krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAUČITE ME KONTIRATI!?

2469  04.04.2003 - 10:59h / Ostalo / Avtor: VANDANA / 100 / 34

Opažam, da so tili page postali "prava" svetovalnica-KARITAS. Super, da si pomagamo, ampak včasih se mi zdi, da pa gre kar mal čez mejo..Kakšne cvetke se najdejo-pa vedno več jih je. In zakaj se potem čudite in jokate, da noben ne ceni dela, da ne moremo računat po tarifi.. Tu mate cvetke, ki delajo v knjigovodstvu, računovodstvu..oz. so začele in rabijo pomoč. Sorry, prav zaradi takih cvetk je naše večletno delo NULA od NULE!!In potem računajo pavšalčke, s katerimi si še tekočih stroškov ne moreš pokrit - kje je še ostalo!! Bravo eni se znajdejo!..malo za premislek.. :=(

mina - 04.04.2003 - 11:07

Ej, Vandana predvidevam, da si tudi nekje začela, ali si se pa mogoče pametna rodila, sedaj pa bentiš čez začetnike. Vedeti moraš, da obstajajo tudi firme, ki so male in slabo stojijo, pa vendar morajo voditi knjige kot večji, zato se ne čudi če iščejo cenejšo varianto, dragega računovodjo si pač ne morejo privoščiti in morda poskušajo sami reševati situacijo, za kar pa potrebujejo kakšen nasvet, ki jim ga dobre duše pač dajo. Za vse je dovolj kruha, če le fovšije ni.Pa brez zamere

VANDANA - 04.04.2003 - 11:14

Veš kaj Mina, ti si pa res ena MINA!!! Tudi ko kupiš avto veš, kolk stroškov boš imel z registracijo, zavarovanjem, vzdrževanjem in seveda z gorivo, če se hočeš vozit - a ne!? Tukaj pa vsi gredo kupit-naredit firme pa bo že šlo- a ne..Torej ne kupi si mercedeza, da ti stoji v garaži oz. zato, da ga imaš!

Matjaž K - 04.04.2003 - 11:21

Strinjam se z obema.

Vsak začetek je težak, vendar sem mnenja, da je v slovenskem prostoru dovolj standardne-osnovne literature, ki te popelje v svet knjigovodstva.
Začne se lehako z učbenikom srednjih ekonomskih šol, nadaljuje z revijami, SRS pa so za računovodje tako ali tako obvezno branje oz. biblija.

To z "dajmo ustanoviti firmo - samo da ne bo nobenih davkov" pa je žal slovenska folklora. Čez 30 let bo že malce boljše.

mcAlly - 04.04.2003 - 17:20

Hojla!
Pa ste mogoče že slišali za izsledke mednarodne raziskave, da naša podjetja delajo za državo nekje do srede avgusta, nato pa zase. Potem pa naj bodo še mednarodno (!!) konkurenčna.
LP

mina - 04.04.2003 - 11:21

Draga Vandana, saj ti ne očitam za tvoje delo, si pač določila svoje okvirje. Pa tudi ti ne zganjaj cirkusa okoli tistih, ki imajo pač samo twinga, tudi tisti se vozijo, pa čeprav malo bolj skromno, pridejo pa lahko tudi tako daleč morda, da bodo kupili mercedesa (z denarjem in ne na lizing) in si celo privoščili tvoje računovodske storitve, zaenkrat, pa hvaležno upoštevajo nasvete tvojih malo manj sebičnih kolegov.

mina - 04.04.2003 - 11:24

Matjaž K. tebi pa vsa čast.

VANDANA - 04.04.2003 - 11:31

SAJ NI PROBLEM V ZNAMKI VOZILA PROBLEM JE V TEM, DA PONAVADI NOBEN ZAČETNIK NE UPOŠTEVA STROŠKE RAČUNOVODSTVA V SVOJIH KALKULACIJAH IN O TAKIH GOVORIM.TI POTEM KAR "SAMI" VODIJO KNJIGE IN SPRAŠUJEJO TAKE STVARI,DA SE ŽE VNAPREJ VE, DA BODO NA KONCU LETA V VSAKEM PRIMERU POISKALI NEKJE POMOČ.
VEM DA SE NIHČE NI RODIL PAMETEN.STRINJAM SE Z MATJAŽEM K.IN VSI SMO TAKO ZAČELI.GLEDE TARIFE PA NE BI GOVORILA O SVOJI, KER JE SMEŠNA ZAKAJ- ODGOVOR LEŽI V MOJI PRVI IZJAVI.
G

