krpan in druščina postani član

Naslov teme: dopolnilno delo

3457  10.11.2023 - 13:59h / Ostalo / Avtor: erika / 419 / 3

Imamo zaposlenega delavca po 147. čl, ZDR - dopolnino delo 8 ur / teden (v drugem podjetju je polno zaposlen). Ali mu pripada dodatek za prehrano, če dela na določen dan npr. 4 ure?

Roža - 10.11.2023 - 18:31

Odvisno od razporeditve delovnega časa in vaše zavezujoče KP, predvidevam pa, da ja če dela najmanj  4 ure na dan (pretežno takšna so določila v KP-jih) in po Uredbi mu lahko izplačate neobdavčeno. No, slednje ni bilo vaše vprašanje.

B - 11.11.2023 - 09:49

 Sorazmerni del.( 65. čl. ZDR)

Anica - 12.11.2023 - 19:59

ZGLED 16: Kdaj delavcu, ki opravlja dopolnilno delo, pripada pravica do povračila stroškov za prehrano?
Delavec je pri delodajalcu zaposlen za opravljanje dopolnilnega dela osem ur na teden. Oddela jih tako, da v ponedeljek dela dve uri in v soboto šest ur. Delodajalec ima pravila o povračilih stroškov določena v internem aktu. Po njem delavcu pripada celotno povračilo stroškov za prehrano med delom, če dela vsaj štiri ure na dan. Povračilo je določeno v zgornji velikosti neobdavčenega zneska iz vsakokrat veljavne uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Za katere dneve delavcu pripada povračilo stroškov za prehrano med delom?

Delodajalec mora delavcu povrniti stroške za prehrano med delom, če ta izpolni delovnopravne pogoje, ki jih je delodajalec določil. Ponavadi so ti povezani z določenim številom ur dela na dan in velikostjo povračila. To pomeni, da mora delodajalec določiti, ali bo v primeru dela ali zaposlitve s krajšim delovnim časom izplačal celotno povračilo ali sorazmerni del. Je pa treba od delovnopravne obravnave povračila ločiti davčno obravnavo.

Glede na delovnopravna pravila pri delodajalcu delavcu za dve uri dela v ponedeljek povračilo stroškov za prehrano med delom ne pripada, mu pa za delo v soboto pripada v celotnem znesku, saj dela šest ur.

ZGLED 17: Ali delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega?
Da. Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega. Pri tem ni pomembno, koliko ur na dan delavec dela. Pomembno je, da je prišel v službo in so mu stroški nastali, pa četudi bi kak dan delal le nekaj minut.