krpan in druščina postani član

Naslov teme: evidenca prisotnosti

3474  13.11.2023 - 14:04h / Ostalo / Avtor: Sonja / 1299 / 8

ali mora s.p. , ki nima nobenih zaposlenih za sebe voditi evidenco prosotnosti  na delovnem mestu ( dela pa na terenu  ) ? 

Roža - 13.11.2023 - 14:05

Ne

iva - 13.11.2023 - 15:02

Kaj pa če ima zaposlen delavko mora zase voditi ali ne. Za delavko mora.

Anica - 13.11.2023 - 18:35

Po novem bo treba beležiti delovni čas za zunanje sodelavce. Katere?
Definicija delavca, za katerega je treba voditi evidenco delovnega časa, se z 20. novembrom spreminja. Zdaj je treba voditi evidenco za nekoga, ki pri nas ni redno zaposlen, delo opravlja osebno in se vključi v organizirani delovni proces delodajalca, ali pa pretežno uporablja sredstva za delo. Že zdaj je treba voditi evidenco o izrabi delovnega časa za študente in dijake, ki opravljajo študentsko delo, pa za upokojence pri začasnem in občasnem delu upokojencev, za kratkotrajno delo.
Po novem bo treba voditi evidenco tudi za tiste izvajalce, ki opravljajo delo na podlagi podjemne, avtorske pogodbe, pa to ni pravi podjem ali prava avtorska, ampak so v resnici običajno prikriti elementi delovnega razmerja. Če je prek take pogodbe izvajalec vključen v naš delovni proces ali večinoma uporablja naša sredstva za delo, moramo zanj voditi evidenco o izrabi delovnega časa.
Konkreten primer: če imate zunanje računovodstvo in računovodkinja pride v podjetje enkrat na teden poknjižit račune in dela na vašem računalniku. Sama ima s. p., a ker pride enkrat na teden k vam in na vašem računalniku knjiži račune, bi zanjo za tisti čas morali voditi evidenco. Če bi prišla s svojim računalnikom, pa ne bi bilo treba, ker ne izpolnjuje pogojev, torej ni vključena v delovni proces in ne uporablja sredstev podjetja za delo.

Anica dtuga - 14.11.2023 - 07:18

In potem bo prisla inspekcija in rekla, glejte, vi vodite evidenco za te podjemne in sp-je, ker priznavate, da je tu element delovnega razmerja in bi jih dejansko morali zapodliti, zato zdaj za nazaj zanje placajte vse prispevke, kot da so zaposleni pri vas.
Se za tisto gospo iz sp, ki vam pride pucat poslovne prostore enkrat na teden, zigosajte in sestevajte in odstevajte minutke ?!?
 

Manja - 14.11.2023 - 09:19

Porszno, me pa zanima kdo si je to izmislil in predlagal v zakonodajo.A si zaposleni ne znajo vpisat tega in seštet ur, da je s tem cela kolobocija.A nimamo bolj pametnega dela ? Raje kaj na delovni uspešnosti ?

pika2 - 14.11.2023 - 11:07

Zakon so so izmislili tisti, ki so  firme videli le od zunaj, ko so kolesarili.  Pa še to samo tiste iz "umetniško-artistične" scene.  Ki o delovnem času  in obremenitvah redno zaposlenih tako nimajo pojma.

Barca - 14.11.2023 - 11:19

Ne, EU direktiva in SLO je celo odlašala, kolikor je brez kazni uspela.
 

pika2 - 14.11.2023 - 11:25

Se popravljam.   Zakon s takimi popravki in zahtevami kot se uvajajo sedaj. Evidence prisotnosti so obvezne že 17 let.  Delovni koledar npr. je obvezen že po ZDR.  
S tem, da se s takimi  potezami ne rešuje problema kršiteljev delovne zakonodaje.