ALINA - 04.04.2003 - 12:16

v vsakem primeru Mina boš morala nekje pridobiti osnove računovodenja in to ni ta klepetelnica. Za začetek, ki je,se strinjam, navadno težak, pa kar pogumno uporabljaj klepetelnico. Če bom znala, ti bom z veseljem pomagala.
Imej lep dan in vikend
lp

mina - 04.04.2003 - 14:47

Hvala Alina, za dobro voljo. Veš meni pomoč ni potrebna, jaz imam računovodski servisa za te stvari, saj delam že 33 let z 18 delavci, toda poznam začetnike, kako se težko prebijajo, pa neplačniki, pa dajatve in vem iz svojih začetkov, kako mi je bilo. Zato sem morda malo občutljiva na take izjave, kot so v uvodu. Želim ti lep dan in veliko uspeha pri delu.

TAMARA - 05.04.2003 - 14:58

mina, tako napadalni smo do tistih, ki namesto, da bi se potrudili in odprli kakšno knjigo, kar vprašajo: naj mi nekdo prosim pove vse o DDV! To razumemo kot žalitev našega znanja (da je tako enostavno, da se da opisati v nekaj stavkih) in zagotovo je tukaj tudi ljubosumnost: mi smo to študirali tedne, nekdo bi nas pa kar vprašal in se šel lahko potem sončit. Tistim, katerim se vidi, da pozanjo računovodstvo in vprašajo samo za konkreten primer, vsak rad svetuje. In potem se spomnimo še na tisto našo stranko od zadnjič, katero smo samo iz usmiljenja sprejeli mesec dni pred bilanco in ji poknjižili celotno preteklo leto in naredili bilanco. Da pomagamo začetnikom in da bo to nekoč mogoče ena naših najboljših strank - smo ji celo zaračunali samo 25% računovodske tarife (namesto 600.000 samo 200.000 - podjetje sploh ni bilo tako majhno), potem pa prične na vse pretege jamrati, da bi mu sosedova Micka to pa naredila za 50.000. In najbrž je ta sosedova Micka ravno ta, ki prosi, naj ji nekdo v nekaj stavkih pove vse o DDV...

Iva - 07.04.2003 - 08:23

Tamara, zadetek v polno!

Jožica - 04.04.2003 - 12:44

Mene pa ne motijo mali podjetniki, ki sprašujejo za nasvete. Srečna bodi, vandana, da živiš v svojem sanjskem svetu. Za marsikoga je podjetništvo edini izhod, ker pač ne dobi zaposlitve. Torej neke vrste prisila, ne pa mercedes.

In to, da nekomu takemu pogledaš skozi prste, naj rajši kupi otrokom čokolado, ni podcenjevanje dela. Ko mu bo enkrat uspelo, bo rade volje pošteno plačal za opravljne storitve.

O tem sem že pisala, pa naj bo še enkrat: Po mojem ceno zbijajo upokojenci, ki pozabljajo, da jim ni treba več skrbeti za osnovno socialno varnost. Še slabši so pa servisi, ki grabijo količine (za smešno ceno), na račun svojih zaposlenih.

Evo primeri: ena oseba vodi knjige za 52 strank in se potem v nekem intervjuju pohvali, da zdaj, ko ima občasno pomoč, je pa malo lažje (to sem prebrala v časopisu!!!) Drugi primer: mesečni pavšal, ki znese, preračunano, kvečjemu 3 EUR na uro! Tretji: "Meni pa ena upokojenka to uredi, pa ji v zameno spomladi "preštiham" vrt..." itd.itd.

