krpan in druščina postani član

Naslov teme: Beleženje časa prihoda in odhoda iz dela, odmor

3365  30.10.2023 - 07:43h / Ostalo / Avtor: Janez / 1557 / 10

Pozdrav vsem.
Glede na to, da je po novem zakonu še vedno dovoljeno ročno vodenje evidence o delu, me zanima čas prihoda in odhoda. Ali je potrebno ta čas vpisovati do minute točno? Ali na pol ure točno?
Drugo, kar me zanima je odmor, ki ga pripada 30 minut na dan. Če prav razumem je to odmor za malico? Drugih uradnih odmorov ni (odmor za kavo)?

Prosil bi tudi, če ima kdo kakšno uporabno excel tabelo, ki ustreza novem zakonu.
jigasvicar@gmail.com

Hvala in lep pozdrav

Roža - 30.10.2023 - 09:26

Natančne ure in minute (eno pojasnilo inšpektorata sem brala pred kratkim), malica se zabeleži prav tako ker gre v delovni čas, ki je plačan.
Za evidenco v Excelu pa samo malo iznajdljivosti in znanja o uporabi formul na temo "time"

Janez - 30.10.2023 - 10:54

Kot sem nekje bral je za odmor (malico) dovolj če se napiše: da(30minut), to pomeni da je delavec izkoristil odmor v trajanju 30 minut.

F.r.a.n.j.a. - 30.10.2023 - 14:45

Dovolj je, da se napiše 30 minut. Bila sem na dveh seminarjih, imam literarturo- Urejanje delovnega razmeja za zasebni sektor v praksi, dobila excelovo preglednico-evidenca  o izrabi delovnega časa (80x 40 cm), jo prilagodila posamezni stranki, da sem dobila na  A4 vse kolone in dneve tekočega meseca  ter porabila kar nekaj časa, zato mi ne zameriti, če svojega "avtorskega" dela nimam namena deliti. Menim, da bi se vsak odgovoren delodajalec moral udeležiti vsaj enega seminarja.  Jaz bom strankam svoje delo zaračunala, saj sem v seminarja in strokovno literaturo vložila kar nekaj sredstev in svojega časa. Pa brez zamere .
Pozdrav

stela - 30.10.2023 - 22:31

Če ste kaj iznajdlijva, lahko svoje znanje in svoj čas zaračunate naprej tudi nekomu, ki si mogoče želi vašo tabelo ? :)

F.r.a.n.j.a. - 30.10.2023 - 23:50

Stela, iznajdljiva pa nisem, na žalost.
Lep pozdrav

tina - 01.11.2023 - 16:37

Nobena razlika po zakonu ni dovoljena. (Če bi bila, kot pišete, natančnost do pol ure, to ne bilo več vodenje delovnega časa. Kar izračunajte, kakšna razlika bi nastala v  mesecu dni ( 10 ur in več v plus ali v minus) Kje pa ste prebrali, da bi bil kej predpisan odmor za kavo ? Po ZDR je samo odmor za malico, ki ne sme biti na začetku in na koncu delovnega časa

pika2 - 02.11.2023 - 10:32

Mene pa zanima, kako imajo to z malico rešeno v proizvodnjah? Neko podjetje, ki ima 500 zaposlenih? Na tekočih trakovih? In  nenazdanje tudi v mikro proizvodnih podjetjih? 

Dam primer: malica se prične ob 10. uri in konča ob  10.30. Delavec ima pol ure za malico, vsak dan ob isti uri (po pogodbi o zaposlitvi!).  Delavec zaključi z delom ob desetih, si umije roke, gre na malico in ob  10.30 mora biti že na delovnem mestu.  Na začetku malice naj bi se še vpisal  ali vtipkal v preglednico, da gre na malico, in ponovi postopek ob prihodu nazaj.  Izračunajte koliko minut ima izgubljenih na koncu meseca, zaradi krajšega časa za malico.  
Pri fiksnem delovnem času  je to tako in drugače ne more biti. Začne se ob točno določeni uri in konča tudi. Se pravi, da mora biti delavec na delovnem mestu vsaj pet minut prej.  Delovni proces ima zakonitosti, prek katerih ne moremo. vedno je tako tudi bilo.

V zasebnih podjetjih smo tukaj bolj fleksibilni in zatistih par minut, ko delavec zapusti delovno mesto preden nastopi čas za malico, ne delamo težav! In ja,  tudi evidence prisotnosti na delu vodimo (nekateri)  že 30,40 in 50 let!  

Kdo je tu nor?  Zame samo minister Luka  Mesec s somišljeniki, ki so tak zakon spravili skozi. Upam, da se bo to iz zakona v bodočnosti črtalo. 

Zanima me, kaj sta tukaj delali GZS, OZs in predstavniki delodajalcev? Res ni bilo možnosti  da bi tem "čarovnikom" politike  na kakršen koli način dopovedali ali ukrepali, da se taki nonsensi ne sprejemajo?

Za komentarje se zahvaljujem.

Janez - 02.11.2023 - 13:18

Ima torej kdo to excel tabelo, ki jo je pripravljen deliti? Ne potrebujem prilagojene tabele za moje podjetje ampak osnovno tabelo.
meil: jigasvicar@gmail.com

Hvala in lep pozdrav

Jocad - 06.11.2023 - 06:46

Obstaja exel in potrebujete malo časa in tabelca je narejena.

Marko - 06.11.2023 - 08:28

Glede delodajalca s 500 zsposlenimi si ne belit glave, najceneje zanj je elekzronska evidenca.Si ne predstavljam, da bi to on ročno pisal in sešteval itd. Žalostno, da se s tem ukvarjamo leta 2023. Če je delovni čas od 8- 16 , naj delavec dela od 8- 16 vsak pa tudi prav dobro ve, da mu pripada 1/2 ure za malico in naj to upošteva. Govorimo o delovnem času...le koliko ga je res?  A  se osredotoči zaposleni samo na delo, težko to  potrdim,  najprej so otroci na odhodih v šolo, potem so razne nujne zadeve, ki jih lahko samo dopoldan reši, potem začnejo šolarji domov hodit in je treba preverit a so doma in če se kregajo, so klici sem in tja...To vse iz prakse...In zdaj se bomo lovili na minute in da naj jih delodajalec vpisuje in straži...kot da smo v vrtcu  in ne v gospodarstvu, ko se moraš močno potrudit, da se obdržiš na trgu