krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pripombe na evidence o delu poslati na ministrstvo

3519  16.11.2023 - 15:00h / Ostalo / Avtor: pika2 / 848 / 11

Tako,  Mesec pravi da bodo odprli mail, na katerega bomo lahko poslali komentarje, predloge, pripombe. Da bodo potem lahko uskladili, popravili zakon??? Dajmo jih zasut z vprašanji.   Čim več, da vidijo kaj se dogaja v praksi.

Ancica - 16.11.2023 - 16:58

Zdaj niste vodili evidenc?
kako ste obračunali plačo, kako ste vedeli, koliko dopusta kdo se ima?

pika2 - 20.11.2023 - 11:09

Govorimo predvsem o ročno vodenih evidencah, da se razumemo!  za Vse vodimo že 50+ let in to v privat sektorju. Potem veste, da smo bili inšpekcij pod prejšnjo državo vajeni, in ko inšpektorji niso bili vedno prijazni. Vse imamo, pravilnike, letni delovni koledar, vse mogoče ure plus in minus vodene, dopuste, bolniške, ni da ni. 
Evidenca ročna, poenostavljena, ki zadostuje  tudi za obračun plač.   Mikro družba...
Po mojem mnenju je to vodenje na minuto predvsem obremenitev za delavca. Iz vidika delavca  tega dejstva niso izpostavljali . In tudi sindikati govorijo tako, kot da smo vsi delodajalci povrsti kršitelji in se niso niti enkrat postavili  na stran delavca.  Bolj se bomo  ukvarjali s papirji način  kdo, kaj, kako in kje  bomo pisali evidence, kot  kdaj bomo lahko še delali in zaslužili, da delavce plačamo! Dober delodajalec ve, da delovno razmerje temelji tudi in predvsem na zaupanju, da bo delo dobro opravljeno in pošteno plačano.  

Lili - 17.11.2023 - 06:56

Ančica, vodimo evidenco in se vpisujemo prihod -odhod, v korist delavcu (ker lahko zaookrožimo 07.00-15.00=8 ur), da lahko gre tudi 5 min prej ali pa zamudi 2 minute, sedaj pa naj pišemo do minute natančno in prikazujemo minus. Dobro da imamo tak sistem v podjetju, kjer je važno da je delo narejeno in ne da se moramo sedaj ukvarajti, kaj bomo z minusi.

Tonja - 17.11.2023 - 20:42

Tako je. Tudi pri nas enako. Ce je delo opravljeno, se gre domov. 
Smo sicer brez nalepke druzini prijazno podjetje, smo pa prijazni v resnici ... ko je delo narejeno, se gre domov. Ko ima otrok nastop, se gre domov. Itd itd ... in zato bomo po tej nori zakonodaji kaznovani .. danes sem prebrala, da smo v prekrsku tudi delodajalci, kjer so delavci prijavljeni za 8 ur, naredijo pa jih npr 6 ali 7. To je absurdno. Ce sem kot delodajalka zadovoljna s tem, kaj to vlado in ministra briga. Ce jaz placam 8 ur namesto 7, je to moja stvar. 
In zdaj da bo volk sit in koza cela, bomo potvarjali evidence in vsem pisali osem ur. To je res norooo.

Meta - 17.11.2023 - 07:19

Bravo Lili. 
Vsak dober vodja je že sedaj poskrbel, da so delavci redno hodili na delo in da je delo nemoteno teklo. Delavci pa so dobili plače po svojem delu, ne pa po minutkah, ki jih morda zamudijo ali pa če se na malici zamudujo 5 minut dlje, ker s sodelavci med malico razpravljaljajo o svojem delu.
Morda so pa v tej zakonodaji še nekaj pozabili, evidentirati bi morali tudi čas, ki ga med delom delavci porabijo za privat telefoniranje, na primer: ker morajo nujno naračiti otroka na pregled (da uspemo v zdravstvu koga priklicati kar traja). Dajmo še malo zakomplicirati EDČ in vključimo še ta odmor. Ha, ha 

Anka - 17.11.2023 - 07:32

Lili, Meta tocno to. Ze 30 let delodajalci vemo, koliko delavec dela, z minutami pa se ne ukvarjamo. Tudi studenti vedno vodijo to evidenco. Prav gotovo pa te evidence ne vodi delodajslec, ta jo samo nadzira. A je delodajalec vratar ali kaj! Mesec se je zvito izogibal veckrat postavljenemu vprasanju, kaj ce delodajalca ni ob prihodu in odhodu delavca. To je nezivljensko. Mislim, da bi morali celo vlado dati delati v 3 izmene v proizvodnjo za trak za kaksen mesec.

SIM - 17.11.2023 - 07:35

Mislim, da se čisto preveč prahu dviga okoli te evidence delovnega časa. Saj nikjer ne piše, da morate seštevati minutke v plus ali v minus. Vi kot delodajalec lahko v efektivni delovni čas štejete, kar želite - tudi tistih 5 min, ki jih delavec zamudi, mu lahko priznate. Zakaj ne. Če že zdaj vodite evidenco, jo samo prilagodite tako, da bo viden točen čas prihoda in točen čas odhoda. Ostalo pa ostane, tako kot je. Se strinjam, da je brezvezna birokracija, ne me narobe razumeti, ampak vsa ta drama pa res ni potrebna. Pri nas konkretno smo vedno vodili evidenco, samo da zdaj ne pišemo samo, da smo bili v službi 8 ur, ampak še kdaj smo prišli in kdaj smo odšli. 

Nadka - 17.11.2023 - 08:08

In zakaj ni za vse enako? Če je vojska, je vojska za vse! Če si je Luki to izmislil, naj velja tudi za njega in vse ostale funkcionarje, sodnike, tožnike.......Že sam pristop, za tebe velja, za mene ne, je odbijajoč..........

Molt - 20.11.2023 - 11:57

Zato, "ker lahko" ;) ... vse požremo, kar nam servirajo,niti eden ne pisne nič....vse pa so nastavili in pripravili z kovid škandalom, celi svet so naštimal tako, nas so šetali z odloki kot ovčke, in nezakonitim ravnanjem vsega in vseh.....enostavno "ker lahko"...kot družba, samo padli globoko v kaos...nič dobrega se ne obeta.

Lili - 17.11.2023 - 08:15

SIM vse lepo in prav, ampak imamo prilagojene vpise na trenutno stanje vpisovanja prisotnosti pri delu, ki so vezani na projekte, kar za sabo potegne stroške in dodatno preračunavanje teh minut, ki jih vlada želi. Ker inšpektorji bodo iskali dlako v jajcu zaradi minut prihoda in odhoda. tudi če bo v korist delavcu.

SIM - 17.11.2023 - 08:57

Lili, nevem sicer, kakšen imate sistem, očitno je pri vas tudi neka specifika, ki je mogoče ni v vsakem podjetju. Ne bom pametoval, ampak poskusite si stvari poenostaviti in vseeno zadostiti noveli zakona. Ure priznavajte in seštevajte točno tako, kot ste jih do zdaj, le štemplarco, če jo imate, naštimajte tako, da bo prikazovala točen prihod in točen odhod. Da ne bo avtomatsko zaokroževala minut. Predvidevam, da to ni tak astronomski strošek. Ampak ok, vsak po svoje ve ...