Da si tu pomagamo, vska po svojih močeh, je pa samo pohvalno. Se mogoče zdravniki ne povetujejo med sabo?

maca - 04.04.2003 - 13:03

Jožica se popolnoma strinjam s tabo. Sama pa imam kolegico (upokojenko), ki ima popoldansko obrt in striktno zaračunava po računovodskih tarifah (na računih navedena razčlenitev-točno kaj in koliko točk). Za vsako stranko (5 in to zelo velike)si piše dnevnik ur-od sortiranja dokumentov, kontiranja itd...v glavnem zaračuna vse...stranke so zadovoljne, tudi inšpektorji...glede pravilnosti in izgleda..Po drugi strani sem pa od druge kolegice (upokojenke)-sama nisem upokojenka..še me čaka nekaj let...prevzela eno stranko, ki jim je računala zelo malo, sedaj pa ni mogla več slediti vsem spremembam, pa programa za dvostavno knjigovodstvo niso imeli, itd...pa smo se komaj sporazumeli za malo večjo ceno...ni jim jasno zakaj...obrazložiti jim, da ne delam na črno, da imam servis, da nosim odgovornost za svoje delo, itd.itd...TOLIKO, za primerjavo...res je še veliko upokojencev, ki delajo na črno...

Sneguljčica - 04.04.2003 - 13:35

Veste zakaj je pri nas tako? Iz več razlogov:
1) Danes je računovodja vsak, ki zna seštevati in odštevati.Pri tem mu ni pomembno, da je končal samo osnovno ali morda še poklicno šolo in da je za računovodstvo slišal samo iz filmov. Tak "računovodja", ki ni imel nobenih stroškov glede pridobitve znanja (morda le šnelkurz)z lahkoto postavi smešno ceno (saj niti lastne cene ne zna izračunati).
2) Podjetja, ki iščejo računovodske storitve, so prav tako večinoma sestavljena iz ljudi (tudi visoko izobraženih), ki računovodenje jemljejo kot nujno zlo in ne vejo, kako bi informacije, ki jih daje, uporabili v praksi. Posledično taka podjetja ne znajo izbrati pravih servisov, saj izbirajo samo glede na ceno, torej ponavadi osebe iz točke 1).
3) Ko sem začela delati v tem poklicu (na začetku faksa), sem mislila,da bom ogromno znanja pridobila z delom pri izkušenih računovodjih. Kakšna zmota! Veliko računovodij iz stare garde sicer pozna predpise iz leta 1970-1975, pojma pa nima, kaj se dogaja sedaj. Če že ve, ve napol, stvari poenostavlja in dela po svoje. Računovodje v velikih firmah pa obvladajo samo svoje ozko področje in nič drugega. Nauk: uči se sama. Po koncu faksa sem začela zares študirati.
4) Na srečo ni vse tako črno. Poznam tudi veliko dobrih računovodij,tako starejših kot mlajših.

MOJKA - 04.04.2003 - 14:19

RAČUNOVODJE SMO RES ČUDNI TIČI ( SAMA SEM PRAV TAKA ). MALO MORAMO POŠIMFAT VSE POVPREK, AMPAK POMAGAMO PA SI VSEENO. ČE NE BI IMELI TOLIKO SRČNE KULTURE KOT JO IMAMO, NAS NE BI PREPRIČAL VSAK PODJETNIK. SAJ NEKATERI RES NIČ NIMAJO. AMPAK TISTI TI VSAJ PLAČAJO. SEVEDA JIM TUDI SAMA NE MOREM ZARAČUNATI 100% PO TARIFI.

ČE PA JE PROBLEM, KAR VESELO V KLEPETALNICO. EDEN BO ŽE ZNAL. IN POMAGAL TUDI.

rubež - 04.04.2003 - 16:46

Bravo pozitivno mislečim, no ja malo tudi negativcem. Vsi imate prav, sem pa že zasledil, kot jim jaz rečem negativci, da mogoče včasih namerno dajejo napačne napotke. Ker večkrat beren to stran tudi to opažam. Pohvala gre Matjažu K ki je zelo resen in strokoven pri odgovorih.
LP

Jožica - 04.04.2003 - 21:24

rubež :
-------------------------------
Pohvala gre Matjažu K ki je zelo resen in strokoven pri odgovorih.
LP


Dovolite, da se vam pri tej pohvali pridružim. :)

VANDANA - 08.04.2003 - 09:58

... to je to ... pa kaj naj naredimo!?

mcAlly - 04.04.2003 - 16:48

Hojla!
Tukaj pa je postalo malo "vroče". Saj bo že kmalu tako, kot pri komentarjih v Financah, kjer se vsake toliko časa razvname kar vroča diskusija.

