramirajte, če je treba, pa boste zaposlenemu naredili uslugo in sami ne boste kršili ZDR.
 

Kaja - 24.11.2023 - 13:36

Našim delavcem ustreza, da lahko LD koristijo po urah (obisk zobozdravnika, zdravnika, frizerja, govorilne ure.....) in tudi ne razumem, zakaj bi moral koristiti tisti dan LD, ko pa lahko te opravke uredi v eni ali dveh urah.
Torej če prav razumem, če napišemo v pravilnik, da je del dopusta možno koristiti po urah bo zakonodajno v redu?

pik - 24.11.2023 - 13:58

Kateregakoli dopusta zahtevanega po kolektivnih ZDR, kolektivnih pogodbah se zagotovo, tudi če to zapišete v pravilnik, ne more koristiti po urah.
Kaj bi bilo z morebitnim dodatnim " osebnim dopustom" pa ne vem? Porodila se mi je pač ta ideja in se tudi jaz to sprašujem. Odgovor pa bi mogoče vedel kakšen pravnik.

Alina - 24.11.2023 - 17:43

Mi imamo v pogodbah o zaposlitvi zapisano, da se dela 5 dni tedensko in za poln delovni čas 40 ur.
V pravilniku o delovnem času pa imamo zapisano, da se lahko dela med 6 zjutraj in 18 uro, obvezna prisotnost pa je od 8 do 14 ure, za izhod v tem času je potrebna odobritev. 

Prepričana sem, da lahko na tak način "zadelajo" ure in tudi beležijo pravilno prihode in odhode. 
Referenčno obdobje je po PKP 6 mesecev in takrat morajo biti ure urejene.

 

B - 25.11.2023 - 09:09

V kolikor na  tak sistem, prisotnosti oziroma odhajanja iz dela, pristajate  potem delajte tako naprej kot dosedaj in manjkajoče ure pišite dopust. 8 ur dopusta predstavlja 1 dan, ki ga izračunate v nekem obdobju pri evidenci izrabe dopusta.

Praksa - 26.11.2023 - 09:16

To je noro, saj nismo v zaporih. Kam pa gremo sedaj, nazaj al naprej se sprašujem. Protest bo potreben.

789154 - 27.11.2023 - 07:17

Jaz pa ne razumem, zakaj je "zdaj" kaj drugače kot "prej" (razen štempljanje malice).

Pač z minus in plus urami delajte/-mo enako kot prej. Pika!!!