krpan in druščina postani član

Naslov teme: EVIDENCA DEL. ČAS- KDAJ NI POTREBE

3428  08.11.2023 - 15:32h / Ostalo / Avtor: Lara / 1462 / 9

Pozdravljeni

prosila bi za pomoč.... namreč... zanima me ali je RES, da v kolikor je v pogodbi napisano, da je delovni čas neenakomeren ni potrebno voditi evidenc?
Sprašujem ,ker mi stranka trdi pa res ne vem od kje to. Te razlage je nisem še slišala in tudi dobim je ne.
Mi lahko kdo pomaga?

Hvala

Tortica - 08.11.2023 - 16:56

Evidentiranje časa prihoda in odhoda  delavcev, ki nikoli ne delajo na sedežu podjetja, niti tja ne hodijo je ravno tako potrebno, saj je obvezno za vse delavce, razen za tiste, ki si delovni čas lahko razporejajo sami ((157. člen ZDR-1) poslovodna oseba, prokurist, delo od doma). Pri tem ni pomembno, ali delajo na sedežu delodajalca (na primer v pisarni) ali le na terenu. Evidenca o izrabi delovnega časa vsakega delavca mora vsebovati tudi čas prihoda in odhoda.
Upam da sem kaj pomagala.

NovineC - 09.11.2023 - 07:05

No, saj to - ko se v istem stavku skregaš s s sabo. "Ki nikoli ne delajo na sedežu podjetja, saj je obvezno za vse delavce, razen...delo od doma. " Kaj pa je potem delo, kjer ne delaš v podjetju, kot pa delo od doma? Kaj je potem prav? Toliko enih vprašanj, da je kar groza. Gres na dva različna seminarja, pa dobiš dve različni informaciji...

Lojzka - 09.11.2023 - 07:29

Po mojem so mišljeni delavci, ki delajo na terenu. Stranka gradbinec ima 10 delavcev, ki nikoli ne pridejo na sedež podjetja, temveč gredo direkt na gradbišče. 

MAŠA - 09.11.2023 - 07:27

Po mojem mnenju morajo voditi tudi, če gre za neenakomerno razporejen delovni čas...
Sem se pa odločila že zelo dolgo nazaj, da se ne pregovarjam s strankam... obvestim jih o novostih...če kdo "pametuje", mu povem, da sem mu povedala svoje mnenje, naprej naj pa sam odloča saj itak sam nosi odgovornost... ne da se mi več pregovarjat...;)

SIM - 09.11.2023 - 07:41

Se strinjam z Mašo. Jaz se tudi ne pregovarjam.
Če ste naročeni na IKS - zadnja številka 11 govori ravno o tem, imate najpogostejše dileme glede vodenja evidenc. V kratkem: zakon ne določa izjem glede delavcev, ki jim ni treba voditi evidence. Je pa res, da tisti, ki si po 157. členu ZDR-1 lahko delovni čas razporejajo sami, in imajo to tudi jasno zapisano v pogodbi o zaposlitvi, vodijo poenostavljeno evidenco, ki ne vključuje točne ure prihoda in odhoda ter skupnega števila ur. Vse ostale podatke, ki jih mora vsebovati evidenca, morajo ravno tako voditi.

Matej - 09.11.2023 - 08:17

Upam da tole ne bo veljalo zame ki delam sam v svojem podjetju kadar hočem tudi v nedeljo - kakšna traparija...

Sonček - 09.11.2023 - 09:53

Meni se pa tukaj poraja eno drugo vprašanje.

Zakaj za vraga se moramo računovodje s tem ukvarjati in obveščati svoje stranke.
To ni področje računovodstva ampak so to kadrovske zadeve. O tem bi se morali izobraziti sami obrtniki in direktorji, ....

Jaz priznam, da svoje stranke sem obvestila samo toliko, da vejo da je novi zakon, vse ostalo me pa ne zanima. Izobrazila sem se toliko, kolikor rabim za sebe ostalo, ... .
Ne bom jih kontrolirala kaj delajo, če vodijo evidence ali ne.
Sem mnenja, da to ni delo računovodij.
 

jaz - 09.11.2023 - 12:28

Se strinjam. Vse hočejo naprtiti nam računovodjem. Grozno je že vse skupaj.

Gorenjka - 29.11.2023 - 12:29

Pozdravljeni vsi skupjaj, 
vse dileme, ki jij zapažam na  klepetu s Cesarico bomo  strnili in podali  pripombe, ker  dejansko  so  zakomlicirali  do konca. 
Tudi 157.člen ne  določa, da ni potrebno voditi evidenc, temveč, da  si vodilni delavec  razporeja sam delo in delovni čas. Osebno pravim,da je to neopredeljen delovni čas, saj dopoldee delam operativno, popoldne razmišljam, kaj moram kot davčna svetovalka storiti tudi jutri in ponoči včasih razmišljam o   strategiji in viziji.  
V računovodstvu  je pa sploh neumestno  postavljati pogoje,da boš vodil evidence do minute natančno, ker vemo, kdo  in kaj nas veže z roki. Računovodstvo je prav, da opozori  svoje komitente na nove obveznosti, vendar evidenca in odgovornost za evidenco je na strani delodjalca.  
Na  glas vedno povem, da to lahko zapiše samo  tisti,  ki ni nikoli delal v  gospodarstvu  in nima izkušenj. Žalosti me, da se ponavlja praksa, da  na račun  tistih,ki so zlorabili  predpise, sedaj kaznujejo z  " neizvidljivimi " predpisi, sem lepo povedala, čisto vse.
Upamo lahko samo to, da se februarja zakon popravi.  lp Simona.