Naše izkušnje so take, da je večina računovodskih servisov v bistvu usmerjenih predvsem v knjigovodstvo, zelo malo pa v smer, da bi informacije predstavili tako, da bi bilo to v pomoč pomembnim odločitvam podjetja. Če samo pogledam, kakšne odgovore smo dobili od t.i. računovodskih servisov (od tega, da njim kazalniki nič ne pomenijo, da ni smiselno ugotavljati uspešnosti glede na stroškovna mesta in podobne cvetke).
Zagotovo se najbolje obnese računovodska dejavnost tam, kjer je le-ta organizirana v samem podjetju. Seveda, pa je mnogo podjetij premajhnih za to. Se pač znajdejo kot se znajo, tudi s pomočjo te klepetalnice - saj ne moremo vsi obvladati vse. Seveda, pa je vrednost informacije v kepetalnicah vedno do določene mere vprašljiva in jo je treba v primeru dvoma preveriti - dobiš pa vsaj namig kje lahko najdeš odgovor.
Glede plačila, pa mislim, da ni potrebno izgubljati besed, kajti za računovodstvo vsako podjetje plača račune kar se da hitro - saj imate servisi moč v svojih rokah.
Sicer pa je pobudnica te teme prevzela že pravi ameriški način razmišljanja, kjer pač nič ni zastonj (sicer pa "brezplačnega kosila ni", mogoče pa ta klepetalnica dokazuje ravno nasprotno?!). :)

Matjaž K - 04.04.2003 - 18:59

Nekaj bi pripomnil na temo kazalniki in SM ipd.

Stranke celo leto ne bev ne mev, potem pa od kolegov/kolegic podjetnikov/podjetnic ob kavici slišijo ali pa v časopisih preberejo kako je to pomembno in fajn in ah in oh, pa bi radi do jutri imeli analizo poslovanja+prognozo za leto naprej.

Da bi pa podatke pripravili, da bi se lahko vnašali po SM ipd. to pa ne.
Ne more nekdo zahtevati analizo po SM, če se celo leto ni knjižilo po SM.

Novembra, decembra te vprašujejo, kako kaj stoji bilanca, da ja ne bo preveč "čistega", papirje pa ti nosijo še za september.

maca - 04.04.2003 - 19:57

Torej je potem vsepovsod tako!!!!Nedisciplinirani itd...Kar bojim se prehoda enostavcev na dvostavno, ker jih nikakor ne moreš na noben način pripraviti, da je potrebno dokumentacijo prinašati vsaj 2xmesečno, da jo je potrebno ažurno in kronološko knjižiti /razen tistih seveda, ki so mesečni zavezanci za DDV/, kljub pismenim navodilom, opozorilom, itd...še vedno ne dojemajo, kaj pomeni imeti urejeno dokumentacijo in tako kot je rekel Matjaž, pri kavici (no ja, prej bi rekla pri šilčku)se pred koncem
leta pogovarjajo o rezultatih poslovanja in potem se šele spomnijo, da imajo še cel kup dokumentov nekje doma...potem pa januarja reševati situacijo...brez besed res!!!!

- 04.04.2003 - 19:55

Vodenje računovodstva je prevzela direktorjeva ljubica, ker je bila njena
cena polovico nižja. Takoj je lahko nabavil računalnike za več maloprodajnih trgovin in po novem vse podatke so pripravljali sami. Nova
računovodkinja je knjižila samo zbirne podatke. Prej tega ta direktor ni
hotel niti čuti in sem morala od prevzemov do izdanih računov in virmanov
in nošenja le-teh na APP nositi jaz.
Ker se je ta direktor malo preveč "naprezal" s to novo računovodkinjo, ki
mu je poleg računovodskih storitev nudila še druge storitve, je revček
umrl zadet od kapi. No, tudi to je zgodba o cenejšem vodenju računovodstva.

Maša - 04.04.2003 - 20:41

Neznana - vša cena je bila pa res zelo visoka, če je direktor s polovico lahko kupil več računalnikov. Le kako dosežete takšne tarife??? AAA še nekaj - kdo ga je pokopal in plačal žena ali ...

VANDANA - 08.04.2003 - 10:01

.. vroče, vroče res postaja..

