krpan in druščina postani član

Naslov teme: ODPIS POSOJILA

3460  12.11.2023 - 13:01h / DDPO / Avtor: MIA / 570 / 8

Naša stranka pač včasih nam ne verjame preveč. Razlog je, ker je čudna, saj taki posel tudi dela. Nekje je srečala kao zeo dobrega davčnega svetovalca. Posati smo mu morali bruto bilanco. Ker si nakazuje denar, ker veliko privat troši, ima  danih posojil sebi skoraj za 200.000€. Zdaj pa ta davčni svetovalec svetuje, da se starejši dani krediti odpišejo in gredo v prevrednotovalni popravek. Nam kaj takega nikoli ne pride na misel, ker bi to lahko rekli,da gre za izplačilo dobička. Kako pa ravnate drugi? Naj ji knjige vodi ta svetovalec, bo najbolje.

Hmm - 12.11.2023 - 13:57

Delati morate v skladu z zakonom in po svoji vesti saj se boste morali vi zagovarjati v primeru DIN. Tudi če vam stranka da pisno navodilo ki se nima zakonske osnove delajte tako kot vesze da ke prav . Cmče v nekaj niste ptepričani preverite to pri kompetentni osebi.

zvedavček - 13.11.2023 - 06:15

dajte jim odpoved in naj jim računovodstvo vodi ta davčni svetovalec

SIM - 13.11.2023 - 07:51

Danega posojila brez davčnih posledic ne morete odpisati - če je dober davčni svetovalec, potem to ve. Odpis posojila je prikrito izplačilo dobička in je kot tako podvrženo dohodnini. Vztrajajte na tem, če ne pa kot pravi moj predhodnik, dajte odpoved, pa naj si delajo sami. 

B - 13.11.2023 - 10:15

Obstajati mora pravna podlaga za odpis posojila, Lahko je prisilna poravnava ali kaj podobnega. Ta davčni svetovalec nima očitno potrebnega znanja za tako svetovanje. Verjamem, da ste v veliki dilemi kaj storiti, jaz bi mu dal odpoved kajti sidelovanje pri kaznivem dejanju je tudi kaznivo dejanje.

faca - 13.11.2023 - 10:45

mene pa zanima, če je ta davčni svetovalec to napisal pismeno.
po moje je to izplačilo dobička, če sploh ima toliko dobička ta družba. 

faca - 14.11.2023 - 13:12

Sicer po zakonu lahko formirate POPRAVEK VREDNOSTI TERJATEV, s tem terjatve ne izginejo iz poslovnih knjig. Ob letni davčni napovedi ta popravek terjatev vpišete v zaporedno 6,8 in s tem povečate osnovo za obdavčitev družbe. A ker je to lastnik, mi zagotovo tega ne bi naredili. Za formiranje popravka vrednosti - tudi danih posojil, mora obstajati pismen dokaz, da je terjatev dvomljiva, sporna, da se je ne izterjati in podobno. Ker to  ni majhen znesek, je ob možni davčni kontroli to poleg direktorja tudi vaša (lahko tudi kazenska) odgovornost. Dobro premislite in mogoče je čas, da mu predlagate, naj mu knjige vodi ta tako dobri davčni svetovalec - računovodski servis in to že pred sestavo letnega poročila. Srečno.

MIA - 13.11.2023 - 15:07

ja je napisal mail. In ne boste verjeli, oglašuje se med najboljšimi računovodskimi servisi v Sloveniji. Pa to ni edina bedastoča, ki jo je predlagal. Zato pa imajo ti, ki se oglašujejo kako so dobri, kao gužvo. Samo od njih ne smeš dobiti stranke, ker pet let odprtih ne uskladiš.

Hmm - 14.11.2023 - 06:39

To ni delo kompetentnega davčnega svetovalca. Davčni organ je na takšne zadeve še posebej pozoren .. Vsekakor gre lahko za najmanj prikrito izplačilo dobička...