krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neenakomerno razporejen delovni čas

3588  22.11.2023 - 14:38h / Ostalo / Avtor: Mirjana / 679 / 5

V 18. členu Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti v točki 11 piše: 
- opravljene ure v neenakomerno razporejenem delovnem času ali v začasno prerazporejenem delovnem času

Zanima me, kaj spada v te ure? 

Če pridem nekaj dodatno naredit popoldne ali v soboto ali npr. če  zvečer delam od doma ali kaj? 

Ali se za delo od doma normalno evidentira prihod in odhod kot če bi prišel na delovno mesto? 

 

evi - 22.11.2023 - 15:30

Razlaga vsaj osnovnih pojmov: Podjetje ima letni fond ur npr. 2088 ur.
1) Če ima podjetje poslovanje celo leto enakomerno, ima običajno sprejet enakomerno razporejen delovni čas npr. 7-15h od ponedeljka do petka (to objavi v letnem koledarju vnaprej, 2088 ur). Tega delovnega časa ne more, kar dnevno po potrebi spreminjat.
2) Če ima poslovanje neenakomerno razporejeno čez leto, lahko že v letnem koledarju napove, kakšen bo neenakomerno razporejen delovni čas v tem letu. Npr. poletne mesece več ur na dan, ostali del leta manj ur na dan (2088 ur tako neenakomerno razporedi).
3) Če ima poslovanje podjetje sicer celo leto enakomerno razporejeno, potem pa zaradi novih poslov, projektov, sprememb ... pride do situacije, ko podjetje ugotovi, da bi bila potreba po npr. začasno povečanem dnevnem obsegu dela (npr. 1 teden pon-pet 07:00-17:00 oz. kakorkoli želi, tudi npr. samo 2 uri točno določen dan), kasneje v referenčnem obdobju pa bi sledil manjši obseg dela, lahko zato sprejme sklep o začasni prerazporeditvi delovnega časa in pisno zaposlene vsaj 1 dan prej obvesti o spremenjenem delovniku ta teden, dan. To niso nadure, ker se razporeja redne ure znotraj letnega fonda ur (letni fond ur ostane 2088 ur). Če se te ure v referenčnem obdobju ne izravnajo, je delodajalec v prekršku.

Čist uradno pravilno, pa ne me obsojat: Popoldne lahko zaposleni pride kaj dodatno naredit, če mu je odrejena nadura ali pa, če je na 3) način imel odrejeno začasno prerazporeditev delovnega časa.

Da, za zaposlene osebe se delo od doma normalno evidentira s prihodom in odhodom. Preden nekdo dela od doma, pa je zanj treba urediti dokumentacijo in po ZDR prijavo na inšpektorat, da lahko sploh dela od doma.

Mirjana - 23.11.2023 - 13:16

Evi, hvala. 

NKM - 28.11.2023 - 12:26

Lep pozdrav, mi imamo precej problemov na tem področju. Pojmi so mi znani, ampak v praksi je (zaradi slabega planiranja in organizacije dela) žal tako, da sicer imamo neenakomerno razporejen delovni čas, in delamo v prvi polovici leta več, vendar kasneje v drugi polovici dela ne delamo manj, temveč imamo "sistemske nadure". Težave nam delajo primeri, ko nekdo prinese bolniški list za 1 dan. Zakon pravi, da mu moramo priznati toliko, kot za dan znaša naša delovna obveza. Podjetje zaposlenim kljub temu priznava samo 8 ur. Kaj menite o takšni praksi oz. kako je to pri vas?
 

B - 23.11.2023 - 08:59

EVI, izredno ste se potrudili v odgovoru in si vzeli kar nekaj časa za to poglobljeno razlago, Hvala, ker ste predstavili dogajanja v gospodarstvu.

Nadija - 23.11.2023 - 09:40

Super ste to razložili evi, BRAVO. Ko bi bilo vsaj več takih razlag, ki jih lahko razumemo tudi "navadni smrtniki" :).
Kako pa potem vodite in sledite vse te ure? Imate kakšno excel evidenco?, ker elektronske evidence niso ravno naklonjene temu.