Joži - 04.04.2003 - 20:11

Vandana, če bi vprašanja dobro prebrali bi videli, da so običajno specifična področja. Le kdo lahko obvlada popolnoma vse? Če vam je težko brezplačno pomagati, se pač ne udeležujte te klepetalnice.Vem, da nekatera področja zelo dobro obvladam - imela sem že davčno inšpekcijo, druga pa pri branju strokovne literature preskočim, ker jih v tistem trenutku ne potrebujem, kasnje se pojavi stranka prav s tem problemom. Upam, da se boste vedno predstavili s tem imenom, saj vem, da vaš odgovor zagotovo ne bo zanesljiv.
Zanima me kaj storite, ko vidite, da mala družba - morda komaj ustanovljena ali v trenutni krizi (plačilno disciplino najbrž vsi, ki se tu udeležujemo poznamo) nima sredstev na TRR, saj imamo vpogled vanj in res ne zmore stroškov naših tarif. Le kje ste izgubili človečnost? Če nočete pomagati "stanovskim" kolegom le kako se obnašate do strank???
Morda bo nekoč to naša najboljša stranka.
Pa lep pozdrav vsem, tudi negativcem!

- 04.04.2003 - 21:04

Maša, moja cena je bila za polovico nižja od redne tarife.
Njegova ljubica te tako šla s 25% tarifo. Koliko ji je kanilo za druge
usluge pa sedaj ve samo še ona.
Po njegovi smrti je ceno krepko dvignila.

VANDANA - 08.04.2003 - 10:07

Vse razumem-pomoč je vedno povsod dobrodošla! Sploh nisem mnenja, da temu ni tako. Tudi sama vedno pomagam ... da se ne bomo narobe razumeli-hvala bogu, da to obstaja..in tudi nikoli ne veš, kdaj jo boš tudi ti potreboval! ..in tudi nihče ne ve vse in več glav več ve-več izkušenj... Premišljevala sem samo o ljudeh, ki se spravijo v servise, ker pač soseda to dela ali pa ima /kot smo že brali/ doberga šefa...

Johana - 05.04.2003 - 08:04

Vandana, ne bit fauš...
Pri teh letih (delovne dobe) bi že lahko vedela,
da se (čez 7 let) vse vrne...
Sve se vrača, sve se plača...

- 05.04.2003 - 08:22

točno tako !!!

MOJKA - 05.04.2003 - 16:13

KAKO ŽE PRAVIJO: DA ENA LASTOVKA NE PRINESE POMLADI.

PA SAMO PO ENEM PRIMERU, NE BI UPALA CENITI.
ŠE MANJ PA TOLIKO KRITIZIRATI.

DAJMO RAJŠ" REČ KAKŠNO STROKOVNO, PROSIM.

MARTIN KRPAN - 05.04.2003 - 17:41

Vandana, če bi vaše besede dobesedno vsi upoštevali, potem tudi mi ne bi smeli "zastonj" (čeprav tudi to ni vse "res") postaviti te klepetalnice, kjer se srečujete (srečujemo) in izmenjujete mnenja. Na vašo (ne)srečo ste si izbrali poklic, ki ga večina podjetnikov in direktorjev najmanj ceni, čeprav obstojijo svetle izjeme. V najslabšem primeru lahko naredite "prekvalifikacijo" in se preizkusite preživeti v svetu davčnega svetovanja (brez računovodstva). Potem boste videli, da je včasih računovodstvo prava mala uteha.

sindikat - 06.04.2003 - 10:17

Kaj pa če je Vanda vrgla samo kost za glodanje, mogoče je hotela izvedeti mnenja drugih, nikdar se ne ve. Že samo ime Vanda pomeni nekaksno nadnaravno moč. Vanda mislim da je zadetek 100%
Lepo sončno nedeljo Vam želim!
LP

MUHA - 07.04.2003 - 07:53

Tudi jaz sem vzela pripombo kot dobro kost za glodanje in uživam ob prebiranju.

VANDANA - 08.04.2003 - 10:15

Sem VANDANA-ne Vanda. Kost že dolgo glodamo vsi skupaj..jokamo, kako nas nihče ne ceni, kako nimamo "ta prave tarife" itd. Sicer sem tudi sama med njimi in čakam na boljše čase že kar dolgo, pa se mi zdi, da je zmeraj slabše... Morda nas to spomnijo še bolj zaključni računi - saj veste kot "poporodna" depresija!