krpan in druščina postani član

Naslov teme: Solidarna pomoč

3377  02.11.2023 - 09:37h / Ostalo / Avtor: Marko / 428 / 1

Ponovno se na vas obračam z vprašanjem v upanju, da mi boste pomagali. 
Še vedno nismo dobili odgovora. 

Gre za delavca - tujca.zaposlenega v Slo, pokojna žena pa je živela v tretji državi. S kakšnim dokumentom lahko dokaže, da je pokojna žena bila vzdrževana. kajti znesek solidarne pomoči za vzdrževane družinske člane v kolektivni pogodbi živiljstva je 1200 evrov ( podatek iz tarifne priloge iz leta 2022)? Ali je navedeni znesek v redu? 
Berem: 
- zakonec ali zunajzakonski partner, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, in razvezani zakonec davčnega zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.
Kaj pa v primeru, da je bila žena zaposlena in ni bila vzdrževana, ali mu vseeno pripada solidrana pomoč? 
Hvala! 

 

SIM - 04.11.2023 - 11:06

Poglejte v kolektivno pogodbo, kaj, kdaj in koliko mu pripada. Načeloma vsaka kolektivna pogodba dopušča izplačilo solidarnostne pomoči delavcu. Pazite na višino uredbe - če je slučajno več, kot je uredba, obračunajte davke in prispevke od razlike. Glede tega, ali je bila vzdrževana ali ne, bi jaz ravnal tako - vem, sliši se grozno, ampak delavec naj vam dostavi potrdilo, da je žena res umrla. Ne verjamem, da obstaja potrdilo, da je vzdrževana, zato pač delavcu verjemite na besedo, če se mu bo kdaj FURS obesil za vrat zaradi tega, je itak na njem, da to dokaže.