krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prefakturiranje stroškov

3412  07.11.2023 - 11:09h / DDV / Avtor: EP / 527 / 1

Pozdravljeni, ali je pravilno, da nam najemodajalec (zavezanec za ddv) prefakturira stroške obratovanja (urejanje okolice-izvajalec ni zavezanec za DDV) brez DDV-ja, sklicuje se na 72.člen ZDDV-1? Ali se ta strošek vključi v DDV-knjigo kot oproščen ali ni predmet DDV-ja? Najlepša hvala za odgovore, lep pozdrav

Uredništvo - 07.11.2023 - 14:35


72. člen ZDDV-1
(popravek odbitka DDV na podlagi odločitve davčnega organa)
(1) Če se na podlagi odločitve davčnega organa spremeni (poveča) znesek DDV, ki ga je davčni zavezanec obračunal pri dobavi blaga in storitev, lahko ta davčni zavezanec na podlagi odločbe davčnega organa izstavi popravljen račun s pravilno obračunanim zneskom DDV, na podlagi katerega lahko prejemnik blaga in storitev za nastalo razliko uveljavi pravico do odbitka DDV v skladu z določili tega zakona v davčnem obdobju, ko prejme takšen račun.
(2) Če se spremeni znesek DDV, obračunan pri uvozu blaga, ki ga je davčni zavezanec upošteval kot odbitek vstopnega DDV, se na podlagi davčnega dokumenta ali odločbe davčnega organa lahko popravi odbitek vstopnega DDV za nastalo razliko.
(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje predpiše vsebino računa iz prvega odstavka tega člena.

:)

Je pa mislil PZDDV?

72. člen PZDDV
(Dobave blaga in storitev v zvezi z najemom oziroma zakupom nepremičnin)
(1) Storitve in dobave blaga v zvezi z najemom oziroma zakupom nepremičnin iz 2. točke 44. člena ZDDV-1, kot na primer: dobava vode, električne energije, plina, energije za ogrevanje, odvoz smeti, so, če jih najemodajalec ali upravnik stavbe le prerazdeli najemnikom oziroma lastnikom stavb, neobdavčljive.
(2) Če je vrednost storitev in blaga iz prejšnjega odstavka vključena v najemnino, so te storitve in blago oproščene plačila DDV v skladu z 2. točko 44. člena ZDDV-1.